Νέα
  • ΓΔ: 875.43 +0.27%
  • Τζίρος: 48,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρισμός: Επιστροφή στο 1990 - Πώς ο κορονοϊός διέγραψε 30 χρόνια ανάπτυξης

Τουρίστας στο αεροδρόμιο / Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Στα επίπεδα του 1990 επέστρεψε ο παγκόσμιος τουρισμός το 2020 καθώς οι αφίξεις μειώθηκαν περισσότερο από 70%, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό 
Τουρισμού (UNWTO). 

Με βάση τα στοιχεία, ο UNWTΟ αναμένει, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του,  ότι οι διεθνείς αφίξεις θα εμφανίσουν μία μείωση της τάξης του 70% έως 75% για το σύνολο του 2020 και ότι ο παγκόσμιος τουρισμός θα έχει επανέλθει στα επίπεδα του 1990, με 1 δισεκατομμύριο λιγότερες αφίξεις και μείωση εσόδων ύψους περίπου 1,1 τρισ. δολαρίων. Μάλιστα, η τεράστια αυτή κάμψη λόγω της πανδημίας μπορεί να έχει ως συνέπεια την τελική απώλεια 2 τρισ. δολαρίων από το παγκόσμιο ΑΕΠ. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 900 εκατομμύρια στο 10μηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και αντιστοιχούν σε μείωση τουριστικών εσόδων ύψους 935 δισ. δολαρίων, η οποία είναι υπερδεκαπλάσια από τη μείωση που σημειώθηκε το 2009 λόγω της τότε παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. 

 

Πηγή: Statista
Πηγή: Statista

Πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, ο παγκόσμιος τουρισμός απολάμβανε σχεδόν αδιάκοπη ανάπτυξη για τέσσερεις δεκαετίες. Από το 1980, ο αριθμός των διεθνών αφίξεων εκτοξεύτηκε από 277 εκατομμύρια σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια το 2019. Με βάση τα στοιχεία, η επιδημία του SARS το 2003 και η οικονομική κρίση του 2009 μαζί, συνιστούσαν μικρές αναταράξεις συγκρινόμενες με τον covid-19.

Η Ασία και ο Ειρηνικός, περιοχές όπου μέχρι και σήμερα οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις είναι οι αυστηρότερες στον πλανήτη, είδαν μείωση των αφίξεών τους κατά 82% τους δέκα πρώτους μήνες της χρονιάς. Η Μέση Ανατολή είχε μείωση 73%, η Αφρική 69%, ενώ οι διεθνείς αφίξεις σε Ευρώπη και Αμερική μειώθηκαν κατά 68%.

Image removed.

Διεθνής πτώση τουριστικών αφίξεων ανά περιοχή για το πρώτο δεκάμηνο του 2020 (πηγή: UNWTO)

Για το μέλλον, ο UNWTO σημειώνει ότι η έναρξη των εμβολιασμών αναμένεται να αυξήσει σταδιακά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός προορισμών χαλαρώνει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Σύμφωνα με τελευταία έρευνα του Οργανισμού, το ποσοστό των κλειστών τουριστικών προορισμών μειώθηκε από το 82% στα τέλη Απριλίου στο 18% στις αρχές Νοεμβρίου.

Τα σενάρια για την περίοδο 2021-2024 που έχουν παρουσιαστεί από τον Οργανισμό δείχνουν ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν δυόμισι έως τέσσερα χρόνια για την επάνοδο των διεθνών αφίξεων στα επίπεδα του 2019. 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ