Νέα
 • ΓΔ: 792.9 +0.56%
 • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κρίση σοκ στην ενέργεια: Αύξηση 1.200% στο φυσικό αέριο και 500% στο ρεύμα σε ένα χρόνο

Πηγή: Unsplash

Ο απολογισμός του πολέμου στις πρώτες εννέα ημέρες είναι κάτι περισσότερο από τρομακτικός. Οι τιμές στα ενεργειακά προϊόντα έχουν ξεφύγει και κινούνται σε εξωπραγματικά επίπεδα, που είναι αδύνατο να τις καλύψει η μέση οικογένεια, αλλά και οποιαδήποτε χώρα από μόνη της.

Την ίδια στιγμή οι συνέπειες στην πραγματική οικονομία εκτιμάται ότι είναι οδυνηρές για την χώρα σε τρεις άξονες: πληθωρισμός ανάπτυξητουρισμός.

Αν κάποιος προσπαθήσει να κάνει απολογισμό της αύξησης των τιμών, μόνο την περίοδο του πολέμου, οι αριθμοί προκαλούν πραγματικό σοκ.

Το φυσικό αέριο έχει ανατιμηθεί 131%. Πιο συγκεκριμένα σήμερα έκλεισε στα 204,145 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανίας, η τιμή ήταν 88,3 ευρώ. Το σοκ μεγαλώνει αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρυσι την ίδια χρονική περίοδο η τιμή ήταν μόλις 16 ευρώ την μεγαβατώρα. Αύξηση δηλαδή 1.200%.

GAS TTF

 • 8/3/2021: 16,6€/MWh
 • 1/7/2021: 24,7€/MWh
 • 5/10/2021: 59€/MWh
 • 22/12/2021: 133€/MWh
 • 21/2/2021: 72€/MWh  
 • 4/3/2022: 203€/MWh

Στα ύψη το ηλεκτρικό ρεύμα

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος διαμορφώνεται πλέον στα 344,74 ευρώ, έναντι 175,61 ευρώ, πριν την έναρξη του πολέμου, αύξηση 96%. Αν μάλιστα η σύγκριση γίνει με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, τότε η αύξηση που υπάρχει επίσης σοκάρει, κοντά στο 500%.

ΑΓΟΡΑ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΕΝΔΟΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΓΟΡΑ (€/MWh) 

 • Σεπτέμβριος 2021: 136,39€/MWh
 • Οκτώβριος 2021: 204€/MWh
 • Νοέμβριος 2021: 236,28€/MWh
 • Δεκέμβριος 2021: 244,45€/MWh
 • Ιανουάριος 2022: 233,31€/MWh
 • Φεβρουάριος 2022: 213,43€/MWh

Πετάει το πετρέλαιο

Αναφορικά με το πετρέλαιο η αύξηση στην περίοδο του πολέμου είναι 25%, από τα 92 δολάρια το βαρέλι, στα 115 δολάρια. Σε σύγκριση με πέρυσι είναι 80%.

Προσπάθειες για στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι η κατάσταση αυτή έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρχει στήριξη από οποιαδήποτε κυβέρνηση στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που ο πρωθυπουργός δήλωσε προχθές ότι αναμένει να λάβουν σάρκα και οστά οι δεσμεύσεις της Ευρώπης.

Όπως μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά «έχουμε ήδη καταθέσει προτάσεις για να υπάρχει και μια ευρωπαϊκή γραμμή άμυνας απέναντι στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας. Δεν ξέρω ακόμα ποια μορφή θα πάρει αυτή. Πιστεύω σίγουρα, όμως, ότι θα μπορέσουμε να έχουμε τη δυνατότητα από την Ευρώπη να έχουμε μια πρόσθετη στήριξη, γιατί απλούστατα η κρίση αυτή αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο την Ελλάδα».

Ιδιαίτερα απαισιόδοξος για την επόμενη ημέρα εμφανίστηκε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο OPEN. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «η πρώτη αίσθηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι ότι θα υπάρχει μια επιπλέον αύξηση του πληθωρισμού σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις περίπου κατά 1 με 1,5 ποσοστιαίες μονάδες και δυσμενείς εξελίξεις στην ανάπτυξη».

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι ο πόλεμος είναι εν εξελίξει και η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει την έκταση του προβλήματος και τον δημοσιονομικό χώρο που διαθέτει, οπότε δεν είναι εύκολο να λάβει τα μέτρα που απαιτούνται. Πρόσθεσε, δε, ότι «σε ένα οξυμμένο ευρωπαϊκό πρόβλημα, απαιτούνται και ευρωπαϊκές λύσεις, έτσι ώστε να υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε ότι οι συνθήκες του πολέμου και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, δημιουργούν προβληματισμό για τον τουρισμό. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι είναι «εξαιρετικά ρεαλιστικός» ο στόχος του προϋπολογισμού ότι τα ταξιδιωτικά έσοδα θα ανέλθουν στο 80% του 2019.

Συνάντηση Σκρέκα - Μητσοτάκη

Το ράλι των τιμών στην ενέργεια προκαλούν ισχυρό πονοκέφαλο στην κυβέρνηση που βλέπει πως πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην... τσέπη του κρατικού προϋπολογισμού για να συνεχίσει να στηρίζει αποτελεσματικά νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στο OPEN, με το προηγούμενο σενάριο απαιτούνταν 500 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό κορβανά, διότι τα κονδύλια του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης δεν επαρκούσαν.

Η πρόβλεψη αυτή είναι πλέον καθαρά ξεπερασμένη και όλα είναι στον... αέρα με το βλέμμα να στρέφεται στις Βρυξέλλες και τις επικείμενες ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα για την επέτκταση της εργαλειοθήκη αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.  

Αυτός ο δύσκολος γρίφος βρέθηκε στο τραπέζι των συνομιλιών που είχαν σήμερα, Σάββατο 5 Μαρτίου το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του υπουργού στα social media, συμφώνησαν πως «είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο».

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ