Νέα
  • ΓΔ: 891.84 +1.51%
  • Τζίρος: 50,06 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σε ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα όλα τα ακίνητα του Δημοσίου 

Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργείο Οικονομικών / Πηγή: Intime

Ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα για την αξιοποίηση του συνόλου των ακινήτων του Δημοσίου και του Υπερταμείου σχεδιάζουν να προωθήσουν στο υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τη διοίκηση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας. 

Οι βάσεις του σχεδίου αναμένεται να τεθούν τους επόμενους μήνες αλλά τα ουσιαστικά βήματα για να προχωρήσει η φιλόδοξη υλοποίηση του εγχειρήματος ,θα γίνουν αφού υπάρξει σαφής εικόνα για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, που αυτή τη στιγμή λειτουργεί αποτρεπτικά για τη λήψη οριστικών αποφάσεων σε μια σειρά από ζητήματα. 

Στα υπό αξιοποίηση ακίνητα εξετάζεται να ενταχθούν τα ακίνητα που διαθέτουν υπουργεία, δημόσιοι οργανισμοί, το Υπερταμείο και οι θυγατρικές του και η ΕΤΑΔ που διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο 71.000 τίτλων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Παράλληλα, στην εταιρεία ανήκουν 277 τουριστικά ακίνητα ανά την Ελλάδα, όπως τα πρώην ξενοδοχεία Ξενία, μαρίνες, κάμπινγκ, γκολφ, χιονοδρομικά κέντρα, μουσεία, σπήλαια, τουριστικά περίπτερα, ιαματικές πηγές, σημαντικού μεγέθους και προοπτικών εκτάσεις προς τουριστική αξιοποίηση, αλλά και 12 ολυμπιακά ακίνητα. Ειδικά για τα ολυμπιακά ακίνητα, φαίνεται ότι μετά από χρόνια εγκατάλειψης και απραξίας έχει φτάσει η στιγμή για την αξιοποίηση τους, καθώς αναμένεται να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για αυτά. 

Η δημιουργία της πλατφόρμας θα «τρέχει» ταυτόχρονα με τη συστηματική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης των ακινήτων σε όλη την Ελλάδα, ώστε να υπάρχει καθαρή εικόνα από την οποία θα προκύπτει ποια ακίνητα βρίσκονται σε ώριμη κατάσταση ώστε να καταστούν αξιοποιήσιμα. Όποια εξ αυτών κρίνεται ότι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία θα εντάσσονται αυτομάτως στην πλατφόρμα. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιοποίησης των δημοσίων ακινήτων αφού θα έχουμε πλέον ώριμα ακίνητα χωρίς προβλήματα που θα εντάσσονται στην πλατφόρμα ,η οποία θα επικαιροποιείται συνεχώς παρέχοντας άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση σε όλους όσους σχετίζονται με τη δημόσια ακίνητη περιουσία αλλά και στους υποψήφιους επενδυτές.   

Σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η αποτύπωση των ακινήτων σε ενιαίο γεωγραφικό πληροφοριακό σύστημα (GIS), κάτι που η ΕΤΑΔ έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή. Αντίστοιχα κινείται και το Υπερταμείο με σκοπό την αποτύπωση της ακίνητης περιουσίας των θυγατρικών της, συνδυαστικά με τα δίκτυα που αυτές διαχειρίζονται. Έτσι, για πρώτη φορά θα υπάρξει μία αποτύπωση της περιουσίας μεγάλων οργανισμών που θα επιτρέψει τον υπολογισμό της αξίας τους. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ