Νέα
  • ΓΔ: 792.9 +0.56%
  • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ομόλογα: Εκδόσεις - ρεκόρ 144 δισ. ευρώ στην Ευρώπη από την αρχή του έτους

ευρώ
Πηγή: Eurokinissi

Η ζήτηση των επενδυτών για εκδόσεις κοινοπρακτικών ομολόγων στην Ευρώπη παραμένει ισχυρή, καθώς αυτές ανήλθαν στο ύψος – ρεκόρ των 144 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους. 

Σύμφωνα με τον Marcus Ashworth, αρθρογράφο του Bloomberg, λίγο πάνω από το 50% αφορούσε εκδόσεις κρατικών ομολόγων η ομολόγων υπερεθνικών οργανισμών και το 36% τραπεζικά ομόλογα.

 

Λίγο χαμηλότερη η υπερκάλυψη

Αν και η υπερκάλυψη των εκδόσεων ήταν κάπως χαμηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, το αποτέλεσμα δεν άλλαζε καθώς τα ομόλογα μπορούσαν σε γενικές γραμμές να πωλούνται σε μεγάλους επενδυτές.

Αυτό είναι καλό νέο εν όψει της νέας έκδοσης ομολόγου του ελληνικού δημοσίου, η οποία αναμένεται το αμέσως προσεχές διάστημα. Το κόστος της έκδοσης θα είναι βέβαια υψηλότερο σε σχέση με τις εκδόσεις που έγιναν το 2021 καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αυξηθεί στη δευτερογενή αγορά μετά την απόφαση της ΕΚΤ για σταδιακό περιορισμό του QE, αλλά παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, με την απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων να κινείται το τελευταίο διάστημα λίγο πάνω από το 1,5%.

Ποιες χώρες προχώρησαν σε πωλήσεις ομολόγων 

Την περασμένη εβδομάδα η Ιταλία προχώρησε στην έκδοση 30ετούς ομολόγου και τέσσερις ακόμη χώρες της Ευρωζώνης – Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρος – ακολούθησαν με 10ετή ομόλογα.

Οι περισσότερες χώρες προτιμούν πλέον τις εκδόσεις μέσω κοινοπραξιών τραπεζών, οι οποίες αναλαμβάνουν την πώληση των τίτλων στους τελικούς επενδυτές, επιτρέποντας την άντληση μεγαλύτερων ποσών και για μεγαλύτερες διάρκειες.

 

Αύξηση 40% στις εκδόσεις τραπεζικών ομολόγων

Εκτός από τις κυβερνήσεις, που σπεύδουν πάντα για μία εμπροσθοβαρή κάλυψη των δανειακών αναγκών τους, η παρουσία των τραπεζών στην αγορά είναι επίσης ιδιαίτερα αισθητή, καθώς ο τερματισμός του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ λόγω της πανδημίας τον Μάρτιο και η ολοκλήρωση του QE από την Τράπεζα της Αγγλίας τις οδηγεί να εξετάσουν εναλλακτικές πηγές κεφαλαιακής ενίσχυσής τους.

Στις δύο πρώτες εβδομάδες του 2022, οι ευρωπαϊκές τράπεζες άντλησαν 52 δις. ευρώ με 72 εκδόσεις. Πρόκειται για μία αύξηση 40% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, αν και αυτό οφείλεται εν μέρει στη μετάθεση κάποιων εκδόσεων που ήταν προγραμματισμένες τον Δεκέμβριο λόγω της εμφάνισης της παραλλαγής Ομικρον.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ