Νέα
  • ΓΔ: 930.16 +1.81%
  • Τζίρος: 27,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σνάμπελ: Αγορές ελληνικών ομολόγων και μετά τον Μάρτιο

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και μετά τον Μάρτιο του 2022 καθώς θα επενδύει ξανά το κεφάλαιο ομολόγων που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της και λήγουν, δήλωσε η Ιζαμπελ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να συζητηθεί αν αυτό θα είναι αρκετό.

Η Σνάμπελ τόνισε ότι η αναφορά της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι τον Μάρτιο θα ολοκληρωθεί το έκτακτο πρόγραμμα λόγω της πανδημίας (PEPP) αφορά τις καθαρές αγορές ομολόγων, δηλαδή οι νέες αγορές ομολόγων θα αντιστοιχούν στα ποσά των ομολόγων που λήγουν. Τόνισε, όμως, ότι το PEPP θα συνεχίσει να λειτουργεί, ενώ τόνισε ότι η ευελιξία του αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της κρίσης και του κατακερματισμού της Ευρωζώνης στη διάρκεια της πανδημίας.

«Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε κάποια ευελιξία για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενο κατακερματισμό της αγοράς», τόνισε η Σνάμπελ.

Ανοδικοί οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η αξιωματούχος της ΕΚΤ σημείωσε  ότι αυξάνεται το ενδεχόμενο εμπέδωσής του. «Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί κάτω από τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, οι κίνδυνοι είναι να ανοδικοί», τόνισε. «Η αβεβαιότητα όσον αφορά τον ρυθμό και την έκταση της μείωσης (του πληθωρισμού) έχει αυξηθεί» και «θα πρέπει να τη λάβουμε υπόψη», πρόσθεσε.

Από τηλεφωνική έρευνα, είπε, που έκανε η ΕΚΤ σε εταιρείες προέκυψε ότι πολλές από αυτές αναμένουν ότι οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα θα διαρκέσουν περισσότερο απ’ ό,τι νομίζαμε. «Σημαντικό ποσοστό τους μάλιστα θεωρούν ότι θα διαρκέσει περισσότερο από ένα έτος».

Βραχυπρόθεσμη επιβράδυνση της ανάκαμψης λόγω κορονοϊού

Η Σνάμπελ υποβάθμισε τον κίνδυνο για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης λόγω της νέας έξαρσης του κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων που παίρνουν ορισμένες χώρες, λέγοντας ότι δεν θα ανατρέψουν την ανάκαμψη, έστω και αν βραχυπρόθεσμα επιβραδύνουν την πορεία της, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ