Νέα
  • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
  • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλή ενίσχυση για τους καταναλωτές φυσικού αερίου - Γενναία αύξηση τιμολογίων ρεύματος

Επιστρεπτέα 6: Παράταση αιτήσεων έως 24 Φεβρουαρίου/ Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

«Γενναία» αύξηση της επιδότησης των τιμολογίων ρεύματος και διπλή ενίσχυση για τους καταναλωτές φυσικού αερίου ,μέσω του επιδόματος θέρμανσης αλλά και οριζόντιας  έκπτωσης τιμολογίων από τη ΔΕΠΑ προβλέπει η δέσμη μέτρων για την ανάσχεση της ενεργειακής ακρίβειας η οποία «κλείδωσε» σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού και των υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας, Χρήστου Σταικούρα και Κώστα Σκρέκα.

►Επίδομα θέρμανσης και ρεύματος - Προς «πακέτο» 0,5 δισ. ευρώ για την ενεργειακή κρίση

Η αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων του επιδόματος θέρμανσης ανέρχεται σε τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ και έλαβε το πράσινο φως από  τους θεσμούς, προκειμένου να ανασχεθεί η ενεργειακή ακρίβεια που  πλήττει τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες  η  κυβέρνηση αποφάσισε και ανακοινώνει στις 11.00 το πρωί τη διάθεση κονδυλίου ύψους  άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα ,ήτοι 100 εκατομμύρια  παραπάνω – ίσως και περισσότερα -από το ποσό που είχε προϋπολογιστεί. Συγκεκριμένα η επιδότηση από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο μπορεί να φθάσει  ακόμα και τα 60  ευρώ ανά μεγαβατώρα που πρακτικά αυτό μεταφρτάζεται σε επιδότηση από 15 έως 18 ευρώ ανά κιλοβατώρα το μήνα αντί 9 ευρώ ,όπως είχε  ανακοινωθεί αρχικώς. Η επιδότηση θα είναι τουλάχιστον τετραμηνιαία συμπεριλαμβάνοντας δηλαδή την περίοδο κατανάλωσης από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο ωστόσο με την πορεία των τιμών είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες του 2022.

►Ενεργειακή κρίση: Τα δύο επιδόματα για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Διπλή θα είναι η ενίσχυση  για τους καταναλωτές φυσικού αερίου. Αρχικά μέσω του επιδόματος θέρμανσης με τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να συμπεριληφθούν και δικαιούχοι που προέρχονται  από  τη μεσαία τάξη,που πέρυσι είχε αποκλειστεί από το επίδομα. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα κάνουν αιτήσεις στην πλατφόρμα my thermansi και θα λάβουν τα ίδια ποσά που θα λαμβάνουν και οι καταναλωτές του πετρελαίου θέρμανσης.

Το σχετικό κονδύλι θα υπερδιπλασιαστεί  και θα διαμορφωθεί στα 180 με  200 εκατομμύρια ευρώ ώστε να καλύψει περισσότερους από 1 εκατομμύριο δικαιούχους, από περίπου 700.000 πέρυσι. Ενδεικτικά πέρυσι επιδοτήθηκαν περίπου 120.000 νοικοκυριά με φυσικό αέριο ενώ στόχος φέτος είναι να επιδοτηθούν πολλά περισσότερα λόγω της διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτηρίων. Eκτιμάται ότι η επιδότηση για πετρέλαιο- φυσικό αέριο καλύπτει το 75% των νοικοκυριών. 

Ταυτόχρονα,όμως, υπάρχει και πρόβλεψη για απευθείας έκπτωση των λογαριασμών φυσικού αερίου μέσω ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες η έκπτωση θα ανέρχεται στους λογαριασμούς σε 25% για μη δικαιούχους του επιδόματος και 43% για τους δικαιούχους του επιδόματος.

Παρά την υποχώρηση που καταγράφηκε χθες στις  τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου  δεν ίσχυσε το ίδιο  στην περίπτωση των τιμών χονδρικής του ρεύματος, σ’ όλη τη Γηραιά Ήπειρο αλλά και στην Ελλάδα. Στη χώρα μας, η κατάσταση δεν εξομαλύνεται.

Ειδικότερα η μέση τιμή χονδρικής σημείωσε 7 % και παραμένει πάνω από το φράγμα των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στα 218 ευρώ, από τα 204. Η μέγιστη τιμή βρίσκεται στα 286 ευρώ.

Εισοδηματικά κριτήρια

Τα νέα  εισοδηματικά κριτήρια με βάση τα οποία θα χορηγηθεί το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να  διαμορφωθούν:

  • Έως 16.000 ευρώ για τον άγαμο από 12.000 ευρώ που ίσχυε για την περσινή χειμερινή περίοδο.
  • Έως 26.000 ευρώ για τα ζευγάρια από 20.000 ευρώ πέρυσι. Για κάθε προστατευόμενο παιδί το επίδομα θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ή 4.000 ευρώ από 2.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα.
  • Εως 28.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες από 22.000 ευρώ πέρυσι με προσαύξηση 3.000 ή 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Σημειώνεται ότι το επίδομα θέρμανσης προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του επιδόματος βάσης με τον συντελεστή επιδότησης που έχει οριστεί για κάθε οικισμό της χώρας, στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου. Το ποσό που προκύπτει, προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου ενώ από πέρυσι επιδοτείται η χρήση κάθε είδους καυσίμου θέρμανσης και όχι μόνο του πετρελαίου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ