Νέα
  • ΓΔ: 1023.4 0.00%
  • Τζίρος: 25,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ομόλογα: Πάνω από το 1,5% η απόδοση των 10ετών εν όψει της νέας έκδοσης

Αλμα πάνω από το 1,5% έκανε σήμερα η απόδοση των10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, μία εξέλιξη που αποδίδεται στην αναμενόμενη νέα έκδοση χρέους από τον ΟΔΔΗΧ και τη γενικότερη άνοδο των αποδόσεων στην Ευρωζώνη τις τελευταίες ημέρες.

H απόδοση των ελληνικών 10ετών τίτλων αυξήθηκε σήμερα έως και 14 μονάδες βάσης στο 1,54%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, ενώ πριν από λίγο διαμορφωνόταν λίγο πάνω από το 1,5%.

Η απόδοση των 5ετών και των 15ετών τίτλων σημείωναν άνοδο 6 μ.β. στο 0,7% και 1,6%, αντίστοιχα.

Πηγή της ελληνικής αγοράς δήλωσε στο Reuters ότι η κίνηση αυτή αντανακλά τις χθεσινές μεγάλες πωλήσεις ομολόγων στην Ευρωζώνη, όταν η ελληνική αγορά ήταν κλειστή λόγω της γιορτής των Φώτων, καθώς και την αναμονή της νέας κοινοπρακτικής έκδοσης του ελληνικού δημοσίου τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται κατά κανόνα πριν από σημαντικές εκδόσεις καθώς οι επενδυτές θέλουν να τοποθετηθούν σε αυτές.

Αύξηση των αποδόσεων στην Ευρωζώνη

Οι αποδόσεις στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν και σήμερα ελαφρά καθώς ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Δεκέμβριο στο 5% από το 4,9% τον Νοέμβριο, ενώ οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί από το Reuters ανέμεναν ότι θα υποχωρούσε στο 4,7%.

Το sell-off τις περασμένες ημέρες αποδίδεται στα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Δεκέμβριο, στην οποία οι αξιωματούχοι της εξέφρασαν την πρόθεση να συσφίξουν ακόμη πιο γρήγορα τη νομισματική πολιτική, όχι μόνο όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων αλλά και τη συρρίκνωση του ενεργητικού ύψους 8 τρις. δολαρίων της κεντρικής τράπεζας.

Κοντά σε θετική απόδοση τα γερμανικά bunds

Χαρακτηριστικό είναι ότι η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων έχει πλησιάσει σε θετικό έδαφος. Χθες είχε αυξηθεί έως το -0,03% ενώ σήμερα κινείται στο -0,06%.

Η απόδοση των 10ετών ιταλικών τίτλων έχει αυξηθεί επίσης σημαντικά στο 1,30%.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ