Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΦΚΑ: Προς παράταση η ρύθμιση των 72 δόσεων για κορονοχρέη από εισφορές

Χρήματα / Πηγή: pixabay
Χρήματα / Πηγή: pixabay

Προς παράταση οδεύει, κατά πάσα πιθανότητα, η προθεσμία η οποία εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου για την ένταξη στη ρύθμιση των έως 72 δόσεων για τα κορoνοχρέη που δημιουργήθηκαν στον ΕΦΚΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η διάρκεια της παράτασης θα αποφασιστεί κοντά στην καταληκτική προθεσμία, δηλαδή, προς το τέλος του μήνα.

Στόχος της παράτασης είναι να ενταχθούν και τα νομικά πρόσωπα στη ρύθμιση, για τα οποία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των οφειλών.

Μέχρι στιγμής οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εντάχθηκαν στη ρύθμιση δεν ξεπερνούν τις 13.000. Κύρια αιτία φαίνεται ότι είναι η ανατροπή του καλού κλίματος εξαιτίας της κυριαρχίας της Ομικρον και των μέτρων που εφαρμόστηκαν στην εστίαση και τα νυχτερινά κέντρα, καθώς και το κόστος της ενέργειας, που αποθάρρυναν τους μικρομεσαίους οι οποίοι είχαν αρχικά αποφασίσει να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Τα κορονοχρέη ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ

Συνολικά, εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν δημιουργηθεί χρέη προς τον ασφαλιστικό φορέα που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ από 767.645 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για τους οποίους το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) προχώρησε σε βεβαίωση οφειλών. Αν προστεθούν τις επόμενες ημέρες τα χρέη των επιχειρήσεων-εργοδοτών το συνολικό χρέος υπολογίζεται ότι θα εκτιναχθεί.

Υπενθυμίζουμε ότι η  ρύθμιση των έως 72 δόσεων αφορά κορονοχρέη που δημιουργήθηκαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας της Covid-19 εντός της χρονικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 - Ιουνίου 2021, απαιτητών από 1ης.3.2020 έως 31η.7.2021, με την προϋπόθεση να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και να έχουν διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ.

Ποιες οφειλές δεν έχουν φανεί ακόμα

Σημειώνουμε ότι στις βεβαιωμένες οφειλές που εμφανίζονται τώρα στο ΚΕΑΟ δεν περιλαμβάνονται τα χρέη του 4μήνου Φεβρουαρίου - Μαΐου 2020, καθώς η είσπραξή τους είχε «παγώσει» και δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Μένει, λοιπόν, και γι' αυτές τις οφειλές το ΚΕΑΟ να ολοκληρώσει τη διαδικασία βεβαίωσης, ώστε να μπορούν να ρυθμιστούν και αυτές σε έως και 72 δόσεις.

Επιπλέον με την πρόσφατη εγκύκλιο Τσακλόγλου, ενοποιούνται οι εντασσόμενοι ΚΑΔ που μπορούν να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση χρεών των έως και 72 μηνιαίων δόσεων, τόσο για την ΑΑΔΕ όσο και για τον ΕΦΚΑ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ