Νέα
  • ΓΔ: 849.23 -2.15%
  • Τζίρος: 52,45 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΥΠΟΙΚ: Προς διπλή παράταση για πρόγραμμα παγίων δαπανών και εφαρμογή myData

ΥΠΟΙΚ / Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Διπλή παράταση, στις αιτήσεις ενδιαφέροντος για την επιδότηση των επιχειρήσεων μέσω του προγράμματος παγίων δαπανών αλλά και στην υποχρεωτική διαβίβαση των τιμολογίων στο myData, αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Την προσεχή Πέμπτη 17 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι η προθεσμία για το πρόγραμμα θα παραταθεί τουλάχιστον έως το τέλος του μήνα. Προκειμένου οι επιχειρήσεις να λάβουν την ενίσχυση, ο προϋπολογισμός της οποίας ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ, θα ληφθούν υπόψη τα δεδομένα του Ε3, το οποίο και θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί στα σφιχτά χρονικά πλαίσια που δίνονται.

Λίγα τα Ε3 που κατατέθηκαν

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 30.116 Ε3, αριθμός που κρίνεται μικρός σε σχέση με τις επιχειρήσεις που επιδιώκουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Η υποβολή του εντύπου είναι απαραίτητη γιατί καταγράφει τις δαπάνες της εταιρείας βάσει των οποίων θα πρέπει να υπολογισθεί στη συνέχεια από το υπουργείο Οικονομικών το πώς θα κατανεμηθεί η χορήγηση.

Μετά την υποβολή του Ε3 ακολουθεί η αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενώ μετά την επεξεργασία των στοιχείων θα υπάρξει νέο οριστικό αίτημα χορήγησης. Πολλοί είναι εκείνοι που θα υποβάλουν αίτηση χωρίς εν τέλει να γνωρίζουν αν θα υπαχθούν στην επιχορήγηση, καθώς τα κριτήρια επιλεξιμότητας θα καθοριστούν με απόφαση η οποία θα εκδοθεί μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων. Όπως γίνεται αντιληπτό, κάτι τέτοιο μπορεί να θέσει εκτός πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες θα υποβάλουν τα στοιχεία αλλά τελικά δεν θα κριθούν ότι πληρούν τα κριτήρια, παρόλο που μπορεί να έχουν πληγεί οικονομικά. Η ενίσχυση θα γίνει μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, για αποπληρωμή τρεχουσών φορολογικών οφειλών έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021 ή και τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021.

Οι λογιστές ζητούν παράταση για myData

Eντονη πίεση ασκείται από λογιστές και φορείς προκειμένου να μετατεθεί η έναρξη της υποχρεωτικής ψηφιακής διαβίβασης στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων – myData για όλες τις επιχειρήσεις και για παραστατικά που θα εκδίδουν από την 1η Ιουλίου, λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας και εν μέσω υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα, η υποχρεωτική διαβίβαση τιμολογίων στην πλατφόρμα myData θα γίνεται από την 1η Ιουλίου 2021, για όσα εκδίδονται από την ημερομηνία αυτή και μετά, ενώ αντίστοιχα παραστατικά που εκδίδουν οι επιχειρήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα myData μέχρι την 31η/10/2021.

Στα ηλεκτρονικά βιβλία της ΑΑΔΕ θα διαβιβάζεται και καταχωρείται η Σύνοψη των παραστατικών εσόδων / εξόδων των επιχειρήσεων, θα γίνεται χαρακτηρισμός των καταχωρημένων συναλλαγών, ενώ θα καταχωρούνται οι Λογιστικές Εγγραφές Τακτοποίησης για τον προσδιορισμό του λογιστικού και του φορολογικού αποτελέσματος κάθε έτους. Τα παραπάνω έχουν τυποποιηθεί (Τυποποιήσεις Δεδομένων Παραστατικών), ώστε να μπορούν να διαβιβάζονται ηλεκτρονικά από τις οντότητες και να καταχωρούνται ομοιόμορφα στην ΑΑΔΕ.

Με το myData, η φορολογική διοίκηση θα έχει καλύτερη εικόνα των συναλλαγών, που πραγματοποιούνται καθημερινά στην αγορά, ώστε και να ανταποκρίνεται αμεσότερα στα αιτήματα κάθε επιχείρησης, αλλά και να αναπτύσσει ακόμα καλύτερα και αποτελεσματικότερα τα intelligence εργαλεία της για risk analysis.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ