Νέα
  • ΓΔ: 1424.77 +1.20%
  • Τζίρος: 175,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρέος: Προς πρόωρη αποπληρωμή δανείων πρώτου μνημονίου και δανείου από ΔΝΤ

Σχέδιο για την πρόωρη εξόφληση του δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους 1,8 δισ. ευρώ αλλά και την εκκίνηση της αποπληρωμής των GLF δανείων, ήτοι των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου ύψους 2,7 δισ., βρίσκεται στα σκαριά από το υπουργείο Οικονομικών και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

«Μήνυμα» στους οίκους αξιολόγησης

Εξετάζεται, επίσης, και πρόταση για επαναγορά με τη μορφή ανταλλαγής μετρητών των ομολογιακών εκδόσεων που είχαν γίνει εκτός του PSI. Όπως εκτιμούν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, οι συγκεκριμένες κινήσεις θα μπορούσαν να στείλουν σημαντικό σήμα στους οίκους για τις επόμενες αξιολογήσεις της χώρας και εντάσσονται στην ευρύτερη στρατηγική για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Κυβερνητική πηγή μάλιστα, μετά την επιτυχή επανέκδοση του 5ετούς και του 30ετούς ομολόγου, από την οποία το Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, υποστήριξε ότι τα χρήματα θα αξιοποιηθούν για την προεξόφληση άλλων ακριβότερων τίτλων. Η Αθήνα επιδιώκει να στείλει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές, συμβάλλοντας στην περαιτέρω βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και στη διατήρηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα.

Εκ των βασικών στόχων

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει θέσει ως έναν από τους βασικούς στόχους της οικονομικής πολιτικής την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Σε κάθε περίπτωση η πίεση και το όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο συγκεντρώνεται κυρίως στην υπόθεση του δανείου του ΔΝΤ, και η αποπληρωμή και του διακρατικού δανείου (GLF) με 2-2,6 δισ. ευρώ ετησίως. Το Δημόσιο αρχικά σχεδιάζει να διαγράψει από τις υποχρεώσεις του την εξόφληση του δανείου του ΔΝΤ και να έχει μόνο το βάρος του διακρατικού δανείου και τις εξοφλήσεις των ομολόγων που «τρέχουν».

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάρτιο το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην αποπληρωμή προς το ΔΝΤ 3,3 δισ. ευρώ, που αφορούν τα ποσά των χρεολυσίων που θα αποπληρώνονταν έως και τον Δεκέμβριο του 2022. Ηταν η δεύτερη πληρωμή από τη σημερινή κυβέρνηση, προεξοφλώντας έτσι 6 δισ. ευρώ από τα συνολικά περίπου 8 δισ. ευρώ του δανεισμού από το ΔΝΤ, που εκκρεμούσε το καλοκαίρι του 2019, ήτοι περίπου το 75% αυτού. Τα 1,8 δισ. ευρώ που απομένουν αφορούν το 2022 (1,287 δισ. ευρώ), το 2023 (284 εκατ. ευρώ) και ένα μικρό μέρος, περίπου 200 εκατ. ευρώ, τον Δεκέμβριο του 2022.

Η νέα αυτή πρόωρη αποπληρωμή είχε εκληφθεί ως ένα πολύ θετικό γεγονός αναφορικά με το αξιόχρεο του ελληνικού Δημοσίου, τόσο από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, όσο και από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Για τα GLF δάνεια που πήρε η Αθήνα, ύψους 52,9 δισ. ευρώ, η τελευταία προγραμματισμένη δόση είναι το 2041. Ωστόσο, ο μέσος χρόνος αποπληρωμής τους είναι 17 χρόνια, ενώ οι προγραμματισμένες δόσεις αποπληρωμής είναι άνισα κατανεμημένες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ