Νέα
  • ΓΔ: 894.54 +0.02%
  • Τζίρος: 13,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ομόλογα: Οι μεγαλύτερες απώλειες από το 1999 εφέτος

ευρώ
Πηγή: Eurokinissi

Τις μεγαλύτερες απώλειες από το 1999 αναμένεται να καταγράψουν το 2021 τα ομόλογα σε παγκόσμιο επίπεδο μετά το πλήγμα που δέχθηκαν λόγω της αύξησης του πληθωρισμού.

Οι απώλειες ανήλθαν στο 4,8% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη ομολόγων της Barclays, ο οποίος παρακολουθεί κρατικούς και εταιρικούς τίτλους αξίας 68 τρισ. δολαρίων.  

Ζημιές σε δύο φάσεις

Η ζημιά προκλήθηκε κυρίως από τις δύο φετινές περιόδους ισχυρών πωλήσεων κρατικών ομολόγων. Στην αρχή του έτους, οι επενδυτές ξεφορτώνονταν μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα – στο πλαίσιο του λεγόμενο «reflation trade», δηλαδή της προσδοκίας τους ότι η ανάκαμψη των οικονομιών από την πανδημία  θα οδηγούσε σε μία περίοδο βιώσιμης ανάπτυξης και πληθωρισμού.

Το δεύτερο κύμα πωλήσεων σημειώθηκε το φθινόπωρο, με τα ομόλογα μικρότερης διάρκειας να βρίσκονται στο στόχαστρο καθώς οι κεντρικές τράπεζες διαμήνυαν ότι θα αντιδρούσαν στην αύξηση του πληθωρισμού με αυξήσεις επιτοκίων.

Ενδεχόμενο και νέες απώλειες το 2022

Στις ΗΠΑ, στις οποίες αφορά πάνω από το ένα τρίτο του δείκτη και όπου ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 6,8% τον Νοέμβριο, υψηλό επίπεδο 40 ετών, η απόδοση των 10ετών ομολόγων αυξήθηκε στο 1,49% από 0,93% στην αρχή του έτους, ενώ οι τιμές τους μειώθηκαν. Η απόδοση των διετών τίτλων σκαρφάλωσε στο 0,65% από 0,12%.

«Δεν πρέπει να μας προκαλεί μεγάλη έκπληξη ότι τα ομόλογα είναι μία κακή επένδυση, όταν ο πληθωρισμός τρέχει με 6%», δήλωσε διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Aberdeen Standard Investments. «Τα κακά νέα για τους επενδυτές ομολόγων είναι ότι το επόμενο έτος φαίνεται επίσης δύσκολο. Υπάρχει η προοπτική για ένα ακόμη σοκ, αν οι κεντρικές τράπεζες κινηθούν ταχύτερα από το αναμενόμενο και δεν νομίζω ότι (τα πιο ριψοκίνδυνα ομόλογα) είναι ιδιαίτερα ελκυστικά τιμολογημένα», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια της ανόδου των αγορών ομολόγων τα τελευταία 40 χρόνια, ήταν λίγα και σε απόσταση μεταξύ τους τα χρόνια με αρνητικές επιδόσεις. Ο παγκόσμιος δείκτης κατέγραψε μεγαλύτερες απώλειες μόνο το 1999, όταν υποχώρησε 5,2% σε μία χρονιά που οι επενδυτές έφευγαν από τα ομόλογα για να μπουν στις αγορές μετοχών την εποχή του dotcom.

Οι αγορές φοβούνται εκτροχιασμό της ανάκαμψης

Ωστόσο, παρά τις φετινές απώλειες και την προοπτική νομισματικής σύσφιξης το 2022 από τη Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες, ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων θεωρούν ότι είναι πρόωρο να κηρυχθεί το τέλος της 40ετούς ανοδικής αγοράς των τίτλων σταθερού εισοδήματος.

Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων κορυφώθηκαν τον Μάρτιο και υποχώρησαν στη συνέχεια, παρά το γεγονός ότι οι αγορές προεξοφλούν τρεις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed και τέσσερις από την Τράπεζα της Αγγλίας το επόμενο έτος, σε συνδυασμό με τη μείωση των αγορών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η πρόσφατη ενίσχυση των μακροπρόθεσμων ομολόγων δείχνει ότι οι επενδυτές πιστεύουν πως οι κεντρικοί τραπεζίτες θα εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη ή θα προκαλέσουν ένα χρηματιστηριακό sell-off, αν προχωρήσουν πολύ γρήγορα στη σύσφιξη της πολιτικής, σύμφωνα με τον διαχειριστή χαρτοφυλακίου της Axa Investment Managers.

«Οσο περισσότερο αυξάνονται τα επιτόκια σήμερα, τόσο περισσότερο θα πρέπει να μειωθούν σε μία διετία», σημείωσε, προσθέτοντας: «Και αν τα χρηματιστήρια υποχωρήσουν λίγο, ο κόσμος θα αγαπήσει ξανά τα ομόλογα. Δεν λέω ότι θα έχουμε διψήφιες επιδόσεις το επόμενο έτος, αλλά είναι γεγονός ότι αν κοιτάξει κανείς στο παρελθόν θα δει ότι μία αρνητική χρονιά έτεινε να ακολουθείται από μία θετική».  

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ