Νέα
  • ΓΔ: 798.41 +0.71%
  • Τζίρος: 59,75 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Πιο πιθανό το σενάριο για 100 δολάρια μετά τις διαφωνίες στον ΟΠΕΚ

Πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου / Πηγή: Pixabay
Φωτό αρχείου / Πηγή: Pixabay

Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν και σήμερα την άνοδό τους, μετά τη διακοπή των συζητήσεων στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του (ΟΠΕΚ+), η οποία ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι η προσφορά θα γίνει ακόμη πιο σφιχτή την ώρα που η παγκόσμια ζήτηση για καύσιμα ανακάμπτει.

Η τιμή του μπρεντ σημείωνε άνοδο 18 σεντς ή 0,2% στα 77,34 δολάρια μετά την αύξησή του κατά 1,3% χθες. Νωρίτερα, είχε φθάσει έως τα 77,61 δολάρια που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 29 Οκτωβρίου 2018. Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) διαμορφωνόταν στα 76,57 δολάρια το βαρέλι, ενισχυμένη κατά 1,41 δολάρια ή 1,9% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Νωρίτερα, είχε αυξηθεί έως τα 76,77 δολάρια, ελάχιστα κάτω από το υψηλό επίπεδο των 76,90 δολαρίων του Οκτωβρίου 2018.

Οι τιμές μπορεί να φθάσουν τα 100 δολάρια

Ο πρώην υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ την περίοδο 2019-2021, Dan Brouillette, δήλωσε στο CNBC ότι οι τιμές του πετρελαίου μπορούν «πολύ εύκολα» να φθάσουν στα 100 δολάρια μετά την αποτυχία των συζητήσεων του ΟΠΕΚ+. «Θα ήταν πολύ εύκολα δυνατό να δείτε το πετρέλαιο στα 100 δολάρια – πιθανόν ακόμη υψηλότερα», τόνισε.

Αντίστοιχα, πρόσθεσε, είναι «εξ ίσου πιθανό» να καταρρεύσουν οι τιμές. «Αν δεν υπάρξει καμία συμφωνία για την παραγωγή και οι χώρες κάνουν ό,τι θέλουν σχετικά με την παραγωγή τους, θα ήταν δυνατή μία κατάρρευση των τιμών».

Σημειώνεται ότι δημοσίευμα της «Η» πριν από δύο εβδομάδας ανέφερε ότι οι μεγάλες αμερικανικές χρηματοπιστωτικές εταιρείες στοιχηματίζουν ότι η τιμή του πετρελαίου θα φθάσει στα 100 δολάρια.

Γιατί διακόπηκαν οι συζητήσεις στον ΟΠΕΚ

Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί τους, μία ομάδα που είναι γνωστή ως ΟΠΕΚ+, διέκοψαν τις συζητήσεις για το ύψος της παραγωγής χωρίς να καθορίσoυν νέα ημερομηνία επανέναρξής τους μετά τη σύγκρουση της περασμένης εβδομάδας, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να απορρίπτουν την πρόταση για οκτάμηνη παράταση των περιορισμών στην παραγωγή.

Πηγές του ΟΠΕΚ+ ανέφεραν ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση της παραγωγής τον Αύγουστο, ενώ άλλες έλεγαν ότι μία νέα σύνοδος θα λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες και ότι πιστεύουν πως θα υπάρξει αύξηση (της παραγωγής) τον Αύγουστο.

«Πίσω από το ράλι βρίσκονται οι απόψεις πως δεν θα υπάρξει επιπλέον παραγωγή από τον ΟΠΕΚ+ από τον επόμενο μήνα και πως η ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων θα προκαλέσει μία νέα στενότητα στην αγορά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Emori Fund Management.  Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η αγορά φαίνεται να πιστεύει στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+ και ότι θα υπάρξει κάποια μορφή συμφωνίας έως τον Αύγουστο για να συνεχίσει να κινείται το σύστημα».

Ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου, Ihsan Abdul Jabbar, δήλωσε χθες ότι η χώρα του είναι δεσμευμένη στην τρέχουσα συμφωνία του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του και δεν θέλει να δει εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα σημερινά επίπεδα  για να επιτευχθεί σταθερότητα. Δήλωσε, επίσης, ότι ελπίζει πως σε 10 ημέρες μπορεί να υπάρξει μία ημερομηνία για την επόμενη σύνοδο.

«Οι επενδυτές δεν είναι πρόθυμοι να κινηθούν σε οποιαδήποτε κατεύθυνση από εδώ λόγω της αβεβαιότητα για τις πραγματικές κινήσεις των μελών του ΟΠΕΚ+ από τον επόμενο μήνα», δήλωσε αναλυτής της χρηματιστηριακής εταιρείας Fujitomi Co.

Ο ΟΠΕΚ είχε συμφωνήσει σε πρωτοφανείς μειώσεις της παραγωγής το 2020 για να αντιμετωπίσει το κραχ των τιμών που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Τα μέλη του καρτέλ χαλάρωναν σταδιακά τους περιορισμούς στην παραγωγή, αλλά το σχέδιο της περασμένης Παρασκευής  - για αύξηση της παραγωγής κατά περίπου 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2021 και για νέες σταδιακές μεταβολές της παραγωγής έως το τέλος του 2022 – μπλοκαρίστηκε.

Με πληροφορίες από Reuters και CNBC

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ