Νέα
  • ΓΔ: 898.96 +0.85%
  • Τζίρος: 49,02 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΚΤ: Πιθανή η αύξηση επισφαλών δανείων στην ευρωζώνη λόγω της πανδημίας

Το ενδεχόμενο αύξησης των επισφαλών δανείων στην ευρωζώνη δεν αποκλείει ο Edouard Fernandez-Bollo, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ καλώντας τις ευρωπαϊκές τράπεζες να μην υποτιμούν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από τους δανειολήπτες που έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία.

Τα δύο τρίτα των μοντέλων που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να υπολογίσουν τον δανειακό κίνδυνο, συνυπολογίζουν μια χαμηλότερη πιθανότητα αθέτησης των υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις στον τομέα ξενοδοχείων και καταλυμάτων σε σχέση με πριν από την πανδημία, ανέφερε το μέλος της ΕΚΤ.

«Ποιος μπορεί να το πιστέψει; Αυτό είναι εντελώς αντί-διαισθητικό. Οι μετρήσεις κινδύνου που χρησιμοποιούν οι τράπεζες δεν είναι πλέον κατάλληλες για χρήση σήμερα, διότι υποτιμούν τον κίνδυνο, επειδή προβάλλουν στην πραγματικότητα τη συνέχιση της στήριξης της πίστωσης που δίνεται από το κράτος, και αυτό δεν ισχύει» είπε χαρακτηριστικά.

Τα μοντέλα κινδύνου βασίζονται σε δεδομένα της προηγούμενης δεκαετίας, που σημαίνει ότι έχουν συνυπολογίσει την απουσία αθέτησης πληρωμών στη διάρκεια της πανδημίας και "μηχανικά, χωρίς ίσως πραγματική μελέτη”, δήλωσε.

Η ΕΚΤ πιέζει τις τράπεζες να λάβουν υπόψη τους, τους πιθανούς κινδύνους όταν χορηγούν νέα δάνεια, προκειμένου να αποφύγουν τη συσσώρευση χρέους στο μέλλον, τόνισε ο Bollo.

Ωστόσο, ο ίδιος εκτιμά ότι ο κλάδος "βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο” και έχει αντιμετωπίσει την πανδημία, επίσης χάρη στα δημόσια μέτρα στήριξης, ανέφερε.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ