Νέα
  • ΓΔ: 956.28 +0.72%
  • Τζίρος: 49,02 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΚΤ: Εχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 35 δισ. ευρώ

Τα 35 δισ. ευρώ (34,935 δισ. ευρώ) αγγίζει πλεον η αξία των ελληνικών ομολόγων που έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας (ΡΕΡΡ).

Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΚΤ, μέσα σε ένα μήνα (από τις 21/10 έως τις 21/11/2021) η Κεντρική Τράπεζα αγόρασε από τη δευτερογενή αγορά ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου αξίας 2,749 δισ. ευρώ, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της ρευστότητας αλλά και στη συγκράτηση των ονομαστικών επιτοκίων σε χαμηλό επίπεδο.

Τα περισσότερα ομόλογα που αγόρασε η ΕΚΤ στο πλαίσιο του PEPP είναι του γερμανικού κράτους (366,6 δισ. ευρώ), ενώ ακολουθούν οι αγορές των γαλλικών και ιταλικών ομολόγων (271,4 και 250,9 δισ. ευρώ, αντίστοιχα), των ολλανδικών (81,5 δισ. ευρώ), των βελγικών (50,7 δισ. ευρώ), των αυστριακών (40,3 δισ. ευρώ) και στη συνέχεια των ελληνικών τίτλων. 

Η ΕΚΤ κατέχει πλέον περίπου το 52% των λεγόμενων «ομολόγων αναφοράς» του ελληνικού Δημοσίου. Στα ομόλογα αναφοράς δεν περιλαμβάνονται τα ομόλογα SMP-ANFAS ούτε τα ομόλογα που έχουν μείνει από το PSI μετα την ανταλλαγή το 2017 καθώς ούτε και τα private placement με τράπεζες.

Το σύνολο των ομολόγων που διαπραγματεύονται στην αγορά - και χαρακτηρίζονται ως επιλέξιμα από την ΕΚΤ - ανέρχεται σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε περίπου 93 δισ. ευρώ. Επομένως, η ΕΚΤ διακρατά το 37,6% των ομολόγων αυτώ, ενώ το υπόλοιπο χρέος της χώρας αφορά κυρίως τα δάνεια από τον ESM και δευτερευόντως τα διακρατικά δάνεια με χώρες της Ευρωζώνης και το υπόλοιπο των δανείων του ΔΝΤ, το οποίο θα αποπληρωθεί πλήρως το 2022. 

αγορές ομολόγων, ΕΚΤ

Στις 16 Δεκεμβρίου η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ εξάντλησε την ευελιξία της κατά την εφαρμογή του προγράμματος πανδημίας, το οποίο όμως ολοκληρώνεται τον Μάρτιο. Τούτο σημαίνει ότι εφάρμοσε αρκετά ελαστικά κριτήρια ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδος, κατά τις αγορές ομολόγων. 

Η «τύχη των ελληνικών ομολόγων» για τη μετά ΡΕΡΡ εποχή θα κριθεί την επόμενη Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου, οπότε θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ για να αποφασίσει για την πολιτική της το 2022 υπό το φως των νέων δεδομένων που ισχύουν τόσο στο μέτωπο του πληθωρισμού, όσο και της πανδημίας.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ