Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Πληθωρισμός: Ισχυρές οι ανοδικές πιέσεις - Τι δείχνουν στοιχεία της Eurostat

Τρόφιμα
Πηγή: Eurokinissi

Ισχυρές παραμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ελλάδα και γενικότερα την Ευρωζώνη, καθώς στοιχεία της Eurostat δείχνουν επιτάχυνση των τιμών καταναλωτή και των εργοστασιακών τιμών.

Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκε τον Νοέμβριο με ετήσιο ρυθμό 22,2% στην Ελλάδα και 23,7% στην Ευρωζώνη έναντι αυξήσεων 20,1% και 21,9%, αντίστοιχα, τον Οκτώβριο. Καθώς οι αυξήσεις των εργοστασιακών τιμών μεταφέρονται μετά από κάποιο διάστημα, ανάλογα και με το ύψος αποθεμάτων των εμπορικών επιχειρήσεων, στις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές, η πίεση στον πληθωρισμό θα συνεχισθεί.

Ηδη, το καλάθι της νοικοκυράς έγινε πιο ακριβό τον Δεκέμβριο, με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Παρασκευή. Σύμφωνα με αυτά, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 4,4% από 4% τον Νοέμβριο. Το ύψος του πληθωρισμού στην Ελλάδα με βάση τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ - όπου οι αυξήσεις τιμών σταθμίζονται με τη συμμετοχή των αγαθών και υπηρεσιών στο τυπικό καλάθι ενός ελληνικού νοικοκυριού - ανερχόταν στο 4,8% τον Νοέμβριο, ενώ τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο θα ανακοινωθούν την Πέμπτη από την ΕΛΣΤΑΤ.

Ωστόσο, η επιτάχυνση του εναρμονισμένου δείκτη προδιαθέτει για αύξηση του πληθωρισμού που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ. Την περασμένη εβδομάδα, άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε ότι δεν θα τον εξέπληττε ένας πληθωρισμός πάνω από το 5%.

εργοστασιακές τιμές, Ευρωζώνη
Η εξέλιξη των εργοστασιακών τιμών στην Ευρωζώνη

Οι βασικές πηγές της ακρίβειας

Βασική πηγή του πληθωρισμού παραμένει η εκτίναξη των ενεργειακών τιμών, κυρίως του φυσικού αερίου και του ρεύματος αλλά και των τιμών των καυσίμων, η οποία ωστόσο έχει επιβαρύνει το κόστος παραγωγής σε όλη την οικονομία, με αποτέλεσμα τις γενικότερες αυξήσεις των τιμών.

Την κούρσα του πληθωρισμού για τον Νοέμβριο οδηγούσαν όλα τα ενεργειακά προϊόντα, όπως το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου σχεδόν τριπλασιάστηκε σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020 (αύξηση 180,9%), το ρεύμα (37,8%),  το πετρέλαιο θέρμανσης (αύξηση 45,2%) και τα καύσιμα και λιπαντικά (24,9%). 

Ακολουθούσε ο κλάδος των τροφίμων, όπου το κύμα ανατιμήσεων ήταν μεγάλο. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στο αρνί και το κατσίκι (21,3%) και το ελαιόλαδο (18,5%). Μεγάλες ήταν οι αυξήσεις και στην ένδυση και υπόδηση (3,9%) και στα αεροπορικά εισιτήρια (12,1%).

Οι τιμές των ελληνικών εργοστασίων παραγωγής τροφίμων αυξήθηκαν 3,2% τον Νοέμβριο, γεγονός που σημαίνει ότι αντίστοιχες αυξήσεις θα φανούν, αν δεν έχει γίνει ήδη αυτό, σύντομα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Οι τιμές ενέργειας από τις ελληνικές βιομηχανίες αυξήθηκαν 41% έναντι 66% στην Ευρωζώνη, γεγονός που αντανακλά και τη χαμηλότερη παραγωγική βάση της χώρας μας.

Σημαντικές ήταν οι αυξήσεις τιμών από τα ελληνικά εργοστάσια για μεταλλικά προϊόντα και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, με ποσοστά 15,9% και 12,6%, αντίστοιχα, κάτι που προφανώς αντανακλά ότι οι κλάδοι αυτοί είναι ενεργοβόροι.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ