Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γερμανία: Αντιμέτωπη με νέα μίνι ύφεση

Αδύναμα μπήκε το 2022 για την οικονομία της Ευρωζώνης, με τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας να επηρεάζουν την εμπιστοσύνη και τους φόβους να αυξάνονται ότι η Γερμανία μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης για δεύτερη φορά από την έναρξη της κρίσης.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μειώθηκε στις 112,7 μονάδες τον Ιανουάριο, το χαμηλότερο επίπεδο εννιά μηνών, με την εμπιστοσύνη να υποχωρεί στους περισσότερους τομείς της οικονομίας καθώς και μεταξύ των καταναλωτών, ενώ οι προσδοκίες για την απασχόληση μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Μείωση του ΑΕΠ 0,7% στη Γερμανία

Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν μετά την είδηση ότι το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο κατά 0,7%, με υπερδιπλάσιο ρυθμό από αυτόν που προέβλεπαν οικονομολόγοι. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η Γαλλία και η Ισπανία ανακοίνωσαν ταχύτερη ανάπτυξη απ’ ό,τι αναμενόταν.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «έκοψε» την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Ευρωζώνη φέτος, αλλά τη διατήρησε σε αρκετά υψηλά επίπεδα – στο 3,9% έναντι 4,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή του – ενώ διαμήνυσε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για μεγαλύτερο διάστημα.

Ερχονται νέες αυξήσεις τιμών 

Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών και το λιανεμπόριο αναμένεται να αυξήσουν τις τιμές τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την έρευνα της Κομισιόν, ενώ οι καταναλωτές έγιναν πιο απαισιόδοξοι για τη μελλοντική οικονομική κατάστασή τους.

Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις, από την άλλη πλευρά, αναμένουν ότι θα μειωθούν οι τιμές που πωλούν τα προϊόντα τους. Ταυτόχρονα, τα βιβλία παραγγελιών μειώθηκαν ελαφρά τον Ιανουάριο, ενώ οι προσδοκίες για την παραγωγή παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες.

Μία άλλη έρευνα, μεταξύ των υπεύθυνων για τις προμήθειες στις εταιρείες, έδειξε ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα αρχίζουν να αμβλύνονται.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν δηλώσει ότι δεν βλέπουν λόγο για μία ριζική αλλαγή πορείας της πολιτικής της μετά την απόφαση να τερματισθεί το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων τον Μάρτιο και να επιβραδυνθεί το QE στην πορεία του έτους.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ