Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Η χώρα στο κυνήγι επενδυτικής βαθμίδας – Τα «κλειδιά» που οδηγούν πιο γρήγορα στο στόχο

Πηγή: Pixabay

Στη σημερινή ετυμηγορία της Standard and Poor's για την ελληνική οικονομία στρέφεται η προσοχή του οικονομικού επιτελείου, καθώς πρόκειται για ένα από τα σκαλοπάτια που θα οδηγήσουν στην επίτευξη του κεντρικού κυβερνητικού στόχου για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Στη σκιά της ενεργειακής κρίσης και της αναταραχής που επικρατεί παγκοσμίως, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, o οποίος έχει κατατάξει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στην κατηγορία ΒΒ, δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική, θα ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με την επαναξιολόγηση της κατάστασης της οικονομίας.

Τι αλλάζει στη φορολογία γονικών παροχών ακινήτων και χρηματικών ποσών

Τι λένε οι αναλυτές

Ο οίκος είχε διατηρήσει αμετάβλητη την βαθμολογία του τον περασμένο Απρίλιο, αναβαθμίζοντας ωστόσο ως «θετικές» τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με πολλούς αναλυτές να εκτιμούν ότι μια σειρά στοιχείων μπορεί να οδηγήσουν στην πολυπόθητη αναβάθμιση. Οι αναλυτές θεωρούν εφικτό αυτόν τον στόχο, δεδομένης της σημαντικής βελτίωσης που έχουν σημειώσει οι οικονομικές προοπτικές της χώρας το τελευταίο διάστημα λόγω των πολιτικών που εφαρμόζει η νέα κυβέρνηση στα μέτωπα της διαχείρισης του χρέους, της μείωσης των κόκκινων δανείων των τραπεζών και της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και των ισχυρών ρυθμών ανάκαμψης που καταγράφονται.

Χρ. Σταϊκούρας: Οι έξι στόχοι της οικονομικής πολιτικής την επόμενη διετία

Παράλληλα, επισημαίνουν πως ήδη οι αγορές βαθμολογούν την Ελλάδα πολύ υψηλότερα από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης.

Έπεται η Moody's

Η επόμενη αξιολόγηση που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον έχει προγραμματιστεί τον Νοέμβριο από τη Moody’s, η οποία  έχει διατηρήσει σταθερές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, την οποία κατατάσσει τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα, στην κατηγορία Ba3. 

Μέχρι στιγμής το αξιόχρεο της χώρας έχει αναβαθμιστεί τέσσερις φορές   εν μέσω της υγειονομικής κρίσης,  

Την αισιοδοξία του για τη γρήγορη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, υπογραμμίζοντας ότι πρώτη η Eurobank θα φτάσει σε μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ σε μονοψήφιο ποσοστό θα υποχωρήσει συνολικά ο δείκτης για τις ελληνικές τράπεζες μέσα στο 2022, κάτι που θα διευκολύνει και την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα των οίκων αξιολόγησης. Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος βλέπουν ενδεχόμενη κατάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα, από τους οίκους αξιολόγησης, έως το τέλος του 2022.

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 206,3% του ΑΕΠ το χρέος το 2020 - Ξεπέρασε το 10% το έλλειμμα

Υπενθυμίζεται ότι η χαμηλή αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας είχε εμποδίσει την ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων, το οποίο υλοποιούσε ήδη πριν από την πανδημία. Η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου ομολόγων τα οποία έχει αποκτήσει η ΕΚΤ μέσω όλων των προγραμμάτων αγοράς τίτλων ανέρχεται γύρω στα 4,4 τρισ. ευρώ, εκ των οποίων 30 δισ. ευρώ είναι ελληνικά ομόλογα.

Tα «κλειδιά» της αναβάθμισης

 Τα «κλειδιά» που θα ανοίξουν τον δρόμο για την αναβάθμιση είναι τέσσερα:

  • η υλοποίηση των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων του Σχεδίου Ανάκαμψης,
  • η αυτοσυγκράτηση στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, μετά την παρένθεση της πανδημίας,
  • η περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών,
  • η μείωση και η βιωσιμότητα του χρέους.

Όλοι οι οίκοι θα εξετάσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας δύο φορές μέσα στο 2022, που σημαίνει ότι προγραμματίζονται συνολικά 8 αξιολογήσεις.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ