Νέα
  • ΓΔ: 876.62 -0.70%
  • Τζίρος: 18,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Moody's: Δεν προχώρησε σε αξιολόγηση - Διέψευσε τις προσδοκίες αναβάθμισης

Moodys
Πηγή: Associated Press

Δεν ικανοποίησε για ακόμα μια φορά η Moody's τις προσδοκίες για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας αφού δεν εξέδωσε εξέδωσε έκθεση για το ελληνικό αξιόχρεο, η οποία αναμενόταν για την Παρασκευή το βράδυ, λίγες ώρες, δηλαδή, μετά την κατάθεση  κρατικού προϋπολογισμού για το 2022.

Η εν λόγω έκθεση θα αποτελούσε ένα από τα κρίσιμα σκαλοπάτια που θα οδηγήσουν στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Κυβερνητικός στόχος είναι η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας έως την άνοιξη του 2023, αλλά στο οικονομικό επιτελείο δεν κρύβουν ότι επιδίωξη είναι να έρθει ένα εξάμηνο νωρίτερα. Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος έχει κατατάξει την Ελλάδα στην κατηγορία Baa3 (η οποία βρίσκεται «τρία σκαλοπάτια» πιο χαμηλά από τη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα - investment grade), αναμενόταν χτες να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της προγραμματισμένης, τακτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Μέχρι τώρα ο οίκος S&P έχει αναβαθμίσει τη χώρα στο BB, ενώ στην ίδια κλίμακα ΒΒ είναι η αξιολόγηση του οίκου Fitch. Χαμηλότερη είναι η αξιολόγηση του Moody’s, στο Ba3 με σταθερές προοπτικές.

Εμμεσο «σήμα» για την αναβάθμιση που δεν ήρθε

H δημοσίευση των θετικών εκτιμήσεων από τη Moodys για το χρέος και την ανάπτυξη στην Ελλάδα στην έκθεσή της για τις οικονομίες της Ευρωζώνης εκτιμήθηκε ότι αποτελεί έμμεσο σήμα για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους κατά 10,1%, το οποίο θα φθάσει το 2022 στο 191% του ΑΕΠ, ακολουθούμενη από την Κύπρο, με τη δική της μείωση να διαμορφώνεται στο 6,8% και την Πορτογαλία, με υποχώρηση του χρέους κατά 5,9%.

Παράλληλα «βλέπει» τον ρυθμό ανάπτυξης για το επόμενο έτος να διαμορφώνεται στο 4,3%, με Ελλάδα και Ιταλία να είναι οι χώρες των οποίων οι οικονομίες θα βρεθούν οριακά πάνω από τα επίπεδα προ πανδημίας, με την κύρια ώθηση γι’ αυτήν την πορεία να οφείλεται στους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης του 2021. 

Μέχρι στιγμής το αξιόχρεο της χώρας έχει αναβαθμιστεί τέσσερις φορές εν μέσω της υγειονομικής κρίσης. Υπενθυμίζεται ότι ο έτερος οίκος αξιολόγησης, Standard & Poor's, στις 22 Οκτωβρίου διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας, στην κατηγορία BB.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ