Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόκκινα δάνεια: Παράταση στον «Ηρακλή» - Αλλαγές σε πτωχευτικό και e-commerce

Πηγή: Pixabay

Για περίοδο 18 μηνών παρατείνεται το πρόγραμμα «Ηρακλής» έως και τον Οκτώβριο του 2022, στοχεύοντας σε μονοψήφιο δείκτη ΜΕΔ. Νομοσχέδιο με σημαντικές βελτιώσεις στο πρόγραμμα τιτλοποίησης κόκκινων δανείων «Ηρακλής» τον πτωχευτικό νόμο και το ηλεκτρονικό εμπόριο κατέθεσε χθες το υπουργείο Οικονομικών προς ψήφιση στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα να δοθεί μεγαλύτερη ανοχή προς τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια του «Ηρακλή», έτσι ώστε να επιτύχουν τους στόχους για τους οποίους έχουν δεσμευθεί στα επιχειρησιακά τους πλάνα εφόσον συντρέχουν έκτακτες καταστάσεις. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών «με την παράταση παρέχεται η αναγκαία ευελιξία, ώστε να διασφαλίζεται περαιτέρω η πορεία των ανακτήσεων από τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή», παρά τις επιπτώσεις του κορονοϊού. Ως αποτέλεσμα, διασφαλίζεται και η παρεχόμενη εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, έναντι εκτάκτων συνθηκών στο μέλλον που μπορεί να προκαλέσουν σημαντικούς κλυδωνισμούς στις αγορές, όπως ήταν η πρωτοφανής συνθήκη της πανδημικής κρίσης.

Ειδική διάταξη προβλέπει επίσης τη δυνατότητα στις τιτλοποιήσεις του Ηρακλή να συμπεριληφθούν και απαιτήσεις από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) που έχουν χορηγηθεί από τις τράπεζες, διευρύνοντας έτσι το πεδίο εφαρμογής των τιτλοποιημένων απαιτήσεων.

Επιπλέον αποσαφηνίζεται ότι σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης το Δημόσιο υποκαθίσταται σε όλα τα δικαιώματα των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και έχει το δικαίωμα να εισπράξει τα καταβληθέντα στους ομολογιούχους ποσά μαζί με τους νόμιμους τόκους και τα έξοδα είσπραξης.

Πτωχευτικός νόμος

Αρκετές είναι αλλαγές και διορθώσεις στον πτωχευτικό νόμο που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο, παρότι τέθηκε μόλις την 1η Ιουνίου σε μερική εφαρμογή (εκκρεμεί ακόμη η σύσταση του φορέα που θα αποκτά από πλειστηριασμούς τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών για να αποφεύγουν την έξωση).

Eιδικότερα:

Παρέχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζονται με τον εξωδικαστικό μηχανισμό οφειλές δάνεια που έχουν λάβει νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις με την εγγύηση του Δημοσίου.

Επιτρέπουν σε ελεγκτικές – συμβουλευτικές εταιρείες να συμμετέχουν σε εξυγίανση μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, εφόσον απασχολούν τουλάχιστον ένα πιστοποιημένο εμπειρογνώμονα.

Αποσαφηνίζουν ρητά ότι είναι μαχητό το τεκμήριο της παύσης πληρωμών ενός οφειλέτη, με βάση το οποίο οι τράπεζες μπορούν να τον οδηγήσουν σε πτώχευση χωρίς τη δική του συναίνεση. Η σχετική διάταξη είχε δημιουργήσει σύγχυση, καθώς επέτρεπε στις τράπεζες να οδηγήσουν σε πτώχευση έναν οφειλέτη εάν δεν εξυπηρετούσε τουλάχιστον ένα μέρος των υποχρεώσεών του, χωρίς να είναι σαφές αν ο οφειλέτης είχε τη δυνατότητα να αμφισβητήσει αυτόν τον ισχυρισμό.

Ορίζουν ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα «στηθεί» το Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας και θα διασυνδεθεί με το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Στο νέο μητρώο θα καταγράφονται στοιχεία για τη συμπεριφορά όλων των οφειλετών.

Ανοίγουν τον δρόμο για να στηθεί μία ακόμη ψηφιακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα συγκεντρώνονται οικονομικές και άλλες πληροφορίες των δανειοληπτών και θα τους προτείνονται κατάλληλες λύσεις ρύθμισης, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος. Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπεται και άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων, όπως και του φορολογικού απορρήτου για όσους ζητούν ρύθμιση δανείων.

Ξεκαθαρίζουν ότι σε περίπτωση ρύθμισης χρεών με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, μπορούν να διαγραφούν οφειλές στο Δημόσιο και τα ταμεία έως και κατά 75%. Σε αυτή την περίπτωση, οι υπάλληλοι που θα εγκρίνουν το «κούρεμα» δεν έχουν αστική, ποινική, ή πειθαρχική ευθύνη.

Τερματίζουν και τυπικά την εφαρμογή του νόμου Κατσέλη. Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «παύει η δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων σύμφωνα με τον ν. 3869/2010. Οι εκκρεμείς κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος διαδικασίες εξελίσσονται σύμφωνα με αυτόν».

Ηλεκτρονικό εμπόριο

Από την 1η Ιουλίου 2021, ενσωματώνονται στο ελληνικό δίκαιο οι διατάξεις ευρωπαϊκών οδηγιών, οι οποίες ορίζουν νέο θεσμικό περιβάλλον για τον ΦΠΑ σε σχέση με τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά, τόσο για τις αποστολές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και για τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, με σαφή πλεονεκτήματα για τα δημόσια έσοδα και την επιχειρηματική κοινότητα. Ειδικότερα:

Πρώτον, καθιερώνεται νέο, για όλη την Ε.Ε., κατώφλι 10.000 ευρώ, κάτω από το οποίο οι τηλεπικοινωνιακές, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές υπηρεσίες, καθώς και οι ηλεκτρονικά παρεχόμενες υπηρεσίες και οι πωλήσεις από απόσταση εντός της Ε.Ε. θα φορολογούνται, κατά γενικό κανόνα, στο κράτος-μέλος εγκατάστασης του προμηθευτή.

Δεύτερον, θεσπίζεται νέο ειδικό καθεστώς, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και προμήθειας αγαθών προς τελικούς καταναλωτές να εγγραφούν για σκοπούς ΦΠΑ σε ένα μόνο κράτος-μέλος της Ε.Ε., στο οποίο αποδίδουν και τον φόρο με τους συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα κράτη μέλη κατανάλωσης για όλες τις διασυνοριακές υπηρεσίες, τις εντός Ε.Ε. πωλήσεις αγαθών από απόσταση, και ορισμένες εγχώριες πωλήσεις αγαθών. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέσω της Υπηρεσίας μίας Στάσης (VAT OSS) της ΑΑΔΕ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ