Νέα
 • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
 • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ερχεται το ψηφιακό κυνήγι οφειλετών με όπλο το EISPRAXIS

Πηγή: Intimenews
Πηγή: Intimenews

Την επιτάχυνση της αυτοματοποίησης των διαδικασιών παρακολούθησης και είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το Δημόσιο, με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους και την αύξηση των κρατικών εσόδων, προβλέπει η εθνική ψηφιακή στρατηγική 2020-2025, όπως αποτυπώνεται στην ανανεωμένη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, πρόκειται να λειτουργήσει ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ) για την παρακολούθηση ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων προς τους δημόσιους φορείς, με έμφαση στις οφειλές προς την εφορία. Όπως αναφέρεται, στόχος είναι η ελληνική φορολογική και τελωνειακή διοίκηση να αναπτύξει αυτοματοποιημένο μηχανισμό για τη διαχείριση των οφειλών, ώστε να είναι σε θέση να εξασφαλίσει τη βέλτιστη συλλογή αυτών των επιδόσεων.

Οι βασικές λειτουργίες του ΟΠΣ

Οι σημαντικότερες λειτουργίες του ΟΠΣ είναι:

 1. Άμεση παροχή κεντρικής πληροφορίας σε επίπεδο οφειλής (προφίλ οφειλέτη), συνδυάζοντας τις πληροφορίες από ηλεκτρονικές εφαρμογές και υποσυστήματα όπως εισόδημα, περιουσιολόγιο, καταστάσεις πελατών/προμηθευτών, Σύστημα αυτοματοποιημένης επεξεργασίας, Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών με κράτη-μέλη της ΕΕ και πληροφορίες από τρίτους (όπως Κτηματολόγιο ΑΕ, ΓΕΜΗ, ΣΑΤ κ.λπ.).
 2. Αυτοματοποίηση διαδικασιών πίστωσης, συμψηφισμού και συστήματος ρυθμίσεων.
 3. Άμεση αυτοματοποίηση διαδικασιών με στόχο ένα πλήρες και ενιαίο μοντέλο διαχείρισης οφειλών. Εισαγωγή νέων μεθόδων και τεχνολογιών στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης.
 4. Εφαρμογή διαχείρισης και παρακολούθησης ταυτότητας οφειλέτη και οφειλών.
 5. Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης συμψηφισμών.
 6. Εφαρμογή αποστολής και διαχείρισης ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων.
 7. Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης λήψης μέτρων είσπραξης.
 8. Εφαρμογή ενημέρωσης των φορολογούμενων για θέματα οφειλών

Νέο όπλο το EISPRAXIS

Ηδη, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επιστρατεύει ένα νέο ηλεκτρονικό «όπλο», το «EISPRAXIS», το οποίο θα παρακολουθεί τις οφειλές και τους οφειλέτες, θα τους ενημερώνει για τα χρέη και τις ρυθμίσεις που μπορούν να κάνουν, θα τους προειδοποιεί για την επιβολή αναγκαστικών μέτρων εισπράξεως όπως δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και παράλληλα θα προχωρά σε αυτόματη είσπραξη των ληξιπρόθεσμών οφειλών.

Το EISPRAXIS θα σκιαγραφεί το προφίλ του κάθε οφειλέτη, καθώς θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και την περιουσιακή του εικόνα από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, ΓΕΜΗ). Για κάθε οφειλή θα δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος, ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Παράλληλα θα «τρέξει» ένα νέο αυτοματοποιημένο σύστημα ενημέρωσης οφειλετών για τήρηση των ρυθμίσεών τους.

Τον περασμένο Μάιο το σύνολο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (φορολογικές και μη) ανήλθαν στα 340 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 266% έναντι του ποσού των 93 εκατ. ευρώ που είχε καταγραφεί τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου το σύνολο των οφειλών ανήλθε σε 2,901 δισ. ευρώ, έναντι 2,523 δισ. ευρώ το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2020 (αύξηση 15%).

Σε ό,τι αφορά μόνο τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές από φόρους τον Μάιο, ανήλθαν σε 315 εκατ. ευρώ, έναντι 84 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 275%. Το πεντάμηνο οι νέες ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές ανήλθαν σε 2,647 δισ. ευρώ, έναντι 2,365 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι (αύξηση 12%).

Το σύνολο των οφειλετών του Δημοσίου τον Μάιο ανήλθε σε 3.905.073 έναντι 3.937.848 τον Απρίλιο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ