Νέα
  • ΓΔ: 862.4 +0.27%
  • Τζίρος: 16,20 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΙΟΒΕ: Βελτίωση επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία τον Οκτώβριο

Πηγή: Pixabay

Βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία τον Οκτώβριο καταγράφει το ΙΟΒΕ στο δελτίο εξελίξεων που επιμελείται. Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία ενισχύθηκε τον Οκτώβριο στις 112,9 (από 106,9 μονάδες) τον Σεπτέμβριο, αισθητά υψηλότερα, ωστόσο, από το αντίστοιχο περυσινό επίπεδο (95,4 μονάδες) και το δεύτερο μεγαλύτερο από τον Απρίλιο του 2007.

Επίσης, συνεχίστηκε η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής 0,7% το Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο. Σημαντική είναι η άνοδος στην Ελλάδα κατά 9,1% ποσοστιαίες μονάδες έναντι ηπιότερης αύξησης 4,2% στην ΕΕ 27.

Σημαντική άνοδος καταγράφεται στις εξαγωγές βιομηχανίας κατά 24,6% τον Αύγουστο (year over year). Επίσης, αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα στα 2,6 δισ. ευρώ από 1,8 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν ενώ συνεχίστηκε η αύξηση στα ναύλα των πλοίων χύδην φορτίου και του δείκτη εμπορευματοκιβωτίων και τον Οκτώβριο. Εξάλλου, καταγράφεται σημαντική αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας τον Σεπτέμβριο κατά 7,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα καθώς επίσης και στο φυσικό αέριο.

Τέλος, σημειώνεται ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0) έχει 4 πυλώνες: Πράσινη Μετάβαση, Ψηφιακή Μετάβαση, Απασχόληση-Δεξιότητες-Κοινωνική Συνοχή, Μετασχηματισμός Οικονομίας-Ιδιωτικές Επενδύσεις. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το σύνολο επιδοτήσεων ΕΕ ανέρχεται στα 18,4 δισ. ευρώ, το σύνολο δανείων ΕΕ στα 12,7 δισ. ευρώ. Έως τώρα στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι ενταγμένα 48 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 2,76 δισ. ευρώ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ