Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Οι 20 ερωτήσεις και απαντήσεις για έκπτωση ΕΝΦΙΑ έως 20% σε ασφαλισμένες κατοικίες

EUROKINISSI

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τους φορολογούμενους που διαθέτουν κατοικίες ασφαλισμένες έναντι φυσικών καταστροφών και δικαιούνται έκπτωση έως 20% στο φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Για να εξασφαλίσουν την έκπτωση, θα πρέπει έως τις 16 Φεβρουαρίου 2026 να επισκεφθούν την πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση. Στη συνέχεια, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα προχωρήσουν στην αντιστοίχιση των στοιχείων με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια έως τις 28 Φεβρουαρίου 2026 και, στο τέλος, η ΑΑΔΕ θα εκδώσει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ενσωματώνοντας τις προβλεπόμενες εκπτώσεις.

Έκπτωση έως 20% χορηγείται σε ασφαλισμένες κατοικίες συνολικής αντικειμενικής αξίας έως 500.000 ευρώ, ενώ για κατοικίες αξίας άνω των 500.000 ευρώ το ποσοστό περιορίζεται στο 10%.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 2025 μείωση στον ΕΝΦΙΑ κέρδισαν συνολικά 359.494 φορολογούμενοι για 502.597 ακίνητα, από τους οποίους περίπου 250.000 εξασφάλισαν το ανώτατο ποσοστό έκπτωσης 20%.

Οι 20 οδηγίες της ΑΑΔΕ για τις ασφαλισμένες κατοικίες

Η ΑΑΔΕ εξέδωσε αναλυτικό οδηγό με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων, με πληροφορίες και παραδείγματα που οφείλουν να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους.

1. Ποιοι δικαιούνται μείωση του ΕΝΦΙΑ;

Μείωση του ΕΝΦΙΑ δικαιούνται μόνο Φυσικά Πρόσωπα που έχουν δικαίωμα σε κατοικία, η οποία περιλαμβάνεται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) και είναι ασφαλισμένη.

Μείωση χορηγείται και στην περίπτωση που λήπτης της ασφάλισης είναι νομικό πρόσωπο, εφόσον το δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας ανήκει σε φυσικό πρόσωπο.

2. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση μείωσης του ΕΝΦΙΑ;

α) Η κατοικία να είναι ασφαλισμένη σε ασφαλιστική επιχείρηση εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος.

β) Η ασφάλιση της κατοικίας να καλύπτει σωρευτικά τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών εντός του ίδιου έτους.

γ) Η ασφάλιση να καλύπτει το σύνολο της αξίας ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων που αποτελούν την κατοικία. Η αξία ανακατασκευής ορίζεται σε 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Παράδειγμα 1:
Κατοικία με κύριους χώρους: 100 τ.μ.
Αξία ανακατασκευής: 90.000 ευρώ (100 τ.μ. × 900 €/τ.μ.)
Ασφαλισμένη αξία στο ασφαλιστήριο: 100.000 ευρώ
Χορηγείται μείωση του ΕΝΦΙΑ

Παράδειγμα 2:
Κατοικία με κύριους χώρους: 100 τ.μ.
Αξία ανακατασκευής: 90.000 ευρώ (100 τ.μ. × 900 €/τ.μ.)
Ασφαλισμένη αξία στο ασφαλιστήριο: 80.000 ευρώ
Δεν χορηγείται μείωση του ΕΝΦΙΑ, καθώς η ασφαλισμένη αξία υπολείπεται της αξίας ανακατασκευής.

3. Για ποιο έτος πρέπει να είναι ασφαλισμένη η κατοικία;

Για τη χορήγηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, η κατοικία θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη εντός του προηγούμενου έτους από το έτος εκκαθάρισης του φόρου.

Παράδειγμα:
Για τη χορήγηση μείωσης του ΕΝΦΙΑ έτους 2026, η κατοικία πρέπει να είναι ασφαλισμένη εντός του 2025, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις.

4. Πόσο μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ;

Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις και η διάρκεια της ασφάλισης είναι ετήσια, χορηγείται μείωση 20% στον ΕΝΦΙΑ για την ασφαλισμένη κατοικία του φυσικού προσώπου, εφόσον η φορολογητέα αξία έτους 2026 δεν υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που η φορολογητέα αξία της κατοικίας υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ, το ποσοστό έκπτωσης περιορίζεται στο 10%.

Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά.

5. Πώς χορηγείται η μείωση του ΕΝΦΙΑ;

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ χορηγείται μέσω κεντρικής εκκαθάρισης, μετά από αίτηση του φορολογούμενου και διασταύρωση των δηλωθέντων στοιχείων.

Για κατοικίες που είναι ασφαλισμένες εντός του έτους 2025, η μείωση ΕΝΦΙΑ θα χορηγηθεί μέσω της πρώτης κεντρικής εκκαθάρισης του έτους 2026, εφόσον πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις.

6. Τι γίνεται όταν δεν χορηγείται κεντρικά η μείωση;

Στις περιπτώσεις όπου δεν είναι δυνατή η χορήγηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ μέσω της κεντρικής εκκαθάρισης, αυτή χορηγείται από τον αρμόδιο προϊστάμενο της ΔΟΥ.

Ο φορολογούμενος υποβάλλει αίτηση στην αρμόδια ΔΟΥ μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, στην εφαρμογή «Τα Αιτήματά μου», ακολουθώντας τη διαδρομή:
Νέο αίτημα / Φορολογία / Κεφάλαιο / Αίτηση για χορήγηση μείωσης ή απαλλαγής στον φόρο.

Παράλληλα, συνυποβάλλεται συμπληρωμένο το έντυπο «Δ500 – Αίτηση/Δήλωση για τη χορήγηση απαλλαγής, έκπτωσης ή για την επανεκκαθάριση του φόρου».

Για τη χορήγηση της μείωσης απαιτείται επίσης η υποβολή του ή των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, καθώς και των τυχόν ανανέωσεων ή τροποποιήσεών τους, μαζί με υπεύθυνη δήλωση ότι τα στοιχεία της αίτησης είναι ακριβή και αληθή.

Στις περιπτώσεις ομαδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων, μπορεί να προσκομίζεται, αντί των ασφαλιστηρίων και των τυχόν τροποποιήσεών τους, βεβαίωση ασφάλισης της ασφαλιστικής εταιρείας, στην οποία περιγράφονται με ακρίβεια και πληρότητα τα στοιχεία της ασφαλιστικής κάλυψης.

7. Πώς υποβάλλει αίτηση ο φορολογούμενος;

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, ακολουθώντας τη διαδρομή:
Εφαρμογές / Δημοφιλείς Εφαρμογές / myPROPERTY / Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών.

8. Με ποιους κωδικούς γίνεται η είσοδος στην πλατφόρμα;

Η είσοδος των φυσικών προσώπων στην ψηφιακή πύλη πραγματοποιείται με τους προσωπικούς κωδικούς TAXISnet.

Αν ο λήπτης της ασφάλισης είναι νομικό πρόσωπο, στην πλατφόρμα εισέρχεται ο νόμιμος εκπρόσωπος με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης.

9. Τι πρέπει να κάνει ο φορολογούμενος αν δεν εμφανίζεται η κατοικία στην πλατφόρμα;

Ο φορολογούμενος οφείλει να επιβεβαιώσει ότι η ασφαλισμένη κατοικία έχει δηλωθεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9), καθώς αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

10. Τι ισχύει όταν ο ασφαλισμένος είναι ο μόνος δικαιούχος της κατοικίας;

Ο ασφαλισμένος (λήπτης της ασφάλισης) θα πρέπει να συσχετίσει κάθε ΑΤΑΚ ακινήτου με το αντίστοιχο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ακολουθώντας τα εξής βήματα:

• Εισέρχεται στην ψηφιακή πύλη myAADE και ακολουθεί τη διαδρομή:
Εφαρμογές / Δημοφιλείς Εφαρμογές / myPROPERTY / Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών.

• Επιλέγει «Δημιουργία νέας αίτησης / Προβολή αιτήσεων» και στη συνέχεια την καρτέλα «Οι κατοικίες μου», όπου εμφανίζονται, ανά ΑΤΑΚ, οι κατοικίες όπως έχουν δηλωθεί στο Ε9. Στη γραμμή που αντιστοιχεί σε κάθε ΑΤΑΚ, στη στήλη «Ασφαλιστήρια συμβόλαια», επιλέγει το σχετικό εικονίδιο.

• Στην οθόνη που ανοίγει, με το σύμβολο «+», επιλέγει από το σύνολο των ασφαλιστηρίων συμβολαίων αυτό που συσχετίζεται με το συγκεκριμένο ΑΤΑΚ και το προσθέτει στην αίτηση. Θα πρέπει να επιλεγούν και να προστεθούν όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που αφορούν την κατοικία.

Η παραπάνω διαδικασία επαναλαμβάνεται για κάθε ΑΤΑΚ ασφαλισμένης κατοικίας.

11. Όταν υπάρχουν συνιδιοκτήτες στην ασφαλισμένη κατοικία

Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος (λήπτης της ασφάλισης) έχει δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας, αλλά υπάρχουν και άλλοι συνιδιοκτήτες, ο λήπτης της ασφάλισης, μέσω της καρτέλας «Οι κατοικίες μου», αφού πρώτα συσχετίσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με το δικαίωμα που κατέχει επί της κατοικίας (βλ. ερώτημα 10), προβαίνει στις ακόλουθες ενέργειες:

• Επιλέγει την καρτέλα «Ασφαλιστήρια συμβόλαιά μου, Δήλωση συνιδιοκτητών/τρίτων», όπου εμφανίζονται τα ασφαλιστήρια συμβόλαια στα οποία είναι λήπτης ασφάλισης.
• Επιλέγει το εικονίδιο στη στήλη «Συνιδιοκτήτες / Τρίτα πρόσωπα» και στη συνέχεια, με το σύμβολο «+», συμπληρώνει τον ή τους ΑΦΜ των συνιδιοκτητών που κατέχουν δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας που αφορά το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Η διαδικασία επαναλαμβάνεται για κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο στο οποίο υπάρχουν συνιδιοκτήτες.

12. Όταν ο λήπτης της ασφάλισης δεν έχει δικαίωμα επί του ακινήτου

Στην περίπτωση που ο λήπτης της ασφάλισης δεν έχει δικαίωμα επί του ακινήτου και η ασφάλιση έχει συναφθεί για λογαριασμό τρίτου προσώπου, ακολουθούνται τα εξής βήματα:

• Επιλέγεται η καρτέλα «Ασφαλιστήρια συμβόλαιά μου, Δήλωση συνιδιοκτητών/τρίτων», όπου εμφανίζονται τα ασφαλιστήρια συμβόλαια στα οποία ο φορολογούμενος είναι λήπτης ασφάλισης.
• Επιλέγεται το εικονίδιο στη στήλη «Συνιδιοκτήτες / Τρίτα πρόσωπα» και στη συνέχεια, με το σύμβολο «+», συμπληρώνεται ο ή οι ΑΦΜ των τρίτων προσώπων που κατέχουν δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας.

Η διαδικασία επαναλαμβάνεται για κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο που αφορά τρίτα πρόσωπα.

13. Τι κάνει ο συνιδιοκτήτης ή τρίτος που δηλώθηκε από τον λήπτη;

Ο φορολογούμενος που δηλώθηκε από τον λήπτη της ασφάλισης ως Συνιδιοκτήτης ή Τρίτο πρόσωπο ενημερώνεται από την ΑΑΔΕ μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος.

Στη συνέχεια, ο φορολογούμενος υποβάλλει αίτηση, ώστε να συσχετίσει το ή τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που δηλώθηκαν από τον λήπτη της ασφάλισης με την ασφαλισμένη κατοικία του.

Μέσω της καρτέλας «Οι κατοικίες μου», το ή τα συμβόλαια που δηλώθηκαν εμφανίζονται ανά ΑΤΑΚ, ώστε ο φορολογούμενος να μπορεί να τα επιλέξει. Παράλληλα, μέσω της καρτέλας «Ασφαλιστήρια συμβόλαια που δηλώθηκαν για εμένα» εμφανίζονται, προς ενημέρωση, τα στοιχεία των ασφαλιστηρίων καθώς και το ονοματεπώνυμο του λήπτη που τα δήλωσε.

14. Όταν στην κατοικία αντιστοιχούν περισσότερα του ενός ΑΤΑΚ

Όταν σε μία ασφαλισμένη κατοικία αντιστοιχούν περισσότερα του ενός ΑΤΑΚ στη δήλωση Ε9, κάθε ΑΤΑΚ θα πρέπει να συσχετιστεί ξεχωριστά με το αντίστοιχο ή τα αντίστοιχα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

15. Όταν δεν εμφανίζεται το ασφαλιστήριο συμβόλαιο

Εάν ο φορολογούμενος είναι λήπτης της ασφάλισης και δεν εμφανίζεται το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που αφορά την κατοικία του, θα πρέπει να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρεία που το εξέδωσε, ώστε να αποσταλούν τα απαραίτητα στοιχεία στην ΑΑΔΕ.

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν είναι λήπτης της ασφάλισης, αλλά έχει δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας (π.χ. συνιδιοκτήτης), θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον λήπτη της ασφάλισης, ώστε εκείνος να τον συσχετίσει με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο μέσω της πλατφόρμας.

16. Όταν τα στοιχεία του ασφαλιστηρίου δεν εμφανίζονται σωστά

Όταν τα στοιχεία του ασφαλιστηρίου συμβολαίου (έναρξη – λήξη, ασφαλισμένοι κίνδυνοι κ.λπ.) δεν εμφανίζονται ορθά, ο λήπτης της ασφάλισης θα πρέπει να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρεία έκδοσης του συμβολαίου, προκειμένου να αποσταλούν τα σωστά στοιχεία στην ΑΑΔΕ.

17. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης για το 2026

Ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει αίτηση χορήγησης μείωσης ΕΝΦΙΑ έως και τις 16 Φεβρουαρίου.

18. Δυνατότητα τροποποίησης ή συμπλήρωσης αίτησης

Υπάρχει η δυνατότητα ο φορολογούμενος να τροποποιήσει ή να συμπληρώσει την αρχικά υποβληθείσα αίτηση έως και την καταληκτική προθεσμία.

• Εισέρχεται στην ψηφιακή πύλη myAADE και ακολουθεί τη διαδρομή:
Εφαρμογές / Δημοφιλείς Εφαρμογές / myPROPERTY / Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών.
• Επιλέγει «Δημιουργία νέας αίτησης / Προβολή αιτήσεων» και στη συνέχεια το εικονίδιο στο πεδίο «Προβολή Αίτησης».
• Στην οθόνη που ανοίγει, στο πεδίο «Επιλογές» (πάνω δεξιά), παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας τροποποιητικής δήλωσης, επισκόπησης του ιστορικού και εκτύπωσης της αίτησης.

19. Πώς ενημερώνεται ο φορολογούμενος για την πορεία της αίτησης;

Στην αρχική σελίδα της πλατφόρμας, ο φορολογούμενος επιλέγει το πεδίο «Αποτελέσματα αιτήσεων» και ενημερώνεται ανά ακίνητο για το στάδιο επεξεργασίας της αίτησής του, καθώς και για την έγκριση ή μη της μείωσης ΕΝΦΙΑ.

20. Πότε εμφανίζεται προσυμπληρωμένη αίτηση;

Για φορολογούμενους που έχουν υποβάλει αίτηση το προηγούμενο έτος και, βάσει των αρχείων των ασφαλιστικών εταιρειών, υπάρχει δυνατότητα προσυμπλήρωσης της νέας αίτησης, εμφανίζεται σχετικό μήνυμα στην οθόνη.

Ο φορολογούμενος μπορεί να προβεί σε οποιαδήποτε τροποποίηση της προσυμπληρωμένης αίτησης πριν από την οριστικοποίησή της.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ