Νέα
  • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
  • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουλή: Εγκρίθηκε η σύμβαση με τη Σιγκαπούρη για τη διπλή φορολογία

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τη διαρκή επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το σχέδιο νόμου με το οποίο κυρώνεται η σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Σιγκαπούρης για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας και την αποφυγή της φοροδιαφυγής αναφορικά με φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου.

Υπέρ της κύρωσης της σύμβασης τάχθηκε η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Επιφύλαξη για τη συζήτηση στην ολομέλεια, δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση. Καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

«Στόχος αυτών των συμβάσεων είναι να δημιουργηθούν συνθήκες υγιούς οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και να υπάρχει ένα σταθερό και ασφαλές φορολογικό περιβάλλον, το οποίο δεν θα αδικείται κανείς.

Ταυτόχρονα, διαμορφώνονται συνθήκες διακρατικής και διεθνούς οικονομικής συνεργασίας αφού τα συμβαλλόμενα κράτη ασκούν με ασφάλεια δικαίου τη φορολογική τους κυριαρχία βάσει της αρχής της εδαφικότητας του φόρου σε συνδυασμό με το κριτήριο πηγής του εισοδήματος», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και πρόσθεσε ότι η σύμβαση αυτή διαμορφώθηκε στη βάση του προτύπου που έχει καθιερώσει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, για να υπογραμμίσει ότι διαχρονική και σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης παραμένει η διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων της χώρας.

Στην αναγκαιότητα ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων με τη Σιγκαπούρη αναφέρθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Ιωάννης Πασχαλίδης, που επισήμανε ότι «το φαινόμενο της διπλής φορολογίας εισοδήματος συνιστά εμπόδιο στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, στην ανταλλαγή των αγαθών και των υπηρεσιών και στην κίνηση των κεφαλαίων και των προσώπων».

Αναφερόμενος στη σπουδαιότητα κύρωσης της σύμβασης, ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε ότι η Σιγκαπούρη κατέχει από καιρό την πρώτη θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εκτέλεσης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα και αναγνωρίστηκε ως η 2η πιο ανταγωνιστική οικονομία από Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του 2018, ενώ κατέλαβε την 6η θέση, ως η λιγότερο διεφθαρμένη αγορά με τον Οργανισμό Διεθνούς Διαφάνειας.

Επίσης έχει καταταχθεί ο 3ος δημοφιλέστερος προορισμός για τους επαγγελματίες της τεχνολογίας και κατατάσσεται στην 1η θέση μαζί με τη Σουηδία σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη συμμετοχής στο internet.

«Η σύμβαση αυτή υπεγράφη επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Να τονίσω ότι ο κύριος Κατρούγκαλος ήταν ο πρώτος και μοναδικός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος επισκέφθηκε τη Σιγκαπούρη και φυσικά επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ συστήθηκε το 2017.

Η ελληνική πρεσβεία στη Σιγκαπούρη με στόχο την ενεργό παρουσία μας σε μια χώρα με σημαντική διεθνή οικονομική δραστηριότητα με την οποία η σχέση μας ιδίως στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας χαρακτηρίζονταν και ήταν ευοίωνες», ανέφερε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σουλτάνα Ελευθεριάδου.

Το 2017, πάνω από 10.000 εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν έδρα στη Σιγκαπούρη και το διμερές εμπόριο εμπορευμάτων είχε ανέλθει στα 53 δισ. Το 2019 δε, όταν υπογράφηκε αυτή η σύμβαση, οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Σιγκαπούρη και οι εισαγωγές από τη Σιγκαπούρη, είχαν εκτοξευθεί στα ύψη.

Αναφερόμενη στην εφαρμογή των μεθόδων εξάλειψης της διπλής φορολογίας με την ταυτόχρονη πάταξη της φοροδιαφυγής, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η φοροδιαφυγή αποτελεί αγκάθι για την Ελλάδα, γιατί η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να την αντιμετωπίσει.

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης, προειδοποίησε ότι ο προϋπολογισμός του 2022, που εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες, δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί με το αισιόδοξο βλέμμα υπό το οποίο τον έβλεπε η κυβέρνηση.

Ο κ. Σκανδαλίδης επισήμανε ότι η Βουλή θα πρέπει κάποια στιγμή να μελετήσει τα στοιχεία και τα αποτελέσματα όλων των διακρατικών συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας, ώστε να έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο αυτές οι συζητήσεις και να διαπιστωθεί πως αυτές οι συμβάσεις έχουν μέχρι σήμερα αξιοποιηθεί.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ