Νέα
  • ΓΔ: 910.29 +0.68%
  • Τζίρος: 80,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΚΤ (Κνοτ): Καμπανάκι στους επενδυτές για τον πληθωρισμό - Ευάλωτες οι αγορές

Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα / Πηγή: Assiociated Press

Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην υποεκτιμούν τους κινδύνους από τον πληθωρισμό, οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να συσφίξει τη νομισματική πολιτική, σύμφωνα με τον διοικητή της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Κλάας Κνοτ.

Η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχει αυξηθεί πολύ μετά την έναρξη της πανδημίας, καθιστώντας τις ευάλωτες σε μία αντιστροφή του κλίματος, είπε ο Κνοτ σε δημοσιογράφους στο Αμστερνταμ, παρουσιάζοντας την έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας.

«Η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά είναι διατηρήσιμη μόνο με χαμηλό πληθωρισμό και χαμηλά επιτόκια», τόνισε, προσθέτοντας ότι αν και οι σημερινές αυξήσεις τιμών μπορούν να θεωρηθούν ότι είναι σε μεγάλο βαθμό προσωρινές, «από την άποψη μίας υγιούς διαχείρισης κινδύνων, είναι επίσης σημαντικό να ληφθούν υπόψη και άλλα σενάρια».

Ο πληθωρισμός μπορεί να είναι υψηλότερος από τις προβλέψεις

«Πιο πολλά είναι αυτά που δεν καταλαβαίνουμε στη διαδικασία του πληθωρισμού από αυτά που καταλαβαίνουμε», συνέχισε, σημειώνοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να αποδειχτούν ισχυρότερες από ό,τι προβλέπεται σήμερα. Οι τιμές καταναλωτή στην Ολλανδία αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 3% τον Σεπτέμβριο.

«Μία πολύ απότομη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών μπορεί να οδηγήσει σε κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και το έμμεσο κανάλι έχει αρνητικό αντίκτυπο στον στόχο της σταθερότητας των τιμών», σύμφωνα με τον Ολλανδό κεντρικό τραπεζίτη.

Ο Κνοτ τόνισε επίσης την «υπερβολική αύξηση» των τιμών ακινήτων στην Ολλανδία ως έναν κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και υποστήριξε ότι οι τράπεζες δεν λαμβάνουν σημαντικά υπόψη τον εγγενή κίνδυνο στη στεγαστική αγορά.

Με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ