Νέα
  • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
  • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πακέτο στήριξης: Οριζόντια η επιδότηση στο ρεύμα - Διπλάσιο το επίδομα για τη θέρμανση

Διπλάσια επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και αυξημένη ενίσχυση για φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης προβλέπει η δέσμη μέτρων για την ανάσχεση της ενεργειακής ακρίβειας η οποία θα ανακοινωθεί στις 11.00 π.μ. σήμερα Παρασκευή 8 Οκτωβρίου από τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Η αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων του επιδόματος θέρμανσης ανέρχεται σε τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ και έλαβε το «πράσινο φως» από  τους θεσμούς, προκειμένου να ανασχεθεί η ενεργειακή ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αποφάσισε τη διάθεση κονδυλίου ύψους άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ για την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, παραπάνω από το ποσό που είχε αρχικά προϋπολογιστεί, δεδομένου ότι τις τελευταίες εβδομάδες σπάνε ιστορικά ρεκόρ οι τιμές του φυσικού αερίου και της χονδρικής τιμής του ρεύματος.

Συνεπώς, η επιδότηση στο ρεύμα από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που μεταφράζεται σε επιδότηση από 15 έως 18 ευρώ ανά κιλοβατώρα το μήνα (αντί 9 ευρώ που είχε αρχικά ανακοινωθεί). Η επιδότηση θα είναι τουλάχιστον τετραμηνιαία, συμπεριλαμβάνοντας δηλαδή την περίοδο κατανάλωσης από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο, ωστόσο με την πορεία των τιμών είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες του 2022.

►Διπλή ενίσχυση για τους καταναλωτές φυσικού αερίου - Γενναία αύξηση τιμολογίων ρεύματος

Φυσικό αέριο - Πετρέλαιο θέρμανσης

Ενισχυμένη θα είναι η ενίσχυση  για τους καταναλωτές φυσικού αερίου. Αρχικά μέσω του επιδόματος θέρμανσης με τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να συμπεριληφθει το μεγαλύτερο τμήμα των νοικοκυριών. Αυτό σημαίνει ότι από τους καταναλωτές που θα κάνουν αιτήσεις στην πλατφόρμα my thermansi, οι περισσότεροι θα λάβουν την επιδότηση.

Το σχετικό κονδύλι θα υπερδιπλασιαστεί και θα διαμορφωθεί στα 180 με 200 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να καλύψει περισσότερους από ένα εκατομμύριο δικαιούχους, από περίπου 700.000 πέρυσι. Ενδεικτικά πέρυσι επιδοτήθηκαν περίπου 120.000 νοικοκυριά με φυσικό αέριο ενώ στόχος φέτος είναι να επιδοτηθούν πολλά περισσότερα λόγω της διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτηρίων. Σήμερα το 55% των νοικοκυριών χρησιμοποιεί πετρέλαιο ή φυσικό αέριο για την θέρμανση του, με το 80% αυτών να λαμβάνει επίδομα. Με την διεύρυνση των κριτηρίων, σχεδόν όλα τα νοικοκυριά θα είναι δικαιούχοι του επιδόματος

Ταυτόχρονα,όμως, υπάρχει και πρόβλεψη για απευθείας έκπτωση των λογαριασμών φυσικού αερίου μέσω ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες η έκπτωση θα ανέρχεται σε 25% για μη δικαιούχους του επιδόματος και 43% για τους δικαιούχους του επιδόματος.

►Επίδομα θέρμανσης και ρεύματος - Προς «πακέτο» 0,5 δισ. ευρώ για την ενεργειακή κρίση

Εισοδηματικά κριτήρια

Τα νέα  εισοδηματικά κριτήρια με βάση τα οποία θα χορηγηθεί το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να  διαμορφωθούν:

  • Έως 16.000 ευρώ για τον άγαμο από 12.000 ευρώ που ίσχυε για την περσινή χειμερινή περίοδο.
  • Έως 26.000 ευρώ για τα ζευγάρια από 20.000 ευρώ πέρυσι. Για κάθε προστατευόμενο παιδί το επίδομα θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ή 4.000 ευρώ από 2.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα.
  • Εως 28.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες από 22.000 ευρώ πέρυσι με προσαύξηση 3.000 ή 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Σημειώνεται ότι το επίδομα θέρμανσης προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του επιδόματος βάσης με τον συντελεστή επιδότησης που έχει οριστεί για κάθε οικισμό της χώρας, στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου. Το ποσό που προκύπτει, προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου ενώ από πέρυσι επιδοτείται η χρήση κάθε είδους καυσίμου θέρμανσης και όχι μόνο του πετρελαίου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ