Νέα
 • ΓΔ: 1452.28 0.00%
 • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Εννέα μυστικά για να βρείτε τη «χρυσή» ευκαιρία

Πηγή: Pexels

Η αγορά ακινήτου θεωρείται σίγουρη επένδυση! Όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός «η γη δεν χάνει την αξία της». Μπορεί λοιπόν, τα μνημονιακά χρόνια η κτηματαγορά να είχε σημειώσει σημαντική κάμψη της τάξεως του 42%, και οι τιμές να είχαν πάρει την... κατηφόρα, ωστόσο το σκηνικό έχει αλλάξει άρδην το τελευταίο διάστημα.

Ηδη μέσα στο 2021 ο ρυθμός ανόδου πωλήσεων στα οικιστικά ακίνητα κυμαίνεται, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, στο 4%, νούμερο το οποίο, κατά τις εκτιμήσεις, αναμένεται να κλείσει ακόμη υψηλότερα για το σύνολο του έτους.

Η έντονη ζήτηση, που υπάρχει το τελευταίο διάστημα, έχει ως συνέπεια να εκτοξευτούν οι τιμές ανά τετραγωνικό σε όλη τη χώρα, ακόμα και στην επαρχία. Δεν συζητάμε για τις κοσμικές συνοικίες. Σε αυτό συνετέλεσαν, σύμφωνα με συμβούλους του real estate, δυο παράγοντες: η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών, αλλά και η ανάκαμψη της οικονομίας που διαφαίνεται, παρά την κρίση της πανδημίας.

Σε αυτού του είδους την επένδυση δεν στρέφονται μόνο οι έχοντες, αλλά και η «µεσαία τάξη», που θέλει να επενδύσει στα «σίγουρα» αποταµιεύσεις από την πανδηµία. Ψάχνει όμως την «χρυσή ευκαιρία». Πως θα φτάσει όμως σε αυτή;

Εδώ σας έχουμε εννέα συν μία συμβουλές για να βρείτε το ακίνητο που ταιράζει στα μέτρα σας: 

 1. Όταν ξεκινήσετε την διαδικασία αναζήτησης ακινήτου για αγορά, αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσεις τον λόγο που το θέλεις. Αναζητείς ακίνητο με στόχο την επένδυση; αναζητείς ακίνητο με στόχο την κάλυψη της στεγαστικής σου ανάγκης; Ανάλογα με την ανάγκη σου, θα πρέπει να καθορίσεις και τις προτεραιότητες σου όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του ακινήτου.
 2. Αν πρόκειται για ακίνητο που στοχεύεις στην εκμετάλλευση μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης, καλό να είναι να γνωρίζεις ότι τα πιο «εμπορεύσιμα» ακίνητα είναι κυρίως 55τμ-75τμ, ακίνητα που είναι κατάλληλα τόσο για έναν εργένη ή/και νέο ζευγάρι ή/και για μια οικογένεια με 1παιδί.
 3. Εφόσον αναζητάτε ακίνητα μέσω site αγγελιών, θα πρέπει να προσέξετε την ημερομηνία καταχώρησης της αγγελίας. Δηλαδή πότε ανέβηκε η αγγελία του ακινήτου προς πώληση είτε από τον ιδιοκτήτη, είτε από τον κτηματομεσίτη. Η ημερομηνία καταχώρησης της αγγελίας αποτελεί σημαντικό στοιχείο στην αναζήτηση κατοικίας διότι αποδεικνύει πόσο καιρό το ακίνητο διατίθεται στην αγορά προς πώληση, ενώ παράλληλα μπορεί να μην ισχύει – αν έχει πωληθεί και αν την ζητούμενη τιμή πώλησης της συμπεριλάβουμε ως συγκριτικό στοιχείο με άλλα ακίνητα της περιοχής … ενδεχόμενα να σας οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα. Π.χ. Αν έχει καταχωρηθεί η αγγελία το 2018 και η τελευταία τροποποίηση είναι το 2019, λογικά το ακίνητο έχει πωληθεί απλά έχει παραμείνει αναρτημένο διότι «ξέχασαν» να το κατεβάσουν. Αν όμως η καταχώρηση της αγγελίας είναι το 2018 και η τελευταία τροποποίηση έχει πραγματοποιηθεί το 2021, τότε κατανοείτε ότι είτε η τιμή πώλησης δεν ήταν ελκυστική, είτε το ακίνητο έχει κάποιο «πρόβλημα» που μέσα από τις αναρτημένες αγγελίες και την περιγραφή δεν φαίνεται.
 4. Όταν πραγματοποιείτε σύγκριση των ζητούμενων τιμών πώλησης ακινήτων στη περιοχή του ενδιαφέροντος μας, θα πρέπει να συγκρίνετε τις τιμές όμοιων χαρακτηριστικών ακινήτων τόσο ως προς το έτος κατασκευής όσο και ως προς την κατάσταση που βρίσκονται. Μπορεί ένα ακίνητο κατασκευής του 1975-1980 να χρήζει πλήρης ανακαίνισης διότι δεν κατοικείται για χρόνια ή οι ιδιοκτήτες ουδέποτε ασχολήθηκαν και το κόστος για να γίνει και πάλι κατοικήσιμο να είναι πολύ υψηλό, ενώ παρόμοιο ακίνητο του ιδίου έτους κατασκευής, μπορεί να είναι σε πολύ καλή κατάσταση και να χαρακτηρίζεται κατοικήσιμο και με ελάχιστες παρεμβάσεις – αναβαθμίσεις να είναι της αρεσκείας σας.
 5. Όταν στις αγγελίες ακινήτων αναφέρουν ότι το ακίνητο είναι ανακαινισμένο, θα πρέπει κατά την επικοινωνία σας είτε με τον ιδιοκτήτη, είτε με τον κτηματομεσίτη να ρωτήσετε τι εννοούν: τι είδους ανακαίνιση έχουν κάνει. Ένα διαμέρισμα άνω των 20-25 ετών πολλές φορές χρειάζεται κάποιες βασικές παρεμβάσεις στα υδραυλικά και ηλεκτρολογικά, ενώ βασικός παράγοντας της ανακαίνισης αποτελούν και τα εξωτερικά κουφώματα αλουμινίου και τα διπλά τζάμια για την απώλεια ενέργειας. Μην καθησυχάζεστε από μια φωτογραφία ενός φρεσκοβαμμένου ακινήτου και κάποιες παρεμβάσεις φρεσκαρίσματος στα ντουλάπια της κουζίνας, της ντουλάπας ή/και αλλαγές στα είδη υγιεινής του μπάνιου.
   

   
 6. Δείτε αν τη δεδομένη χρονική στιγμή που επιθυμείτε την αγορά ακινήτου «τρέχει» κάποιο πρόγραμμα επιδότησης για ενεργειακές αναβαθμίσεις. Αν είσαι τυχερός και μπορείς να ενταχθείς, τότε είσαι για σένα αποτελεί value for money να αναζητήσεις ένα ακίνητο που χρήζει ανακαίνισης και μπορείτε μέσω επιδότησης να το διαμορφώσετε όπως εσείς θέλετε και παράλληλα να το θωρακίσετε ενεργειακά.
 7. Είναι σημαντικό σε μια περιοχή που εντός των επόμενων ετών θα αποκτήσει υποσταθμό του μετρό, να κινηθείτε σε αποστάσεις σε ακτίνα έως 1χλμ. από τον υποσταθμό. Τα ακίνητα που βρίσκονται σε ακτίνα έως 1 χιλιόμετρο, είναι και τα ακίνητα που θα καταγράψουν την μεγαλύτερη υπεραξία από την έλευση του σημαντικότερου μέσου μαζικής μεταφοράς.
 8. Αν είναι να επιλέξετε ανάμεσα σε μη ανακαινισμένο και σε ανακαινισμένο διαμέρισμα, σε περίπτωση που διαθέτουν τα ίδια χαρακτηριστικά, καλό είναι να προτιμήσετε το ανακαινισμένο αν η διαφορά στη ζητούμενη τιμή πώλησης δεν ξεπερνά τα 350€-500€/τ.μ. αν πρόκειται για ολική ανακαίνιση (υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, πατώματα, είδη υγιεινής, κουζίνα, παντζούρια, κουφώματα, διπλά τζάμια, πόρτα ασφαλείας κλπ), διότι η ταλαιπωρία για να ανακαινίσεις ένα σπίτι δεν είναι μικρή και σίγουρα το κόστος αν το κάνεις μόνος σου και δεν έχεις εμπειρία… μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερο!
 9. Κάνε μια καλή έρευνα όσον αφορά τις τιμές μίσθωσης του ακινήτου που ενδιαφέρεσαι να αγοράσεις… και παράλληλα μπες στην διαδικασία να δεις αν τελικά το αγόραζες με δανεισμό, αν η μηνιαία δόση του δανείου για 25 έτη είναι μικρότερη κατά 25%-30% σε σχέση με το μηνιαίο μίσθωμα. Αν ισχύει αυτή η απλή μαθηματική άσκηση, μπορείς να το αγοράσεις και σίγουρα δεν θα πιεστείς να το εξοφλήσεις.

Η κατάλληλη εποχή

Υπάρχει εποχή που οι τιμές παίρνουν την κατιούσα; Μάλλον όχι! Ωστόσο Ιανουάριο και Φεβρουάριο, η ζήτηση είναι μικρότερη. Υπάρχει σε αυτούς τους μήνες ένα κενό, που έχει ως συνέπεια τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα ακινήτων.

Κι αυτό διότι συνήθως οι πολίτες αναζητούν κατοικίες τους καλοκαιρινούς μήνες, Ιούνιο, Ιούλιο, ώστε αν πρόκειται για ιδιοκατοίκηση, μέχρι τον Σεπτέμβρη, που ξεκινούν τα σχολεία να έχουν προχωρήσει στην μετεγκατάσταση. Επίσης, αποφεύγονται οι μετακομίσεις τους χειμερινούς μήνες.

Γιατί πρέπει να συμβουλευτείτε μεσίτη

Αναμφίβολα αν αναζητήσετε κάποιο ακίνητο χωρίς μεσίτη, θα κερδίσετε την προμήθεια. Ωστόσο καλό είναι να ζητήστε μια γνώμη ενός συβούλου real estate που διαθέτει την πιστοποίηση BPO (Broker Price Opinion) για το ακίνητο που επιθυμείτε να αγοράσετε. Τον λόγο εξήγησε ο πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας: «Η γνώμη του πιστοποιημένου μεσίτη BPO χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της πιθανής τιμής πώλησης. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι μερικοί από τους παράγοντες που θα λάβει υπόψη ένας μεσίτης με πιστοποίηση ΒPO κατά την ανάπτυξη μιας εκτίμησης για τις τιμές, περιλαμβάνει την αξία παρόμοιων οικιστικών ακινήτων της περιοχής και τις τάσεις πωλήσεων στη γειτονιά».

Επίσης, είναι το «έμπειρο» μάτι, που θα «πιάσει» τις ατέλειες, ή τις λεπτομέρειες που που θα σας κρύψει ενδεχομένως ο πωλητής. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ