Νέα
  • ΓΔ: 895.86 +0.33%
  • Τζίρος: 25,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

«Γρίφοι» και ισορροπίες για την αξιοποίηση του φιλέτου του αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκης στο Ηράκλειο

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Το μεγαλύτερο στοίχημα στον χώρο του real estate μετά το Ελληνικό είναι δίχως αμφισβήτηση η αξιοποίηση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο μετά την παύση λειτουργίας του το 2026.

Το ακίνητο που θα αποδεσμευτεί βρίσκεται σε μία από τις πλέον προνομιακές περιοχές του Ηρακλείου και θα αποτελέσει το μήλον της Εριδος για τους μεγάλους παίκτες του χώρου.

Με δεδομένη την εμπειρία από τον διαγωνισμό του Ελληνικού, το ακίνητο στο «Καζαντζάκης» θα μπορέσει να τρέξει και με διαφορετικές ταχύτητες αλλά με δικλείδες για να μη δημιουργηθούν καθυστερήσεις ετών.

Ποιος θα κάνει το έργο

Το μεγάλο ερώτημα που παραμένει είναι «ποιος θα κάνει αυτό το έργο». Η αλήθεια είναι πως σαφής απάντηση προς το παρόν δεν υπάρχει. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει υπογράψει μια σύμβαση με την ΕΤΕπ αναφορικά με τη χρηματοδότηση του αεροδρομίου του Καστελίου, στην οποία υπάρχει στην εικόνα χρονοδιάγραμμα και για την αξιοποίηση του νυν αεροδρομίου Ηρακλείου.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στο θέμα, μέχρι στιγμής είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων, οπότε δεν υπάρχει κάποια ανησυχία ή βιασύνη.

Έπειτα υπάρχει και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου έχει δεσμεύσει ένα σημαντικό τμήμα του ακινήτου. Για να μπορέσει το ακίνητο του αεροδρομίου να αξιοποιηθεί, θα πρέπει να αποφασιστεί πόσο και ποιο τμήμα θα αποδεσμευθεί για να δοθεί προς αξιοποίηση.

Η τοπική κοινωνία

Μέρος της έκτασης του ακινήτου -πιο συγκεκριμένα 576 στρέμματα- ανήκουν στον Δήμο Ηρακλείου. Δήμος και Περιφέρεια ζητούν να έχουν ενεργό ρόλο στη λήψη αποφάσεων, προκειμένου ό,τι σχεδιαστεί να έχει και την τοπική κοινωνική αποδοχή.

Ο Δήμος Ηρακλείου έχει προχωρήσει από πέρυσι στην ανάθεση της προμελέτης για την εκπόνηση ειδικού χωρικού σχεδίου, που θα αφορά σε ολόκληρη την περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού, συμπεριλαμβανομένου και του ακινήτου του αεροδρομίου.

Αυτό κατά βάση θα είναι και ο βασικός παράγοντας που θα καθορίσει το βεληνεκές (εμπορικό και ουσιαστικό) ενός διαγωνισμού αξιοποίησης στα πρότυπα του Ελληνικού.

Ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ

Τέλος, βασικός συμμετέχων μπορεί να είναι και το ΤΑΙΠΕΔ. Βάσει του PPF (Μονάδα Ωρίμανσης Έργων), σήμερα φαντάζει ο ιδανικός φορέας για να αναλάβει την ωρίμανση του έργου, εφόσον προσδιοριστεί το σύνολο του προς αξιοποίηση ακινήτου.

Μέσα από το PPF σε ρόλο project manager μπορούν να προσληφθούν οι απαραίτητοι σύμβουλοι και να τρέξει η ωρίμανση σε χρόνους που θα ικανοποιούν τόσο την Πολιτεία αλλά και θα τηρούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί στη σύμβαση ΕΤΕπ-υπουργείου Υποδομών.

Θα πρέπει βέβαια να διευκρινιστεί με το τρέχον νομοθετικό πλαίσιο αν θα πρέπει ο φορέας υλοποίησης να δώσει την εντολή στο ΤΑΙΠΕΔ (το οποίο φαίνεται ότι θα έχει ενεργό ρόλο) για να αναλάβει περαιτέρω δράση. Επιπρόσθετα, προς το παρόν το ΤΑΙΠΕΔ μέσω του PPF δεν έχει ρόλο αναθέτουσας αρχής για να τρέξει τον διαγωνισμό.

Αυτά που πρέπει να αποφασιστούν είναι:

  • το τελικό πλάνο της αξιοποίησης, και
  • ο φορέας υλοποίησης του έργου.

Το βέβαιο είναι πως μιλάμε για ένα asset στρατηγικής σημασίας για το οποίο ενδιαφέρεται πολύ η αγορά.

Ερώτηση στη Βουλή

Οι αναφορές του εντεταλμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Σταμπουλίδη, για την αξιοποίηση του αεροδρομίου στο Ηράκλειο είχαν ως αποτέλεσμα την υποβολή ερώτησης από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, στα έργα προς ένταξη συμπεριλήφθη και το ακίνητο στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης».

Οι βουλευτές ρωτούν να μάθουν αν τελικά η μελετητική ωρίμανση και στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την εκμετάλλευση του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» θα γίνει μέσω ΤΑΙΠΕΔ, ποια είναι η μορφή και ο χαρακτήρας της εκμετάλλευσης και πώς θα συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου στον σχεδιασμό της αξιοποίησης της έκτασης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ