Νέα
  • ΓΔ: 903.25 -0.08%
  • Τζίρος: 71,53 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κ. Μητσοτάκης: Προχωράμε σε αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη

Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον επιβάλλει αναπροσαρμογές στις εθνικές στρατηγικές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς όμως να μειώνει τις εθνικές στρατηγικές που και για τη χώρα μας παραμένει η γρήγορη μετάβαση στην οικονομία του μηδενικού άνθρακα και όλες οι δράσεις του προγράμματος για τη δίκαιη μετάβαση που αποτελεί τη βάση του κυβερνητικού σχεδίου για απολιγνιτοποίηση.

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την σημερινή επίσκεψή του στην Κοζάνη, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου, δυναμικότητας 204,3 MW των ΕΛΠΕ.

Με βάση τον νέο σχεδιασμό, η μονάδα της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 5» που θα λειτουργεί πιλοτικά στην αρχή, θα συνεχίσει ως λιγνιτική έως το 2028, κι όχι ως το 2025 όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός. Ταυτόχρονα, υπάρχει πιθανότητα να παραταθεί και η λειτουργία για τις μονάδες του Αγ. Δημητρίου 4 και της Μελίτης, οι οποίες είχε σχεδιαστεί να κλείσουν το 2023. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνάρτηση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και σε συνάρτηση με την πορεία των τιμών των καυσίμων.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αποφάσισε να αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη μόνον ως προσωρινό μέτρο για την άμεση κάλυψη των αναγκών της χώρας μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο αυτή η αναπροσαρμογή σχεδίων να αλλάζει τον συνολικό σχεδιασμό της απολιγνιτοποίησης, καθώς «σε μια αχαρτογράφητη συγκυρία, θα πρέπει η πολιτική να είναι ευέλικτη χωρίς να χάνει τον κεντρικό της προσανατολισμό».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι με αυτό τον τρόπο, αποδομούνται δύο μύθοι, τους οποίους διακινεί η αντιπολίτευση. Ο πρώτος, είναι η δήθεν «βίαια απολιγνιτοποίηση» και ο δεύτερος ότι δήθεν «θα υπάρχει πάντα διαθέσιμος λιγνίτης».

Τέλος, χαρακτήρισε ξεχωριστή μέρα τη σημερινή για τη δυτική Μακεδονία καθώς, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, αποκτά το πρώτο μεγάλο έργο- ορόσημο για τον οικονομικό και ενεργειακό μετασχηματισμό, το οποίο συμβολίζει μια συνολική αλλαγή στο ενεργειακό και παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ