Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Vasle (ΕΚΤ): Αυξάνεται ο κίνδυνος του πληθωρισμού - Να τερματισθεί το PEPP το Μάρτιο

Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα / Πηγή: Assiociated Press

Υπάρχει κίνδυνος ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να είναι υψηλότερος από τις προβλέψεις, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Σλοβενίας, Bostjan Vasle, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να τερματίσει το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων (PEPP) τον Μάρτιο.  

«Υπάρχουν πρώτες ενδείξεις ότι σε τμήματα της οικονομίας και ορισμένες περιοχές της, ο κίνδυνος αναφορικά με την αγορά εργασίας θα μπορούσε να είναι πιο σημαντικός», τόνισε ο Vasle, που είναι από τα «γεράκια» του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Σε ορισμένα τμήματα της οικονομίας, η προσφορά εργασίας είναι περιορισμένη και αν αυτή η τάση συνεχισθεί ή εξαπλωθεί και σε άλλους τομείς, θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τον πληθωρισμό. Γι’ αυτό θεωρώ ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με τα δευτερογενή αποτελέσματα», πρόσθεσε.

► Διαβάστε επίσης: Λέιν (ΕΚΤ): Ο σημερινός πληθωρισμός δεν αποτελεί έναυσμα για λήψη μέτρων

Αυξάνονται οι πιέσεις για μισθολογικές αυξήσεις

Αν και δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία, οι ενδείξεις από επιχειρηματικές έρευνες συγκλίνουν ότι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού γίνονται εντονότερες και ότι οι εργαζόμενοι ζητούν υψηλότερους μισθούς, τόνισε. 

Αν και η Ευρωζώνη έχει πλέον καλύψει σχεδόν το σύνολο των απωλειών που είχε στο ΑΕΠ της, η ΕΚΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα προχωρήσει σε σημαντική μείωση της στήριξης που παρέχει στην οικονομία, παρά το ότι άλλες κεντρικές τράπεζες είτε έχουν αρχίσει να συσφίγγουν την πολιτική τους είτε έχουν εκπέμψει σχετικό μήνυμα.

Η ΕΚΤ θα αποφασίσει τον Δεκέμβριο αν θα κινηθεί στη σταδιακή ολοκλήρωση του PEPP, με τον Σλοβένο κεντρικό τραπεζίτη να ακολουθεί μίας σειρά άλλων αξιωματούχων που υποστηρίζουν τη λήξη του προγράμματος. «Αν οι τάσεις αυτές συνεχισθούν, τότε τον ερχόμενο Μάρτιο θα είναι σκόπιμο να τερματίσουμε το PEPP, όπως είχε ανακοινωθεί», είπε, προσθέτοντας: «Είναι επίσης σημαντικό να τονίσουμε με έμφαση ότι ακόμη και όταν αποφασίσουμε τον τερματισμό του, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε επαρκή ρευστότητα στην οικονομία με τα άλλα μέσα μας».

► Διαβάστε επίσης: Διχασμένη η ΕΚΤ για πληθωρισμό και ποσοτική χαλάρωση - Τι θα γίνει με τα ελληνικά ομόλογα 

Οι αγορές προεξοφλούν αύξηση των επιτοκίων πριν το τέλος του 2022

Με τον πληθωρισμό να κινείται ανοδικά, οι αγορές προεξοφλούν τώρα μία αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ πριν από το τέλος του 2022, κάτι που δεν φαίνεται να είναι συνεπές με την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής που έχει ανακοινώσει η ίδια η ΕΚΤ.

Ωστόσο, ο Vasle υποβάθμισε τη σημασία των προσδοκιών της αγοράς για τα επιτόκια: «Θεωρώ ότι κάναμε ξεκάθαρες τις προθέσεις μας και το ποιες θα είναι οι σημαντικές εξελίξεις που θα επηρεάσουν τις αποφάσεις μας. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν θα έδινα τόσο μεγάλη έμφαση σε αυτή τη μεταβολή», τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ