Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεκαετές ομόλογο-ένεση για τις ζημιές της Ομικρον - Στο τραπέζι νέα μέτρα στήριξης

Ελληνική Οικονομία: Η αύξηση δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, ξανά στο σκάνερ των δανειστών / Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Ο κόκκινος συναγερμός που έχει ηχήσει στο οικονομικό επιτελείο για τις αυξημένες δαπάνες χρηματοδότησης των πληττόμενων επιχειρήσεων και εργαζομένων από την εφιαλτική εξάπλωση της μετάλλαξης Oμικρον οδηγεί το Δημόσιο με το «καλημέρα» του νέου έτους να βγει στις αγορές, εκδίδοντας 10ετές ομόλογο με το οποίο θα αντλήσει περί τα 3 δισ. ευρώ.

Το ειδικό κρατικό αποθεματικό Covid ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ, αλλά επειδή, όπως δείχνουν οι συνθήκες, θα απαιτηθεί αύξησή του, το υπουργείο Οικονομικών στρέφεται στις αγορές για να δανειστεί προκειμένου να μην πειράξει το ταμειακό «μαξιλάρι» που ανέρχεται στα 31 δισ. ευρώ.

Μετά την αξιολόγηση από τη Fitch

Η έξοδος τοποθετείται στην εβδομάδα μετά τις 17 Ιανουαρίου, αφού έχει προηγηθεί η αξιολόγηση στις 14 Ιανουαρίου από τον οίκο Fitch, που ανοίγει τον... χορό των ελληνικών αξιολογήσεων από τους «Βig 4».O πιστοληπτικός οίκος διατηρεί την αξιολόγηση της Ελλάδας στο ΒΒ, δηλαδή μόνο δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική κατηγορία και προεξοφλείται ότι θα προχωρήσει σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου.

Αλλωστε, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης σε πρόσφατη ανάλυσή του υποστήριξε ότι η τελευταία απόφαση της ΕΚΤ (για τη συνέχιση των αγορών ελληνικών ομολόγων έως το 2024) στηρίζει σημαντικά τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας και περιορίζει σημαντικά τον επενδυτικό κίνδυνο για τα ελληνικά ομόλογα. Ο συνδυασμός των δύο αυτών, σύμφωνα πάντα με τη Fitch, θα συμβάλει στη συγκράτηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα για το Ελληνικό Δημόσιο. 

Συνολικά, ο Oργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους επιδιώκει το 2022 την άντληση 12 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις εκδόσεις ομολόγων, ενώ θα προχωρήσει και στην έκδοση του πρώτου «πράσινου» ελληνικού κρατικού ομολόγου, στα μέσα του έτους.

Νέα μέτρα στήριξης

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζονται για ένα πακέτο στήριξης. «Θα λάβουμε τον επόμενο κύκλο μέτρων, αφού αποκτήσουμε μια πρώτη εικόνα, μέσα στις επόμενες ημέρες, των πραγματικών επιπτώσεων της μετάλλαξης Όμικρον στον τζίρο των επιχειρήσεων», ανέφερε σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι κλάδοι που πλήττονται από τη νέα μετάλλαξη και προσώρας φαίνεται να είναι μόνο η εστίαση, η ψυχαγωγία και ο αθλητισμός, όχι όμως και το λιανεμπόριο.

Οι πληροφορίες, από πηγές του οικονομικού επιτελείου, αναφέρουν ότι τα όποια μέτρα θα ανακοινωθούν περί τα μέσα Ιανουαρίου. Tότε και ανάλογα με την έκταση και ένταση της πανδημίας αναμένεται να υπάρξει ένα στοχευμένο πακέτο το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα που υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων φάσεων της υγειονομικής κρίσης, με πρώτο την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, παλαιών και νέων. Σε αυτές θα περιλαμβάνονται ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να πληρωθούν στο τέλος Ιανουαρίου. 

Σε δεύτερο χρόνο, μέχρι τον Μάρτιο, το οικονομικό επιτελείο θα υπολογίσει τη συνολική ζημιά που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις από το τέταρτο κύμα της πανδημίας και εάν χρειαστεί θα επανεξετάσει τα ποσοστά κουρέματος των επιστρεπτέων προκαταβολών κατά τις επτά πρώτες φάσεις του συγκεκριμένου μέτρου. Χρονικά περιθώρια εκτιμάται ότι υπάρχουν τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη, καθώς μέχρι τότε έχει παραταθεί το περιθώριο για την εφάπαξ καταβολή του ποσού με το πρόσθετο κίνητρο της έκπτωσης του 15%, ενώ η έναρξη της διαδικασίας αποπληρωμής των δόσεων έχει μετατεθεί χρονικά για τον Ιούνιο.

Σημειώνεται ότι με τα σημερινά δεδομένα έχουν τη δυνατότητα να κουρέψουν έως και 78,75% το κρατικό δάνειο της επιστρεπτέας προκαταβολής, υπό προϋποθέσεις, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που ενισχύθηκαν με «ζεστό χρήμα» την περίοδο της πανδημίας και των lockdown. Τα ποσά που θα πρέπει να επιστραφούν στο Δημόσιο είναι κουρεμένα έως και 75%, ενώ όσοι αποφασίσουν να τα εξοφλήσουν εφάπαξ πριν από την εκπνοή του 2021 θα κερδίσουν έξτρα έκπτωση 15%, με το κούρεμα του κρατικού δανείου να φθάνει έως και 78,75%.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ