Νέα
  • ΓΔ: 860.06 +1.03%
  • Τζίρος: 79,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Goldman Sachs: Τέσσερα σενάρια για τις επιπτώσεις της Ομικρον

Τέσσερα σενάρια, που καλύπτουν όλα τις πιθανές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας από τη νέα μετάλλαξη Ομικρον, αναφέρει η Goldman Sachs σε έκθεσή της, τονίζοντας ότι δεν μεταβάλλει ακόμη τις προβλέψεις της καθώς δεν είναι σαφές ποιο από αυτά έχει τις περισσότερες πιθανότητες να υλοποιηθεί.

«Το συμπέρασμα είναι ότι η Ομικρον θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για την ανάπτυξη, αλλά ότι το φάσμα των ιατρικών και συνεπώς οικονομικών εκβάσεων παραμένει ασυνήθιστα μεγάλο», σημείωσαν οικονομολόγοι της Goldman.

Tα τέσσερα σενάρια

  • Καθοδικό σενάριο: Η Ομικρον μεταδίδεται ταχύτερα από τη Δέλτα, με αποτέλεσμα η παγκόσμια ανάπτυξη να επιβραδυνθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2022 στο 2% (σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021) ή κατά περίπου 2,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την τρέχουσα πρόβλεψη της Goldman. Για το σύνολο του 2020, η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 4,2% ή 0,4 της ποσοστιαίας μονάδας χαμηλότερα από τη σημερινή πρόβλεψη, ενώ οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι αμφιλεγόμενες
  • Μεγάλη πτώση: Τόσο η ένταση των συμπτωμάτων όσο και η προστασία από νοσηλεία είναι σημαντικά χειρότερες από ό,τι στην περίπτωση της Δέλτα, με αποτέλεσμα η παγκόσμια ανάπτυξη να υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα, ενώ «ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό είναι και πάλι αμφιλεγόμενος».
  • Λάθος συναγερμός: Η Ομικρον μεταδίδεται βραδύτερα από τη Δέλτα δεν έχει καμία σημαντική επίπτωση στην παγκόσμια ανάπτυξη και πληθωρισμό.
  • Ανοδικό σενάριο: Η Ομικρον είναι ελαφρά πιο μεταδοτικ, αλλά προκαλεί πολύ λιγότερο σοβαρή ασθένεια, οπότε η ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη από ό,τι στο βασικό σενάριο της Goldman και ο πληθωρισμός θα είναι πιθανόν χαμηλότερος.

Δεδομένου του μεγάλου εύρους των σεναρίων και της πιθανότητας ενός «λάθους συναγερμού «δεν προχωράμε λόγω της Ομικρον σε αλλαγές των προβλέψεων μας για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική έως ότου η πιθανότητα των σεναρίων αυτών γίνει κάπως πιο ξεκάθαρη», ανέφεραν οι αναλυτές. 

Αυτό που θα συμβεί, πρόσθεσαν, πιθανότατα θα υπαγορευτεί από τις διαπιστώσεις που θα κάνει ο ιατρικός κόσμος σχετικά με τη νέα παραλλαγή της Covid, μεταξύ άλλων για το πόσο πιο ανθεκτική στα εμβόλια και πόσο πιο μεταδοτική είναι σε σχέση με τη Δέλτα, η οποία επικράτησε τους περασμένους μήνες χωρίς να ωθήσει τις οικονομίες ξανά σε ύφεση, σημείωσαν οι αναλυτές της Goldman.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ