Νέα
  • ΓΔ: 887.89 +1.08%
  • Τζίρος: 5,91 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σνάμπελ (EKT): Η μείωση του πληθωρισμού μπορεί να μην είναι προσωρινή

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

H Ιζαμπελ Σνάμπελ είναι η τελευταία μίας σειράς αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που δεν θεωρούν βέβαιη τη μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη το επόμενο έτος.

Μιλώντας σε συνέδριο, η Σνάμπελ επανέλαβε την επίσημη γραμμή της ΕΚΤ ότι οι αυξήσεις των τιμών που παρατηρούνται φέτος – τον Σεπτέμβριο ανήλθαν στο 3,4% - θα επιβραδυνθούν από το επόμενο έτος, αλλά αναφέρθηκε στον κίνδυνο να μη συμβεί αυτό, αν οι εργαζόμενοι διεκδικήσουν μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών.

«Θα ήταν πρόωρο να ισχυριστεί κανείς ότι η τρέχουσα δυναμική των τιμών θα υποχωρήσει πλήρως το επόμενο έτος. Υπάρχουν αρκετές πηγές αβεβαιότητα που πιθανόν να συνεπάγονται πιο διαρκείς πληθωριστικές πιέσεις», είπε.

Μεταξύ αυτών, ανέφερε μία ενδεχόμενη μεταβολή των πληθωριστικών προσδοκιών και το πώς θα διαμορφωθούν οι μισθοί. Πρόσθεσε, πάντως, ότι έως τώρα «δεν υπάρχει καμία ένδειξη» στις τις τιμές της αγοράς και τις προβλέψεις των οικονομολόγων ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός θα εμπεδωθεί.

Συζήτηση στην ΕΚΤ για μεγαλύτερη μείωση των αγορών ομολόγων

Ο φόβος για τον πληθωρισμό ήταν ορατός και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Σεπτεμβρίου για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής. Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, τα μέλη του Δ.Σ. συζήτησαν μία μεγαλύτερη μείωση των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος (PEPP) και ορισμένα μάλιστα υποστήριξαν ότι οι αγορές πιθανόν έχουν προετοιμαστεί για την ολοκλήρωση του PEPP.

«Υποστηρίχθηκε ότι μία συμμετρική εφαρμογή του πλαισίου του PEPP θα απαιτούσε μία πιο ουσιαστική μείωση στον ρυθμό των αγορών ομολόγων. Από την άποψη αυτή, ένας ρυθμός αγορών αντίστοιχος με το επίπεδο που ίσχυε στις αρχές του έτους θα ήταν κατάλληλος», σύμφωνα με τα πρακτικά της ΕΚΤ.

Ο ρυθμός των αγορών ομολόγων στο πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν σχεδόν ο μισός ή και χαμηλότερος από αυτόν που ισχύει σήμερα. Τελικά, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συμφώνησαν να μειώσουν μόνο «περιορισμένα» τις αγορές τίτλων.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ