Νέα
  • ΓΔ: 953.74 +0.22%
  • Τζίρος: 26,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΚΤ: Κοντά σε συμφωνία για μικρότερες αγορές ομολόγων μετά τη λήξη του PEPP

Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα / Πηγή: Assiociated Press

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι κοντά σε μία συμφωνία για προσωρινή αύξηση των μηνιαίων αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του τακτικού προγράμματος APP, οι οποίες όμως θα είναι σημαντικά χαμηλότερες από τα 80 δισ. ευρώ που αγοράζει σήμερα η ΕΚΤ  στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος λόγω της πανδημίας ή PEPP (60 δισ. ευρώ) και του ΑPP (20 δισ. ευρώ). 

Το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου με στόχο τη διατήρηση των αποδόσεων των ομολόγων σε χαμηλά επίπεδα μετά τη λήξη του ύψους 1,85 τρισ. ευρώ PEPP σε μία περίοδο που ο πληθωρισμός είναι ήδη υψηλός και οι προοπτικές για την ανάπτυξη αβέβαιες.

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται έξι πηγές με άμεση γνώση των συζητήσεων, φαίνεται  ότι διαμορφώνεται ένας συμβιβασμός γύρω από την αύξηση του APP, αλλά θα υπάρξουν όρια αναφορικά με το μέγεθος και το χρονικό διάστημα της δέσμευσης, αφήνοντας στα μέλη του Δ.Σ. την ευελιξία να προσαρμόσουν την πολιτική αργότερα.  

Δύο επιλογές 

Αν και οι λεπτομέρειες αυτής της ενίσχυσης δεν έχουν καθοριστεί, οι πηγές ανέφεραν ότι η ΕΚΤ έχει δύο επιλογές. Πρώτον, να εγκρίνει ένα συνολικό ύψος αγορών έως το τέλος του έτους, με την παρατήρηση ότι δεν είναι αναγκαία η πλήρης υλοποίησή τους. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να αυξήσει τις αγορές για μία μικρότερη περίοδο με τη δέσμευση ότι αυτές θα συνεχιστούν και μετά, αλλά το ύψος τους θα συζητηθεί αργότερα και πιθανόν θα είναι μειωμένο, αν η οικονομία αναπτυχθεί όπως αναμένεται.

Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές ομολόγων από τον Απρίλιο θα είναι σημαντικά χαμηλότερες από τον συνολικό όγκο των αγορών που γίνονται σήμερα στο πλαίσιο των δύο προγρμμάτων (PEPP και APP).

Τι θα γίνει με τα επιτόκια

Με βάση και τις δύο αυτές επιλογές, η ΕΚΤ δεν θα δεσμευτεί πέραν του 2022, κάτι που θέλουν τα ‘γεράκια’ της τράπεζας, τα οποία φοβούνται ότι ο πληθωρισμός μπορεί να μη μειωθεί κάτω από τον στόχο του 2%, όπως αναμένεται σήμερα.

Ωστόσο, ορισμένα στελέχη της κεντρικής τράπεζας θέλουν να είναι ξεκάθαρο ότι οι αγορές θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως το τέλος του 2022 για να σταματήσουν τα στοιχήματα για αύξηση των επιτοκίων, καθώς η κατεύθυνση που δίνει σήμερα η ΕΚΤ αποκλείει αυξήσεις επιτοκίων ενόσω θα συνεχίζονται οι αγορές ομολόγων.

Διαφορετικές απόψεις για τον πληθωρισμό

Η ασυνήθιστα έντονη συζήτηση τροφοδοτείται από τις διαφορετικές απόψεις για τον πληθωρισμό. Τα ‘περιστέρια’, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν, προβλέπουν ότι θα μειωθεί γρήγορα το επόμενο έτος και τα επόμενα χρόνια θα υποχωρήσουν κάτω από τον στόχο. Τα γεράκια, από την άλλη πλευρά, βλέπουν έναν κίνδυνο να παραμείνει ο πληθωρισμός πάνω από το 2%.

Αν και η θέση των γερακιών σήμερα είναι ότι δεν πρέπει να αυξηθούν οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του APP, πολλοί παραδέχονται κατ’ ιδίαν ότι χρειάζεται μία αύξηση για προστασία από ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές.

Αυτό που ζητούν, ωστόσο, είναι μία μεγαλύτερη από τη συνήθη ευελιξία και δυνατότητα επιλογών που θα απαιτούσαν μία τακτική επιβεβαίωση της στήριξης από την ΕΚΤ, όπως σε μεγάλο βαθμό έκανε τα τελευταία τρίμηνα όταν το ύψος των έκτακτων αγορών αποφασιζόταν σε κάθε δεύτερη συνεδρίαση της τράπεζας.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες

Μία αύξηση των αγορών (στο πλαίσιο του APP) χωρίς συγκεκριμένη χρονική διάρκεια είναι πολύ απίθανη, ανέφεραν οι πηγές, όπως και η δημιουργία ενός εντελώς νέου προγράμματος, την οποία έχουν υποστηρίξει ορισμένοι αξιωματούχοι.

Αν και ορισμένοι πιέζουν για μία αναβολή των βασικών αποφάσεων, δεδομένης της αβεβαιότητας, οι πηγές σημείωσαν ότι το αίτημα για τον τερματισμό του PEPP είναι αναπόφευκτο, ενώ είναι επίσης αναγκαία η βασική απόφαση για το APP, με λίγες μόνο τεχνικές λεπτομέρειες να μένει να λυθούν.  

Μία από αυτές τις λεπτομέρειες μπορεί να είναι η ευελιξία. Το APP διέπεται από πιο άκαμπτους κανόνες και ορισμένοι αξιωματούχοι θέλουν να συνεχιστεί τουλάχιστον ένα μέρος της ευελιξίας που είχε το PEPP.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ