Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αυξήσεις-φωτιά σε προϊόντα πρώτης ανάγκης - Πού θα φτάσει το πετρέλαιο θέρμανσης

Σε πολύ δύσκολο εξελίσσεται ο χειμώνας που έρχεται για χιλιάδες νοικοκυριά στη χώρα μας, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, που εκτοξεύει τις τιμές των καυσίμων και των συνεχών ανατιμήσεων που καταγράφονται πλέον σε εβδομαδιαία βάση σε βασικά προϊόντα που χρειάζεται μια οικογένεια για να επιβιώσει, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα τρόφιμα.

Η νέα άνοδος του πληθωρισμού που ανακοινώθηκε την Παρασκευή επιβεβαιώνει το ράλι των ανατιμήσεων που έχει προκαλέσει η αύξηση σε πρώτες ύλες, ενέργεια και μεταφορικά.

Στην πρώτη γραμμή των αυξήσεων βρίσκονται νωπά λαχανικά, φρούτα και τρόφιμα. Ο Οκτώβριος αναμένεται να είναι ο πρώτος από τους πιο δύσκολους μήνες που θα ακολουθήσουν στο μέτωπο της ακρίβειας. Ηδη σε φρούτα και λαχανικά καταγράφονται αυξήσεις από 10%-20% σε αγγούρια, κολοκύθια, καρότα, πιπεριές, φασολάκια και σταφύλια.

Στα ψάρια οι τιμές το τελευταίο διάστημα φέρεται να έχουν σταθεροποιηθεί, παρά τη μέση αύξηση στο 12μηνο ύψους 7,5%. Ο πρόεδρος της Βαρβακείου Ιχθυαγοράς, μιλώντας στην κάμερα του OPEN ανέφερε ότι σε εκείνους λειτουργεί ο ανταγωνισμός και δεν υπάρχουν αυξήσεις. «Είμαστε υποχρεωμένοι να κατεβάσουμε τις τιμές», είπε χαρακτηριστικά.

Από τις αρχές Οκτωβρίου οι προμηθευτές των σούπερ μάρκετ έχουν περάσει τις αυξήσεις στα είδη τους, οι οποίες σταδιακά περνούν και στο ράφι. Το αλεύρι για παράδειγμα, μέσα σε μία εβδομάδα ακρίβυνε κατά δύο λεπτά, η μαργαρίνη κατά 7 λεπτά, η φέτα κατά 25 λεπτά το κιλό και ο καφές πάνω από 50 λεπτά η συσκευασία.

Οι παραγωγικοί φορείς ζητούν πρόσθετα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων ώστε να ανακοπεί έστω ένα μέρος των ανατιμήσεων και να μη μετακυλήσει στον καταναλωτή.

Μεγάλη αύξηση και στο πετρέλαιο θέρμανσης

Δυσκολίες όμως αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά και όσον αφορά την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά σε μια εβδομάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τιμή του μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 1,10 ευρώ το λίτρο στα αστικά κέντρα.

Σαφώς, το επίδομα θέρμανσης που αυξάνεται έως και 68% σε σχέση με την περασμένη χρονιά μετριάζει αλλά δεν σβήνει τη φωτιά της ακρίβειας. «Η βοήθεια είναι καλή, αλλά δεν φτάνει», λέει στην κάμερα του OPEN ο κ. Νίκος Κοκοντίνης, ιδιοκτήτης πρατηρίου άρτου.

Οι αυξήσεις στο επίδομα θέρμανσης

Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, μια οικογένεια με 2 παιδιά που κατοικεί στη Θεσσαλονίκη φέτος θα λάβει 299 ευρώ, ενώ πέρσι έλαβε 188. Μια οικογένεια στην Κοζάνη θα λάβει φέτος 469 ευρώ, ενώ πέρσι έλαβε 295. Να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό αφορά όλο τον χειμώνα.

Εκτός μένουν άγαμοι με εισόδημα άνω των 14.000 ευρώ και οικογένειες με εισόδημα άνω των 29.000 ευρώ. 

«Έχουμε τους πόρους ανά πάσα στιγμή να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε για να περιορίσουμε τις συνέπειες από οποιαδήποτε κρίση, εν προκειμένω την ενεργειακή κρίση», επεσήμανε το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σχετικά με την ενεργειακή κρίση, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι θα διαρκέσει μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2022, καθώς φαίνεται να είναι παροδικό, αλλά οξύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις. «Η ρίζα του προβλήματος είναι εξωγενής, πανευρωπαϊκή».

Επίδομα θέρμανσης: Τα νέα κριτήρια και ποσά – Παραδείγματα

Διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης, ώστε να καλύπτει περισσότερους δικαιούχους για να αναχαιτιστεί το κύμα ακρίβειας στις τιμές της ενέργειας αποφάσισε η κυβέρνηση στο πλαίσιο νέων μέτρων ελάφρυνσης. Τι σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. 

Επίδομα θέρμανσης: Όλες οι αλλαγές

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις:

  • Το ποσό του επιδόματος για μία μέση οικογένεια αυξάνεται κατά 59%
  • Το ελάχιστο ποσό διαμορφώνεται στα 100 ευρώ από 80 ευρώ και το μέγιστο στα 750 ευρώ από 650 ευρώ
  • Για κάθε παιδί η προσαύξηση θα είναι 20% από 10%

Παραδείγματα

Με βάση τα παραπάνω μία οικογένεια με δύο παιδιά στο κέντρο της Αθήνας θα λάβει φέτος επίδομα 181 ευρώ από 114 ευρώ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης 299 ευρώ από 188 ευρώ, στη Κοζάνη το ύψος του επιδόματος αυξάνεται στα 469 ευρώ από 295 ευρώ και στη Φλώρινα το ποσό ανεβαίνει στα 496 ευρώ.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Όσον αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια για τον άγαμο διαμορφώνονται στα 14.000 ευρώ έναντι 12.000 ευρώ, για οικογένεια με δύο παιδιά στα 26.000 ευρώ από 24.000 ευρώ και για τρία παιδιά το όριο αυξάνεται στα 29.000 ευρώ από 26.000 ευρώ

Παράλληλα η αξία της ακίνητης περιουσίας για άγαμο αναπροσαρμόζεται στα 180.000 ευρώ από 130.000 ευρώ και για έγγαμο διαμορφώνεται στα 300.000 ευρώ από 250.000 που είναι σήμερα.

Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι το συνολικό κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης αυξάνεται στα 168 εκατ. ευρώ από 84 εκατ. ευρώ και ο αριθμός των δικαιούχων στο ένα εκατομμύριο από 700.000 την πέρυσι.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ