Νέα
  • ΓΔ: 916.7 +0.52%
  • Τζίρος: 12,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΕΠΑ Υποδομών: Η Italgas πλειοδότησε - Την Τετάρτη η βελτίωση της προσφοράς

ΔΕΠΑ
Πηγή: Intime

Στην Italgas φαίνεται πως καταλήγει η ΔΕΠΑ Υποδομών καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι έκανε χθες την υψηλότερη προσφορά. Η ιδιωτικοποίηση ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα, αφού μέχρι την Τετάρτη ο υποψήφιος επενδυτής θα πρέπει να υποβάλει και τη βελτιωμένη προσφορά.

Ειδικότερα, αμέσως μετά την Τετάρτη όταν και θα υποβληθούν οι βελτιωμένες προσφορές θα συνέλθει και θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο (Δ.Σ.) του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να αποφασίσει και να ανακηρύξει τον πλειοδότη ως προτιμητέο επενδυτή στο διαγωνισμό.

Ο διαγωνισμός για την πώληση της  ΔΕΠΑ Υποδομών διεξάγεται από το ΤΑΙΠΕΔ, για λογαριασμό των δύο μετόχων, του δημοσίου που ελέγχει το 65% και των ΕΛΠΕ με το υπόλοιπο 35%. Ο επενδυτής που θα πάρει τον έλεγχο της ΕΔΑ Αττικής, της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας και της ΔΕΔΑ θα υποβάλει πρόταση και για την εξαγορά του μεριδίου 49% της Eni Gas e Luce, στην ΕΔΑ Θεσσαλονίκης- Θεσσαλίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τίμημα θα κινηθεί πάνω από 800 εκατ. ευρώ κάτι που επιβεβαιώνεται και από την εκτίμηση του Διευθύνοντα Συμβούλου  των ΕΛΠΕ Ανδρέα  Σιάμισιη, ο οποίος είχε υποστηρίξει πρόσφατα πως η λογιστική αξία του συγκεκριμένου ποσοστού των ΕΛΠΕ (35%) είναι μεταξύ 250 και 300 εκατ. ευρώ.

Επενδύσεις και σταθερές αποδόσεις

Το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) για τις τρεις θυγατρικές όπως καθορίστηκε από την ΡΑΕ είναι 8,18% για το 2019, 7,45% για το 2020, 7,03% για το 2021 και 7,03% για το 2022. Επιπλέον η ΡΑΕ προχώρησε και σε ρύθμιση για την παροχή πρόσθετης απόδοσης μέχρι και 1,5% για κάποιες κρίσιμες επενδύσεις, με βάση την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

Σύμφωνα δε με το εγκεκριμένο πρόγραμμα επενδύσεων από τη ΡΑΕ, θα κληθεί εντός της πενταετίας 2021-2025 να πραγματοποιήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 560 εκατ. ευρώ, για να αναπτυχθούν 2.724 χιλιόμετρα δικτύου φυσικού αερίου και θα συνδεθούν 254.791 νέοι καταναλωτές.

Το συνολικό ενεργητικό της ΔΕΠΑ Υποδομών έφτασε στα τέλη του 2020 τα 958,7 εκατ. με τις συνολικές μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις στα 346 εκατ. ευρώ. Η ΕΔΑ Αττικής το 2020 είχε έσοδα 60,5 εκατ. και κέρδη μετά φόρων 18,7 εκατ. ευρώ, η ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας έσοδα 62,4 εκατ. και κέρδη μετά φόρων 20,5 εκατ. ευρώ, ενώ η ΔΕΔΑ, που αναπτύσσει τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου στην υπόλοιπη Ελλάδα είχε πέρυσι έσοδα 6,26 εκατ. και ζημιές 2,6 εκατ. ευρώ.

Ο νέος επενδυτής θα πάρει το πακέτο που θα περιλαμβάνει το 100% της ΕΔΑ Αττικής, το 100% της ΔΕΔΑ, καθώς και το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Για το υπόλοιπο 49% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ θα πρέπει να υποβληθεί ξεχωριστή προσφορά στην Eni Gas, που είναι κάτοχος του σχετικού μεριδίου, με την εταιρία να φαίνεται πρόθυμη να το παραχωρήσει για να επικεντρωθεί στη λιανική εμπορία φυσικού αερίου και ρεύματος.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ