Νέα
  • ΓΔ: 1217.86 +0.72%
  • Τζίρος: 79,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η Χάλκη το πρώτο GR-eco Island - Αποκαλυπτήρια για το νησί πρότυπο πράσινης οικονομίας

Χάλκη / Πηγή: Intime
Χάλκη / Πηγή: Intime

Η Χάλκη θα είναι το πρώτο αυτόνομο ενεργειακά νησί πρότυπο πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας και ψηφιακών καινοτομιών, το πρώτο GR-eco Island.

Σήμερα σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, της γ.γ. Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου, του πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα Πατρίκ Μεζονάβ, θα παρουσιαστούν τα έργα που υλοποίησαν οι εταιρείες που συμμετείχαν στο μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο υπεγράφη πριν από 6 μήνες.

Η «πράσινη» εποχή της Χάλκης

Ετσι με καινοτόμες δράσεις εταιρείες όπως οι ΔΕΗ, όμιλος Συγγελίδη/Citroën, Akuo Energy Greece, Omexom/Vinci Energies, Vodafone Ελλάδας και ALD Automotive, βάζουν το μικρό νησί σε μια νέα, πράσινη εποχή.

Θα παρουσιαστεί το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1 MW, χορηγία των γαλλικών εταιρειών Akuo Energy, Omexom/Vinci Energies και της ΔΕΗ. Ο Δήμος Χάλκης και οι κάτοικοι, μέσω της Ενεργειακής Κοινότητας που έχουν συστήσει, θα διαχειρίζονται το φωτοβολταϊκό πάρκο και χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού (Virtual Net Metering) ουσιαστικά θα παράγουν οι ίδιοι την ενέργεια που θα καταναλώνουν.

Τέσσερα ηλεκτρικά οχήματα θα παραδοθούν από τον όμιλο Συγγελίδη/Citroën στην Αστυνομία, στο Λιμενικό και στον Δήμο Χάλκης.

Το πρόγραμμα Vodafone Green Giga Network, που φέρνει την τεχνολογία 5G στη Χάλκη και το ηλιακό ηλεκτροκίνητο σκάφος 10 μέτρων, με ενσωματωμένα πάνελ φωτοβολταϊκών, που παραδίδεται στο Δήμο από την εταιρεία Παπαστράτος. Το σκάφος έχει χωρητικότητα 10 ατόμων, φορτίζει είτε από τον ήλιο, με τα πάνελ φωτοβολταϊκών που διαθέτει, είτε με παροχή ρεύματος και έχει αυτονομία 4 έως 6 ωρών.

Μέσω του Vodafone Green Giga Network οι κάτοικοι θα μπορούν να κάνουν μια σειρά από εξετάσεις που στη συνέχεια αποστέλλονται σε εξειδικευμένους ιατρούς στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών για γνωμάτευση. Επιπλέον, το Ίδρυμα Vodafone δημιούργησε το πρότυπο STEM lab Generation Next ειδικά για το σχολείο της Χάλκης και προσέφερε στα παιδιά του νησιού την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις επιστήμες και την τεχνολογία (STEM), καθώς και να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον προγραμματισμό στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος που υλοποιήθηκε το καλοκαίρι.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ