Νέα
  • ΓΔ: 953.47 +0.19%
  • Τζίρος: 21,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γ. Συριανός: Καθοριστικές για τα έργα οι «Πρότυπες Προτάσεις» - Ευκαιρία για τους κατασκευαστές

Για το θεσμικό πλαίσιο της επόμενης ημέρας στις κατασκευές και ιδιαίτερα για τη συμβολή των Πρότυπων Προτάσεων μίλησε χθες ο πρόεδρος του ΣΤΕΑΤ (Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων), Γιώργος Συριανός, στο συνέδριο Construction Project Management Digital Conference.

Οπως σημείωσε ο κ. Συριανός, μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, οικονομική και υγειονομική, όπως ιστορικά επιβεβαιώνεται, είναι ουσιαστική η ανάγκη για τόνωση της οικονομίας, αναστροφή του κλίματος των μεγάλων απωλειών του προηγούμενου διαστήματος και σοβαρή ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής.

«Διαμορφώνεται διάδοχη κατάσταση μεγάλης αναπτυξιακής δραστηριότητας σε όλους τους τομείς», τόνισε ο κ. Συριανός. «Για την επίτευξη αυτού του αναπτυξιακού στόχου συνδυάζονται αποφασιστικά κινήσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Αθροιστικά, τα 30,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, μαζί με τα ποσά του ΕΣΠΑ και άλλες παροχές και τους ιδιωτικούς πόρους, ξεπερνούν συνολικά τα 90 δισ. ευρώ».

https://www.imerisia.gr/oikonomia/28126_ti-einai-oi-protypes-protaseis-bima-bima-i-nea-diadikasia-ylopoiisis-megalon-ergon

Ευκαιρία για τον χώρο των κατασκευών

Ο πρόεδρος του ΣΤΕΑΤ έκανε λόγο για ένα μεγάλο συνολικό ύψος πόρων που διαμορφώνει σημαντική προοπτική για τον κλάδο των κατασκευών.

«Ο προσανατολισμός του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για προτεραιοποίηση της προώθησης έργων σε αυτό τον ζωτικό χώρο, με έμφαση στην ανάπτυξη και τη λειτουργία τους ως μοχλός ενίσχυσης της παραγωγικής διαδικασίας ευρύτερων περιοχών, είναι ιδιαίτερα σημαντικός», είπε χαρακτηριστικά.

Καθοριστική η συμβολή των «Πρότυπων Προτάσεων»

Ο κ. Συριανός χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη θεσμοθέτησης των «Πρότυπων Προτάσεων» στο σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων, με ταχείες διαδικασίες και αδειοδοτήσεις, συρρίκνωση του χρόνου πρότασης, απόφασης υλοποίησης έργου, επιλογής αναδόχου, υπογραφής σύμβασης.

Οπως εξήγησε, τα εκτός κρατικού σχεδιασμού έργα μέσω των Πρότυπων Προτάσεων για έργα παραχώρησης ή συνδυαστικό σύστημα τα οποία θα έχουν υψηλό βαθμό ωρίμανσης θα οδηγήσει σε πολύ ταχύτερη και οικονομικότερη υλοποίηση. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Ιταλία που έχει εφαρμόσει τις Πρότυπες Προτάσεις έχοντας το «πράσινο φως» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Εκανε, δε, ιδιαίτερη μνεία στην Αττική και την απουσία σοβαρών οδικών έργων υποδομής σχεδόν για 20 χρόνια, με τις ανάγκες να είναι εξαιρετικά μεγάλες και την απαίτηση άμεσων παρεμβάσεων σήμερα επιτακτική.Ο κ. Συριανός μάλιστα υπογράμμισε πως «κάτω από τις παρούσες συνθήκες αυτή η θεσμοθέτηση έχει κολοσσιαία σημασία, γιατί ταχύτατα, όχι όπως στους συνήθεις διαγωνισμούς παραχωρήσεων με καθυστερήσεις πολλών χρόνων σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και χρονοβόρες επιλογές λύσεων, επιτυγχάνεται η εκτέλεση έργων στην Αθήνα».

Ως σημαντικό στοιχείο έθεσε την έναρξη του χρόνου εργασιών που είναι πολύ συντομότερη από την εφαρμογή οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας.

Η χρήση των αρχικών καταβολών σε παραχωρήσεις

Ο πρόεδρος του ΣΤΕΑΤ επανέλαβε τη σημασία της χρήσης των αρχικών καταβολών στις παραχωρήσεις. Όπως είπε, «επιβάλλεται διαπραγμάτευση με την ΕΕ στα πλαίσια τροποποίησης ρυθμίσεων που επιβλήθηκαν υπό άλλες προϋποθέσεις, ενώ σήμερα η χώρα δεν έχει την αντίστοιχη ευθύνη. Μεταξύ άλλων, πόροι από τις παραχωρήσεις και ειδικότερα το ήμισυ των χρημάτων που καταβάλλονται για την ανάληψη έργου παραχώρησης (Upfront – fee) να καταβάλλεται για την αποπληρωμή του χρέους και το υπόλοιπο ήμισυ για τη χρηματοδότηση στην πορεία του χρόνου με πληρωμές διαθεσιμότητας έργων, ειδικότερα μάλιστα στην έχουσα τη μέγιστη ανάγκη Αττική. Τότε διαμορφώνεται υγιής αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους, με διάθεση πόρων που προκύπτουν από την ενίσχυση της παραγωγής και την αυξημένη τότε δυνατότητα άντλησής τους και όχι με στενή εφαρμογή ρυθμίσεων που δεν λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές εξελίξεις στην οικονομία και επιβλήθηκαν υπό άλλους όρους».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ