Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Thessaloniki Summit: Σε άνοδο, έστω και με βραδύ ρυθμό, τα θέματα ESG

Μπορεί ακόμη να υπάρχει υστέρηση στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ζήτηση κεφαλαίων από πλευράς επενδυτών σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG), αλλά «τα πρώτα βλαστάρια βγήκαν και στο εξής αυτή θα μεγαλώνει διαρκώς». Αυτό τόνισε από το βήμα του 6ου Thessaloniki Summit ο επικεφαλής της Hellenic Fund and Asset Management Association, CEO, Alpha Trust, Chris Aesopos, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι ιδιώτες ακόμη χαίρονται με την έννοια του πράσινου και όχι τόσο με το ESG της βιώσιμης ανάπτυξης».

Πάντως, ο ίδιος επισήμανε ότι από το 2015 μέχρι σήμερα καταγράφεται αλματώδης άνοδος στα επενδυόμενα κεφάλαια σε θέματα ESG και τόνισε ότι ανέρχονται «σε 4 τρισ. δολάρια σε σύνολο επενδύσεων που έχει ο τομέας με στοιχεία του 2020 στα 90 τρισ. δολάρια, ενώ κάποιοι αναφέρουν ότι σήμερα αυτά έχουν ξεπεράσει και τα 120 τρισ. δολάρια». Λέγοντας ότι ο «δρόμος είναι μακρύς», ο ίδιος υπογράμμισε τον σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης των προαναφερόμενων κεφαλαίων.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου ανέφερε μεταξύ άλλων σε ό,τι αφορά την εποπτεία και τις διαδικασίες ότι «κάναμε τις διαδικασίες μας απλές και ηλεκτρονικές, ώστε να γίνονται πιο εύκολα οι υποβολές, ενώ μειώσαμε τα δικαιολογητικά μας στο 1/3. Από πλευράς κανονιστικής βοηθήσαμε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες», σημείωσε. Ενδεικτικά ανέφερε ότι το τελευταίο δεκάμηνο έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς 16 ενημερωτικά δελτία για ομόλογα και μετοχές πάνω στα θέματα ESG, και έχουν αντληθεί 5 δισ. ευρώ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι την τελευταία διετία επτά εταιρείες άντλησαν 3,8 δισ. ευρώ μέσω εταιρικών πράσινων ομολόγων.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, αναφέρθηκε στο δείκτη ATHEX ESG (Environmental Social, and Governance), που τέθηκε σε λειτουργία στις 2 Αυγούστου φέτος και παρακολουθεί την χρηματιστηριακή απόδοση των εισηγμένων εταιρειών που υιοθετούν και προβάλουν τις πρακτικές τους σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG).

Χαρακτήρισε «μεγάλο» τον αριθμό των 35 εταιρειών που συμμετέχουν στον προαναφερόμενο δείκτη και υπενθύμισε ότι σχεδιάστηκε ώστε να συμμετέχουν κατά μέγιστο αριθμό 60 εταιρείες της οργανωμένης αγοράς του Χ.Α.

Το Thessaloniki Summit 2021, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται αύριο στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνεται από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ