Νέα
  • ΓΔ: 1244.75 +2.16%
  • Τζίρος: 137,93 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τζεντιλόνι: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος - Πολύ χαμηλότερη η ανάπτυξη στην ΕΕ φέτος

Επίτροπος Οικονομίας - Πάολο Τζεντιλόνι
Πηγή: Eurokinissi

Η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει τη δυναμική για τις μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει το σχέδιο ανάκαμψης για να εξακολουθήσει το χρέος της να είναι βιώσιμο, δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι. 

Μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών, ο Επίτροπος τόνισε ότι έτσι θα διασφαλισθεί η επιτυχής έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας φέτος, κάτι που θα αποφασισθεί τον Ιούνιο

Ερωτηθείς για το πότε αναμένεται η Ελλάδα να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα για τα ομόλογα που εκδίδει, είπε ότι είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις καθώς ο πληθωρισμός και ο πόλεμος δημιουργούν νέα προβλήματα, αλλά συνολικά είναι ξεκάθαρη η πορεία προς αυτό τον πολύ σημαντικό στόχο.

Το εύρος των κυρώσεων θα κρίνει τις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις του πολέμου στην ευρωπαϊκή οικονομία, ο Επίτροπος είπε ότι είναι δύσκολο να γίνει σήμερα μία ακριβής εκτίμηση καθώς αυτές, όπως τόνισε, θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια που θα έχει ο πόλεμος, από το ενδεχόμενο επέκτασης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και στο πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο καθώς και στην εξέλιξη του πληθωρισμού, η οποία συνδέεται βέβαια με το θέμα των κυρώσεων.

Ωστόσο, εμφανίσθηκε απαισιόδοξος για την ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι θα είναι μάλλον πολύ χαμηλότερη από το 4% που προβλεπόταν πριν από τον πόλεμο, αν και εκτίμησε ότι θα αποφευχθεί η ύφεση. 

Αναφέρθηκε στην αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 7,5% τον Μάρτιο, με αιχμή τις τιμές ενέργειας που αυξήθηκαν 44,7% σε ετήσια βάση.

Σχετικά με τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την απεξάρτηση της ευρωπαϊκής οικονομίας από τη ρωσική ενέργεια, ο κ. Τζεντιλόνι είπε ότι θα πρόκειται για μία θετική εξέλιξη καθώς θα συνδυασθεί με τον στόχο της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση. Επεσήμανε, όμως, ότι το κόστος θα είναι μεγαλύτερο για την ΕΕ, αν η διαδικασία της απεξάρτησης γίνει μέσα σε λίγες εβδομάδες λόγω της επιβολής νέων κυρώσεων στη ρωσική ενέργεια.

Πρόοδος για τις αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες

Αναφορικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Επίτροπος είπε ότι χρειάζονται σημαντικές αλλαγές του, ώστε η μείωση του χρέους να γίνεται με έναν πιο σταδιακό και φιλικό στην ανάπτυξη τρόπο και να υπάρχει μεγαλύτερος χώρος για δημόσιες επενδύσεις. Σημείωσε ότι υπάρχει πρόοδος στην κατεύθυνση αυτή, επικαλούμενος και την κοινή πρόταση που παρουσίασαν η Ισπανία και η Ολλανδία, δύο χώρες που είχαν διαφορετικές θέσεις για το θέμα αυτό.

Για τις χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, είπε, δημοσιονομικός χώρος μπορεί να υπάρξει με την εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης. Αυτό, τόνισε, θα είναι το πρώτο βήμα, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει η σωστή ισορροπία μεταξύ της ύπαρξης δημοσιονομικού χώρου για αύξηση των επενδύσεων και της αποφυγής μεγάλων αυξήσεων στις τρέχουσες δαπάνες.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ