Νέα
  • ΓΔ: 1264.69 -0.05%
  • Τζίρος: 110,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πράσινη μετάβαση: Εκρηξη στις τιμές τεσσάρων μετάλλων «βλέπει» το ΔΝΤ

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο / Πηγή: AP

Διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό των τιμών βασικών μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή και αποθήκευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) ή για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, θα προκαλέσει η μετάβαση σε μία οικονομία χωρίς ρύπους το 2050, σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η μελέτη εστιάζει σε τέσσερα μέταλλα – το νικέλιο, το κοβάλτιο, το λίθιο και τον χαλκό – για τα οποία η ζήτηση αναμένεται να εξαπλασιαστεί, ενώ η προσφορά τους δεν είναι δυνατόν να προσαρμοστεί γρήγορα, παρά μόνο μετά από μία περίοδο τουλάχιστον 5-10 ετών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες πιέσεις στις τιμές τους.

«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι οι τιμές μπορεί να φτάσουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για μία πρωτοφανούς διάρκειας χρονική περίοδο – και αυτό το υψηλότερο κόστος θα μπορούσε ακόμη και να καθυστερήσει την ίδια την ενεργειακή μετάβαση», τονίζει το ΔΝΤ.  

https://www.imerisia.gr/oikonomia/16389_metalla-freno-stis-ayxiseis-ton-timon-toys-apo-tin-kina

Πόσο θα αυξηθούν οι τιμές

Για παράδειγμα, η τιμή για το λίθιο, το οποίο χρησιμοποιείται στις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων, θα μπορούσε να αυξηθεί από ένα επίπεδο γύρω στα 6.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο το 2020 σε περίπου 15.000 δολάρια στα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας και να παραμείνει υψηλή κατά το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 2030, ενώ οι τιμές για το νικέλιο και το κοβάλτιο μπορεί να καταγράψουν αντίστοιχες ή ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις.

Οι αυξήσεις των τιμών για το κοβάλτιο, το λίθιο και το νικέλιο θα διπλασιαστούν ή τριπλασιαστούν σε σχέση με τα επίπεδα του 2020 και θα κορυφωθούν περί το 2030. Για τον χαλκό, όμως, δεν προβλέπεται τόσο μεγάλη αύξηση της ζήτησης και έτσι η αύξηση της τιμής του θα είναι πιο συγκρατημένη σε σχέση με τα άλλα τρία μέταλλα. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι στα τέλη της δεκαετίας θα φθάσουν στα υψηλά επίπεδα του 2011 και θα παραμείνουν κοντά σε αυτά τα επίπεδα για μεγάλο διάστημα.

τιμές μετάλλων

Κερδισμένη και η ΛΑΡΚΟ

Οι αυξήσεις των τιμών του νικελίου και του κοβαλτίου  θα απέφεραν μεγάλα κέρδη στις χώρες που είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς τους, αλλά θα επιβάρυναν σημαντικά το κόστος της πράσινης μετάβασης. Παραγωγός νικελίου είναι και η ΛΑΡΚΟ, η οποία παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα των τελευταίων δεκαετιών που την έχουν οδηγήσει σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, με τον σχετικό διαγωνισμό να βρίσκεται σε εξέλιξη, βλέπει να ανοίγονται νέοι ορίζοντες με την αύξηση της τιμής του νικελίου.

Ο χαλκός και το νικέλιο διαπραγματεύονται εδώ και πολλές δεκαετίες στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων, ενώ το κοβάλτιο και το λίθιο έχουν εισαχθεί πρόσφατα στις χρηματιστηριακές αγορές αλλά έχουν γίνει δημοφιλή για τους επενδυτές καθώς είναι πολύ σημαντικά για την ενεργειακή μετάβαση.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Ενέργειας (IEA), η αύξηση της παραγωγής του χαλκού, του νικελίου και του κοβαλτίου χρειάζεται πάνω από δέκα χρόνια, ενώ για το λίθιο ο χρόνος αυτός μπορεί να μειωθεί στην πενταετία.

https://www.imerisia.gr/epiheiriseis/business-stories/346_larko-o-elon-mask-kai-nikelio-tis-larymnas

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ