Νέα
  • ΓΔ: 820.32 +0.14%
  • Τζίρος: 20,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΚΤ: Σήμα Λαγκάρντ για τα ελληνικά ομόλογα

Σήμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο τακτικό πρόγραμμά της όταν ολοκληρωθεί το έκτακτο πρόγραμμα για την πανδημία (PEPP), έστειλε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική.

Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα ληφθεί υπόψη, δήλωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αλλά είπε ότι είναι πολύ νωρίς να συζητηθούν οι όροι που αφορούν μακροπρόθεσμα το PEPP, προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο.

Η ΕΚΤ δεν αγοράζει ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του APP καθώς δεν έχουν επενδυτική διαβάθμιση, όπως προβλέπεται, σε αντίθεση με το PEPP όπου ο σχετικός περιορισμός έχει αρθεί λόγω της πανδημίας.

Recalibration και όχι tapering

Σε άλλη ερώτηση, η Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι το θέμα της λήξης του PEPP και του πώς θα διαμορφωθεί στη συνέχεια το νέο πρόγραμμα APP θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο. Η συζήτηση τον Δεκέμβριο θα γίνει καθώς το PEPP προβλέπεται να ολοκληρωθεί το νωρίτερο τον Μάρτιο του 2022.

Η σημερινή απόφαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ για μείωση των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του PEPP ήταν ομόφωνη, δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι αυτό αφορά και στην προσθήκη ότι η μείωση θα είναι περιορισμένη (moderate). Δεν υπήρξε σύγκρουση γερακιών και περιστεριών για το θέμα αυτό, είπε χαρακτηριστικά.

Η Λαγκάρντ διαφώνησε με τον χαρακτηρισμό της απόφασης αυτής ως σταδιακής κατάργησης (tapering) των αγορών ομολόγων, τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν επανακαθορισμό (recalibration) του προγράμματος, όπως είχε γίνει και στα προηγούμενα τρίμηνα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ