Νέα
  • ΓΔ: 897.63 +0.36%
  • Τζίρος: 48,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Moody's: Προβλέπει μείωση του χρέους στο 191% του ΑΕΠ και ανάπτυξη 4,3% το 2022

Moodys
Πηγή: Associated Press

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί κατά 10,1 ποσοστιαίες μονάδες το 2022, μείωση που θα είναι η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη, και ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της θα ανέλθει στο 4,3%, προβλέπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s σε έκθεσή του για τις προοπτικές των χωρών της Ευρωζώνης.

«Η υγιής οικονομική ανάπτυξη και η μείωση των πρωτογενών ελλειμμάτων καθώς θα αποσύρονται τα σχετικά με την πανδημία μέτρα στήριξης θα μειώσει το διάμεσο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη κατά 1,2 π.μ. το 2022. Κάποιες χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα (-10,1 π.μ.), η Κύπρος (-6,8 π.μ.) και η Πορτογαλία (-5,9 π.μ.) θα καταγράψουν τις μεγαλύτερες μειώσεις, αλλά το χρέος τους θα παραμείνει πάνω από το 100% του ΑΕΠ παρά την απομόχλευση αυτή», σημειώνει.

χρέος

Η έκθεση προβλέπει ότι το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί στο 191% του ΑΕΠ το επόμενο έτος και στη μείωση αυτή θα συμβάλλει η ανάπτυξη της οικονομίας της. Ο οίκος εκτιμά ότι το 2022 το ελληνικό ΑΕΠ θα έχει ξεπεράσει το επίπεδο του 2019 κατά 0,6%, 

ανάπτυξη, 2

«Σχεδόν όλες οι χώρες θα επανέλθουν στα προ της πανδημίας επίπεδα παραγωγής στο τέλος του έτους. Στο επίπεδο της Ευρωζώνης, προβλέπουμε ότι το ΑΕΠ θα είναι 2,7% υψηλότερο από τα προ της πανδημίας επίπεδα (σε πραγματικούς όρους) το 2022. Ωστόσο, αυτό συγκαλύπτει σημαντικές αποκλίσεις. Παρά την ισχυρή ανάπτυξη το 2021, η Ιταλία και η Ελλάδα θα ξεπεράσουν λίγο το ΑΕΠ του 2019 και η Ισπανία, η ανάπτυξη της οποίας ήταν πιο αδύναμη το 2021, θα παραμείνει οριακά κάτω από τα προ της κρίσης επίπεδα, κάτι που αντανακλά τη σημασία των τουριστικών τομέων τους και τις δυσμενείς εξελίξεις το 2020 λόγω της πανδημίας», σημειώνει η έκθεση.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ