Νέα
  • ΓΔ: 873.37 +1.14%
  • Τζίρος: 66,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Eurobank: Μείωση του ποσοστού ανεργίας - Αύξηση των τουριστικών εισπράξεων το γ' τρίμηνο

Πηγή: Eurokinissi

Την πορεία της εγχώριας αγοράς εργασίας σκιαγραφεί η Eurobank, στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία «Επτά Ημέρες Οικονομία». Μεταξύ άλλων, η ελληνική τράπεζα καταγράφει τα τελευταία δεδομένα: 

  • Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα μειώθηκε στο 14,2% του εργατικού δυναμικού τον Ιούλιο 2021 (χαμηλό 10,8 ετών) από 15% τον Ιούνιο 2021 και 16,8% τον Ιούλιο 2020.  
  • Η εν λόγω μείωση αντανακλάται στην ενίσχυση του αριθμού των απασχολούμενων κατά 0,2% μηνιαία / 4,8% ετήσια και στη συρρίκνωση του αριθμού των ανέργων κατά 5,7% μηνιαία / 14,0 ετήσια.  
  • Τον τελευταίο χρόνο καταγράφηκε μείωση του λόγου των μακροχρόνια ανέργων ως προς το σύνολο των ανέργων στο 62,6% το β’ τρίμηνο 2021 από 71,7% το α’ τρίμηνο 2020. 

Μια πιθανή εξήγηση, όπως αναφέρει η Eurobank, μπορεί να είναι η αποχώρηση ενός μέρους των μακροχρόνια ανέργων από το εργατικό δυναμικό λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία. Τα προηγούμενα έτη, το πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα συνδυάστηκε με πολύ υψηλό ποσοστό μακροχρόνια ανέργων με αποτέλεσμα την παρατεταμένη απαξίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου της οικονομίας. Η δημιουργία κινήτρων για τη συσσώρευση φυσικού και ανθρώπινου κεφαλαίου αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό στόχο των ασκούντων την οικονομική πολιτική τα επόμενα χρόνια. 

Πριν ξεσπάσει η υγειονομική κρίση, και συγκεκριμένα την περίοδο Ιουλίου 2013 – Δεκεμβρίου 2019, η μέση μηνιαία μεταβολή του ποσοστού ανεργίας ήταν στις -0,2 ποσοστιαίες μονάδες (καθοδική τάση) και της απασχόλησης στο 0,2% (ανοδική τάση). 

Αν και η πανδημία του κορoνοϊού COVID-19 οδήγησε σε αύξηση της μεταβλητότητας των μεγεθών που σχετίζονται με την αγορά εργασίας, τόσο το ποσοστό ανεργίας όσο και η απασχόληση τον Ιούλιο 2021 έλαβαν τιμές αρκετά κοντά σε αυτές που θα είχαν αν ακολουθούσαν τα προ πανδημίας μονοπάτια τους.  

Το ποσοστό ανεργίας ήταν υψηλότερο κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες (14,2% vs 13,5%) και ο αριθμός των απασχολουμένων χαμηλότερος μόλις κατά 0,6% (4,011 vs 4,033 εκατ. άτομα) σε σύγκριση με την προ πανδημίας τάση τους. Το εν λόγω θετικό αποτέλεσμα στην ελληνική αγορά εργασίας δεν θα πρέπει να θεωρηθεί απαραιτήτως ως κάτι μόνιμο καθότι βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στα μέτρα στήριξης. 

Όπως και με τις περισσότερες μακροοικονομικές μεταβλητές, οι προβλέψεις εν μέσω πανδημίας αναφορικά με την εξέλιξη του ποσοστού ανεργίας υπόκεινται σε μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας. 

O ρόλος του τουρισμού

Η μείωση του ποσοστού ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης τον Ιούλιο 2021, πέραν των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης, δύνανται να συνδεθούν και με την ανάκαμψη των τουριστικών εσόδων.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), οι τουριστικές εισπράξεις τον Ιούλιο 2021 ανήλθαν στα 2,3 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές από 0,7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο 2020 και 3,7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο 2019. Οι αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 2,8 εκατ. ταξιδιώτες από 0,8 εκατ. τον Ιούλιο 2020 και 5,7 εκατ. τον Ιούλιο 2019.  

Συνεπώς, οι τουριστικές εισπράξεις τον Ιούλιο 2021 ήταν στο 61,4% του αντίστοιχου μεγέθους το 2019 και οι αφίξεις στο 49,7%. Για το σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021, τα ταξιδιωτικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 3,4 δισ. ευρώ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ