Νέα
  • ΓΔ: 862.72 +0.28%
  • Τζίρος: 9,74 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πληθωρισμός: Ακυρώσεις παραγγελιών σε ελληνικές βιομηχανίες λόγω αύξησης των τιμών

Πηγή: Pixabay

Τα προβλήματα με την εφοδιαστική αλυσίδα συγκράτησαν την ανοδική δυναμική της βιομηχανικής παραγωγής τον  Νοέμβριο, ενώ οι ισχυρές αυξήσεις των εργοστασιακών τιμών λόγω της αύξησης του κόστους εισροών επιβράδυνε την αύξηση των πωλήσεων, με πολλούς πελάτες να ακυρώνουν τις παραγγελίες τους.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της IHS Markit, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) για τον ελληνικό μεταποιητικό τομές διαμορφώθηκε στις 58,8 μονάδες τον Νοέμβριο, τιμή οριακά χαμηλότερη από τις 58,9 μονάδες του Οκτωβρίου, υποδεικνύοντας σημαντική βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα.

Ωστόσο, οι ελλείψεις πρώτων υλών επιβράδυναν τη δυναμική ανάπτυξης, καθώς εντάθηκαν οι πιέσεις που ασκούνταν στο παραγωγικό δυναμικό. Ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής ήταν ο δεύτερος βραδύτερος σε διάστημα επτά μηνών.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν αισθητά, αλλά ο ρυθμός αύξησής τους επιβραδύνθηκε και ήταν ο χαμηλότερος τεσσάρων μηνών, με τις βιομηχανίες να αναφέρουν ότι οι αυξήσεις στις τιμές πώλησης και οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες είχαν ως αποτέλεσμα ακυρώσεις από την πλευρά των πελατών. Αντίστοιχα, ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών εξαγωγών μειώθηκε.

Οι πελάτες αντιτίθενται στις αυξήσεις των τιμών 

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας, η Siân Jones, οικονομολόγος της IHS Markit, ανέφερε ότι  «ορισμένες εταιρείες άρχισαν να εφιστούν την προσοχή στη μετακύλιση της εντονότατης επιβάρυνσης κόστους στους πελάτες, καθώς υπάρχουν αναφορές για πελάτες που αντιτίθενται στην τακτική αυτή».

Οι εταιρείες επιδίωξαν να μετακυλίσουν τις υψηλότερες τιμές εισροών στους πελάτες, καθώς οι χρεώσεις εκροών αυξήθηκαν με σημαντικό ρυθμό. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών ήταν ο δεύτερος υψηλότερος στην ιστορία της έρευνας, παρόλο που υπήρξαν κάποιες ανησυχίες σχετικά με την ακύρωση παραγγελιών λόγω των υψηλότερων τιμών πώλησης.  

Παρόλο που η επιβάρυνση του κόστους εισροών αυξήθηκε και πάλι, οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα αύξησαν τις αγορές εισροών με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Μάιο του 2000.

Τα αποθέματα σημείωσαν, ωστόσο, περαιτέρω συρρίκνωση. Οι εταιρείες επεσήμαναν, στο πλαίσιο της έρευνας, δυσκολίες κατά την αναπλήρωση των αποθεμάτων προμηθειών και ετοίμων προϊόντων, εξαιτίας της αναταραχής στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Αισιοδοξία για το 2022

Τέλος, τον Οκτώβριο ενισχύθηκαν οι προσδοκίες σχετικά με τις προοπτικές για την παραγωγή μέσα στο επόμενο έτος. Τα ισχυρά επίπεδα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης αποδόθηκαν στις ελπίδες για περαιτέρω άνοδο της ζήτησης των πελατών και μεγαλύτερη σταθερότητα στην απόδοση των προμηθευτών.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ