Νέα
  • ΓΔ: 804.19 +1.40%
  • Τζίρος: 35,57 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

«Αρχιμήδης»: Ξεκινά από το 2022 να συγκεντρώνει τους καλύτερους επιστήμονες στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Το Κέντρο Έρευνας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» θα χρηματοδοτηθεί με πάνω από 21 εκατομμύρια ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα ξεκινήσει την λειτουργία του τον Ιανουάριο του 2022. Την άνοιξη του 2022 αναμένεται να προκηρυχθούν οι πρώτες προσκλήσεις ενδιαφέροντος για συνεργαζόμενους ερευνητές.

Σκοπός του «ΑΡΧΙΜΗΔΗ» είναι να γίνει μια πύλη εισόδου που θα συγκεντρώσει τους καλύτερους επιστήμονες στην Τεχνητή Νοημοσύνη, να δημιουργήσει ευκαιρίες και να βοηθήσει ενεργά στη μετάβαση των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην κοινωνία και την οικονομία.

Κύριος σκοπός του «ΑΡΧΙΜΗΔΗ» είναι να υπηρετήσει τόσο τη βασική, όσο και την εφαρμοσμένη έρευνα, σε συνεργασία με ελληνικά και ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, μέσω της χρηματοδότησης επισκεπτών ερευνητών, καθώς και υποψηφίων διδακτόρων, στις περιοχές της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Επιστήμης Δεδομένων και των Αλγορίθμων γύρω από θεματικούς άξονες που ενδεικτικά περιλαμβάνουν: Μηχανική Μάθηση, εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ιατρική, τη Βιολογία και τη Γενετική, ζητήματα ηθικής, διαφάνειας και δικαιοσύνης στις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης, εφαρμογές της διαχείρισης μεγάλων βάσεων δεδομένων στις Φυσικές Επιστήμες, στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, στην τέχνη και τον πολιτισμό, εφαρμογές σε έξυπνες υποδομές, οικονομική ανάπτυξη και βιωσιμότητα, στην ψηφιακή διακυβέρνηση, στον τουρισμό, στη γεωργία και στη ναυτιλία.

Απώτερος σκοπός είναι ο «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» να καταστεί ένας κόμβος διεθνούς εμβέλειας που θα προσφέρει υψηλού επιπέδου ευκαιρίες και δυνατότητες συνεργασίας σε νέους και ώριμους ερευνητές, προς όφελος της χώρας. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ο «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα ελληνικά πανεπιστήμια και τα άλλα ερευνητικά ιδρύματα, βοηθώντας τα να συμμετάσχουν, μέσω των στελεχών τους, σε έρευνα παγκόσμιου επιπέδου, προωθώντας παράλληλα τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας στην αγορά.

Στις επιδιώξεις της Μονάδας είναι επίσης, η ανάπτυξη συνεργασιών με επενδυτικά σχήματα, προκειμένου να δημιουργηθούν θερμοκοιτίδες νεοφυούς επιχειρηματικότητας στους τομείς που θα δραστηριοποιείται.

Η επίσημη ανακοίνωση της ίδρυσης του «ΑΡΧΙΜΗΔΗ» έγινε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στις 22 Δεκεμβρίου 2021, παρουσία μεταξύ άλλων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιου Κυριαζή, της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ