Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κομισιόν: Οι ΑΠΕ πρώτη πηγή για την παραγωγή ρεύματος στην ΕΕ

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την έκθεσή της για την κατάσταση της ενεργειακής ένωσης το 2021, καταγράφοντας την πρόοδο της ΕΕ στη μετάβαση προς καθαρές μορφές ενέργειας, σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη του ευρωπαϊκού Green Deal.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι, αν και υπάρχει μία σειρά ενθαρρυντικών τάσεων, θα χρειαστούν μεγαλύτερες προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου για τη μείωση των εκπομπών αερίων κατά τουλάχιστον 55% το 2030 και της ουδετερότητας αναφορικά με το κλίμα το 2050.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) έγιναν πέρυσι η πρώτη πηγή παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΕΕ, εκτοπίζοντας τα ορυκτά καύσιμα. Από τις ΑΠΕ παρήχθη το 38% του ρεύματος στην ΕΕ έναντι 37% που παρήχθη από ορυκτά καύσιμα.

► EY: Ιστορικά υψηλή επίδοση της Ελλάδας στον δείκτη ΑΠΕ – «Σκαρφάλωσε» στην 24η θέση

Εννιά κράτη καταργούν τον άνθρακα 

Έως σήμερα, 9 κράτη-μέλη καταργούν σταδιακά τον άνθρακα, 13 άλλα κράτη έχουν δεσμευτεί σε μία ημερομηνία κατάργησης και 4 άλλα εξετάζουν πιθανά χρονοδιαγράμματα.

Μείωση εκπομπών 31% από το 1990

Σε σύγκριση με το 2019, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ μειώθηκαν το 2020 κατά σχεδόν 10%, μία μείωση-ρεκόρ λόγω της πανδημίας της Covid, με αποτέλεσμα η συνολική μείωση των εκπομπών ρύπων σε σχέση με το 1990 να ανέλθει στο 31%.

Η πρωτογενή κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε πέρυσι κατά 1,9% και η τελική κατανάλωση κατά 0,6%. Ωστόσο, και τα δύο αυτά νούμερα είναι υψηλότερα από ό,τι απαιτείται για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το 2020 και το 2030.

► Σιάμισιης: Επενδύσεις 4 δισ. για μείωση 50% των εκπομπών αέριων ρύπων έως το 2030

Αύξηση επιδοτήσεων για τις ΑΠΕ

Οι επιδοτήσεις των ορυκτών καυσίμων μειώθηκαν ελαφρά το 2020, λόγω της χαμηλότερης ενεργειακής κατανάλωσης, ενώ οι επιδοτήσει για τις ΑΠΕ και την ενεργειακή αποδοτικότητα αυξήθηκαν.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι η πρόσφατη εκτίναξη των τιμών της ενέργειας αναμένεται να είναι προσωρινή, αλλά αναδεικνύει την εξάρτηση της ΕΕ από εισαγωγές ενέργειας, οι οποίες αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο 30 ετών, καθώς και τη σημασία της μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας για την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειάς της.

► Κ. Σκρέκας: Aναγκαία η απολιγνιτοποίηση

Σε ενεργειακή φτώχεια 31 εκατομμύρια άτομα

Σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας βρίσκονται 31 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία και το θέμα αυτό θα παραμείνει στο επίκεντρο λόγω των οικονομική προκλήσεων της COVID-19 και των σημερινών υψηλών τιμών. Αυτός είναι ο λόγος, σημειώνει η Κομισιόν, που έχει δώσει ισχυρή έμφαση στην προστασία των ευάλωτων καταναλωτών στην πρόσφατη έκθεσή της για τις ενεργειακές τιμές.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ