Νέα
  • ΓΔ: 896.16 +0.36%
  • Τζίρος: 30,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Στεγαστικά δάνεια: Εκτιμήσεις για αύξηση 30% φέτος

Τιτλοποίηση των ελληνικών τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια / Πηγή: Pixabay
Τιτλοποίηση των ελληνικών τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια / Πηγή: Pixabay

Σε φάση ισχυρής ανάπτυξης έχει εισέλθει η στεγαστική πίστη μετά από μια δεκαετία που είχε σχεδόν παγώσει κάθε ζήτηση για νέες εκταμιεύσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, που καταγράφονται από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μια σειρά παραγόντων οδηγούν την στεγαστική πίστη σε ρυθμούς ανάπτυξης περίπου 30% σε σχέση με πέρυσι και νέες εκταμίευσης για το 2021 που θα κυμανθούν σε 900 εκατ. ευρώ.

Το μέσο στεγαστικό δάνειο έχει μειωθεί σε σχέση με τα μέσο στεγαστικό δάνειο πριν την κρίση, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η ίδια χρηματοδότηση από πλευράς του υποψηφίου δανειολήπτη.

Αναλυτικά, οι εκτιμήσεις των τραπεζών έχουν ως εξής:

Τράπεζα Πειραιώς

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από αρμόδια στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια βαίνει ολοένα και αυξανόμενη με το αριθμό των νέων αιτήσεων φέτος να παρουσιάζει αύξηση άνω του 50% σε σχέση με πέρσι, και με ένα μεγάλο ποσοστό εξ αυτών να οδηγούνται σε εκταμιεύσεις, αφού σχεδόν 7 στα 10 δάνεια εγκρίνονται.

Σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Πειραιώς ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά και άλλο δανεισμό, με οικογενειακό καθαρό μηνιαίο εισόδημα περίπου 1.500 ευρώ, μπορεί να αποκτήσει ένα ακίνητο αξίας 150.000 ευρώ λαμβάνοντας δάνειο ύψους 100.000 ευρώ για 20 έτη, με συνολική μηνιαία δόση που δεν θα υπερβαίνει τα 550 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλίστρων). 'Αλλωστε όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο μέσος πελάτης αιτείται δάνειο ύψους 95.000 ευρώ για 20 έτη και είναι διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει ίδια κεφάλαια σε ποσοστό 35% με 40% (η ελάχιστη συμμετοχή που απαιτείται είναι 20%).

Εθνική Τράπεζα

Σύμφωνα με την αρμόδια διεύθυνση υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην στεγαστική πίστη, την οποία η πρόσφατη απόφαση των τραπεζών να διαφημίσουν τα στεγαστικά τους δάνεια θα την αυξήσει σημαντικά. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι λιγότερες από 1 στις 10 συναλλαγές στην κτηματαγορά γίνονται με στεγαστικά δάνεια.

Σχεδόν 100.000 ακίνητα θα αλλάξουν χέρια το 2021 ενώ θα δοθούν μόνο έως 10.000 δάνεια. Συνεπώς υπάρχει μεγάλο περιθώριο αύξησης των στεγαστικών δανείων, ακόμη και με τα τρέχουσα μεγέθη των συναλλαγών της κτηματαγοράς.

Το μέσο στεγαστικό δάνειο κυμαίνεται σήμερα στις 90.000 ευρώ και δείχνει ανοδική τάση, κυρίως εξαιτίας της ανόδου των τιμών στην κτηματαγορά. Εκτιμάται ότι σήμερα συνολικά στην αγορά εγκρίνονται τουλάχιστον τα 7 από τα 10 δάνεια. Κυρίως λόγοι εισοδήματος αλλά και εκκρεμότητες σε οφειλές του παρελθόντος είναι οι βασικοί λόγοι μη αποδοχής ενός αιτήματος για στεγαστικό δάνειο, σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας.

Όπως επισημαίνεται από την αρμόδια διεύθυνση, σε απάντηση σχετικής ερώτησης, είναι απαραίτητο να υπάρχει ίδια συμμετοχή στην αγορά του ακινήτου που κυμαίνεται στο 25% της αξίας του ακινήτου και είναι λογικό καθότι η αξία του ακινήτου που χρηματοδοτεί η τράπεζα πρέπει να είναι ανάλογη της οικονομικής δυνατότητας του αγοραστή.

Alpha Bank

Μετά από μία δεκαετία ύφεσης της ελληνικής κτηματαγοράς, παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια μία διαρκής και έντονη αύξηση της ζήτησης για την απόκτηση κατοικίας μέσω τραπεζικού δανεισμού. Αυξητική τάση αναμένεται και για το 2022, αφού εκτιμάται ότι οι συνολικές εκταμιεύεις θα κινηθούν κοντά στο 1,3 δισ. ευρώ, εκτιμούν αρμόδια στελέχη της τράπεζας.

Η θετική αυτή εικόνα αιτιολογείται από τις τρέχουσες χαμηλότερες εμπορικές τιμές ακινήτων σε σχέση με το παρελθόν, τη σταδιακή ανάκαμψη των διαθέσιμων εισοδημάτων των νοικοκυριών, καθώς και τα ιδιαιτέρως χαμηλά επιτόκια δανεισμού, την ίδια στιγμή που οι τιμές των ενοικίων αυξάνονται.

Στην Alpha Bank, παρατηρείται αύξηση των εκταμιεύσεων κατά περίπου 50% σε σχέση με το 2020, με μέσο ποσό αιτούμενου στεγαστικού δανείου τις 100.000 ευρώ περίπου και μέση διάρκεια δανείου τα 20 έτη. Το ανώτατο ποσοστό χρηματοδότησης ανέρχεται στο 80% της εμπορικής αξίας του ακινήτου για την απόκτηση κατοικίας, γεγονός που βοηθά σημαντικά τον ενδιαφερόμενο αγοραστή στην απόκτηση του δικού του σπιτιού με τραπεζικό δανεισμό.

Eurobank

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της τράπεζας, καταγράφεται ήδη μια σημαντική αύξηση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια που σε ετήσια βάση εκτιμάται πως φτάνει περίπου το 40%.

Αυτή η καθαρή τάση συνδέεται με μια σειρά παραγόντων. Συγκεκριμένα παρά την πρόσφατη πανδημική κρίση, η ελληνική οικονομία εισήλθε γρήγορα σε ανοδικό, αναπτυξιακό κύκλο. Παράλληλα, η οριστικοποίηση των αντικειμενικών αξιών, η γενική εκτίμηση για άνοδο στις τιμές των ακινήτων και των ενοικίων με δεδομένο το παράλληλο, έντονο, ενδιαφέρον που καταγράφεται από ξένους για αγορά τουριστικών ακινήτων για ιδιοκατοίκηση ή/και για επένδυση, η επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας με μεγάλα οικιστικά / επαγγελματικά σχέδια ανάπτυξης, όπως το Ελληνικό, η ψηφιοποίηση του Ελληνικού Δημοσίου που αμβλύνει γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, οι επικείμενες φορολογικές ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με το ότι οι τράπεζες είναι σε θέση και επιδιώκουν να προσφέρουν σταθερά στεγαστικά δάνεια με χαμηλό και συμφέρον επιτόκιο, έχουν συμβάλει σημαντικά στην αυξημένη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια μετά από πολλά χρόνια.

Για το τρέχον έτος, δηλαδή με τα στοιχεία από την αρχή του χρόνου έως τώρα, το μέσο δάνειο διαμορφώνεται στα 70.000 περίπου.

Η Eurobank μπορεί να χορηγήσει δάνειο έως το 80% της αξίας του ακινήτου οπότε αντίστοιχα, η ίδια συμμετοχή του δανειολήπτη μπορεί να αντιστοιχεί κατ' ελάχιστον στο 20% της αξίας του ακινήτου ή σε ανώτερο ποσοστό. Η ίδια συμμετοχή είναι σήμερα περίπου στο 30%.

Attica Bank

Σύμφωνα με την αρμόδια διεύθυνση της Attica Βank μια σειρά παραγόντων που επηρεάζουν τη ζήτηση για την αγορά ακινήτου και την ανάπτυξη της Στεγαστικής Πιστής εκτιμάται ότι δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια σταδιακή αύξηση των εκταμιεύσεων στεγαστικών δανείων που δύναται να φθάσει ακόμα σε διπλασιασμό των εκταμιεύσεων το 2022. Οι παράγοντες αυτοί είναι:

- Η συνεχιζόμενη από το 2017 αύξηση των ενοικίων που φτάνει έως και το 30% για ακίνητα του κέντρου της Αθήνας.

- Η για 4η συνεχόμενη χρονιά αύξηση στο επίπεδο των τιμών πωλήσεων κατοικιών που υπολείπεται όμως ακόμα σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του 2007 κατά 25% περίπου.

- Η πλεονάζουσα ζήτηση για την αγορά ακινήτων από εγχώριους και ξένους πελάτες σε σχέση με την προσφορά ακινήτων η οποία ανακάμπτει με την προσθήκη νεόδμητων ακινήτων αλλά και παλαιότερων πλην όμως ποιοτικών ακινήτων που βγαίνουν προς πώληση.

- Ο μηδενισμός του φόρου γονικών παροχών που δημιουργεί τη δυνατότητα αύξησης της ιδίας συμμετοχής στην αγορά ακινήτου με στεγαστικό δάνειο.

Η «ευκαιρία» κλειδώματος χαμηλού σταθερού επιτοκίου για όλη τη διάρκεια του στεγαστικού που έχει αναδείξει ως σημαντικό το δίλλημα «Ενοίκιο ή Δόση Δανείου» ιδιαίτερα για νέα ζευγάρια και οικογένειες.

Αναφορικά με το ποσοστό των εγκρίσεων στην Attica Bank αγγίζει το 70%, με το μέσο ποσό δανείου να διαμορφώνεται στις 75.000 ευρώ το μέσο επιτόκιο στο 2,85% και τη μέση διάρκεια του δανείου στα 20 έτη ενώ 3 στους 4 δανειολήπτες επιλέγει δάνειο σταθερού επιτοκίου για όλη τη διάρκεια της χρηματοδότησης.

HSBC

Η συνεχής άνοδος του τουρισμού τα τελευταία χρόνια (εξαιρουμένου του 2020) σε συνδυασμό με τα μεγάλα έργα που δρομολογούνται στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, όπως το Ελληνικό, το Φαληρικό Δέλτα, η Μαρίνα Αλίμου, η ανάπλαση της παραλίας της Γλυφάδας, η νέα γραμμή 4 του Μετρό, και τα ενεργειακά έργα στη Βόρεια Ελλάδα έχουν δώσει ένα πιο δυναμικό τόνο στον κλάδο του real estate της χώρας, εκτιμούν αρμόδια στελέχη της HSBC.

Η ζήτηση αφορά σε κύριες και εξοχικές κατοικίες, από Έλληνες και ξένους, κυρίως Ευρωπαίους, πολλές φορές και για επενδυτικούς σκοπούς. Επίσης σημειώνεται και αυξημένη ζήτηση για ανακαινίσεις κατοικιών.

Σύμφωνα με την HSBC, oι πελάτες είναι σήμερα πιο προσεκτικοί από ποτέ και ζυγίζουν αρκετά το ποσό του δανείου που θα λάβουν. Θέλουν να νιώθουν σίγουροι ότι μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειο τους χωρίς να υπερεκτιμούν τις δυνατότητες τους στο μέλλον. Στην HSBC χρηματοδοτείται έως και το 80% της αξίας του τιμήματος για έως και 30 χρόνια για την πρώτη κατοικία. Το ποσοστό φτάνει στο 75% για αγορά εξοχικού και αποπεράτωση κατοικίας και στο 70% για αμιγώς επενδυτικά ακίνητα.

Οι πελάτες σύμφωνα με αρμόδια στελέχη της τράπεζας είναι περισσότερο αισιόδοξοι για το μέλλον ενώ οι ανάγκες τους έχουν αλλάξει λόγω και του κορονοϊού. Πολλοί μετατρέπουν τις εξοχικές τους κατοικίες σε μόνιμες αφού εργάζονται περισσότερο από το σπίτι.

Στην HSBC με το νέο στεγαστικό δάνειο χρηματοδοτείται ολόκληρο το φάσμα των αναγκών των πελατών της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ