Νέα
  • ΓΔ: 894.37 +0.13%
  • Τζίρος: 53,85 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΚΤ: Ανοδική αναθεώρηση της πρόβλεψης για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Σε ανοδική αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρθηκε στην αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 2,2% στο δεύτερο τρίμηνο (σε σχέση με το πρώτο) καθώς και στα στοιχεία που δείχνουν ισχυρή αύξηση και στο τρίτο τρίμηνο.

Βλέπουμε βελτίωση σε πολλά μέτωπα, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αυτή ήταν αποτέλεσμα της επαναλειτουργίας της οικονομίας λόγω της επιτυχημένης πορείας των εμβολιασμών. Η οικονομία της Ευρωζώνης, είπε, ανακάμπτει, προσθέτοντας ότι ο αντίκτυπος της μετάλλαξης Δέλτα ήταν λιγότερο σημαντικός από ό,τι αναμενόταν.

 Για το σύνολο του 2021 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 5%, υψηλότερος από την προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ διατηρήθηκε η εκτίμηση για ανάπτυξη 4,6% το 2022 και 2,1% το 2023.

Προσωρινός μεν ο πληθωρισμός, αλλά...

Οσον αφορά τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει δημιουργήσει ανησυχία καθώς αυξήθηκε στο 3% τον Αύγουστο, η ΕΚΤ αναθεώρησε και πάλι ανοδικά την πρόβλεψή της για το σύνολο του 2021 στο 2,2%. Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται το Φθινόπωρο, προβλέποντας ότι θα αποκλιμακωθεί το 2022 στο 1,7% και περαιτέρω το 2023 στο 1,5%, ενώ ο μεσοπρόθεσμος στόχος της ΕΚΤ είναι πληθωρισμός στο 2%.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε την άποψη της ΕΚΤ ότι πολλοί από τους λόγους αύξησης του πληθωρισμού είναι προσωρινοί και θα υποχωρήσουν, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι ισχυρότερες και για μεγαλύτερο διάστημα οι πληθωριστικές πιέσεις, αν συνεχισθεί η στενότητα στην προσφορά λόγω των ελλείψεων σε πρώτες ύλες και εξαρτήματα, όπως οι ημιαγωγοί.

Τρεις λόγοι για τον πληθωρισμό

Όπως είπε, οι λόγοι για την αύξηση των τιμών είναι τρεις:

  • Η επανεκκίνηση της οικονομίας
  • Η στενότητα στην προσφορά, με τις εταιρείες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα προμήθειας πρώτων υλών και εξαρτημάτων. «Μένει να φανεί», πρόσθεσε, πόσο ισχυρή θα είναι και η διάρκειά της
  • Οι αυξήσεις τιμών που συνδέονται με τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών.

Ο πληθωρισμός, είπε, θα έχει μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια, αν οι αυξήσεις των τιμών οδηγήσουν σε σημαντικές αυξήσεις των μισθών, προσθέτοντας ότι για την ώρα αυτό δεν φαίνεται.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ