Νέα
  • ΓΔ: 877.36 -0.62%
  • Τζίρος: 19,58 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Οικονομία: Βελτίωση του κλίματος και τον Αύγουστο

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Βελτιώθηκε και τον Αύγουστο, για έβδομο συνεχόμενο μήνα, το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε στις 113 μονάδες από 111,2 τον Ιούλιο, ενώ στην Ευρωζώνη υποχώρησε από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα που κατέγραψε τον περασμένο μήνα (119 μονάδες) και διαμορφώθηκε στις 117,5 μονάδες.

Η βελτίωση του δείκτη στην Ελλάδα προήλθε από την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, εξέλιξη που προφανώς σχετίζεται με την υψηλή τουριστική κίνηση στη χώρα.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης στη βιομηχανία και στις υπηρεσίες αυξήθηκε στις 10,5 και 26 μονάδες, αντίστοιχα, από 7,4 και 25,4 τον Ιούλιο.

Αντίθετα, υποχώρησε η εμπιστοσύνη στο λιανικό εμπόριο στις 9,3 από 10,8 μονάδες και στις κατασκευές στις -1,2 από 0,4 μονάδες, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε στις -35,1 από -32,9 μονάδες.

Στην Ευρωζώνη, η πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος οφείλεται στη μείωση της εμπιστοσύνης στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ενώ η εμπιστοσύνη αυξήθηκε στις κατασκευές και έμεινε σταθερή στο λιανικό εμπόριο.

Σταϊκούρας: Επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα

«Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, τον Αύγουστο 2021, έφτασε τις 113 μονάδες, αγγίζοντας το ιστορικό υψηλό 20ετίας, που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο 2020, λίγο πριν την έναρξη της πανδημίας.  Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ακόμη δείγμα ισχυρής ανάκαμψης για το 2021», έγραψε σε σχετική ανάρτησή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Από την πλευρά του, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, σχολίασε σχετικά στο Twitter πως «η μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξε αύξηση Image removed. πάλι στον δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, από 111.2 σε 113.0 τον Αύγουστο, κοντά στο προηγούμενο υψηλό, και με ρεκόρ δεκαετιών για την μεταποίηση».

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ