Νέα
  • ΓΔ: 805.79 -0.57%
  • Τζίρος: 48,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Moody’s: Την Παρασκευή ανακοινώνει την αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία

Πηγή: Pixabay

Ανοδικά κινήθηκε σήμερα η αγορά ομολόγων εν αναμονή της απόφασης της Moody’s αναφορικά με την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας η οποία πρόκειται να ανακοινωθεί την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου.

Ο οίκος αξιολόγησης, ο οποίος έχει κατατάξει την Ελλάδα στην κατηγορία Baa3 (η οποία βρίσκεται τρία «σκαλοπάτια» πιο χαμηλά από την λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα- investment grade) θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα της προγραμματισμένης-τακτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, η Morgan Stanley αναμένει για την ελληνική οικονομία ανάπτυξη 7,9% το 2021 και 2,7% ετησίως την διετία 2022-2023, εκτιμώντας πως η Moody’s θα προχωρήσει την Παρασκευή σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από «Ba3» σε «Ba2», κάτι που αν γίνει θα οδηγήσει σε ταύτιση με τις βαθμολογίες «ΒΒ», του καναδικού οίκου DBRS, η οποία είναι ίδια με αυτές των αμερικανικών οίκων Fitch και Standard & Poor’s.

Υπενθυμίζεται ότι ο έτερος οίκος αξιολόγησης, η Standard & Poors, στις 22 Οκτωβρίου, διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας στην κατηγορία BB.

Την ίδια ημέρα πάντως (Παρασκευή) ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα καταθέσει στη Βουλή τον Προϋπολογισμό του 2022, στον οποίον θα περιλαμβάνονται και οι επί τα βελτίω αναθεωρημένες προβλέψεις της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν θετικά την αξιολόγηση από την Moody's.

Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 1,21%-1,22%. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κινήθηκε πτωτικά στο 0,37% από 0,39% όπως και του 15ετούς στο 1,27% από το 1,28%%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 109 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,19% από 1,25% έναντι -0,24% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί στο 1,43% στο 1,51%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1412 δολ. από τα 1,145 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοtιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1444 δολ.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ